A második kört futja a Telenor startupoknak szóló Accelerate gyorsítóprogramja, amelyre ezúttal szeptember 4-ig lehet pályázni a hazai induló vállalkozásoknak.

A múlt évben közel 150-en tették magukat próbára, hogy bejussanak a kiválasztott öt cég közé, és fejlesztőprogramot, pénzügyi befektetést, mentorokat kapjanak ahhoz, hogy ötlükből piacképes vállalkozás szülessen. Takács Zoltántól, a Telenor innovációért felelős alelnökétől megtudtuk, hogy a gyorsítóprogram ötlete a Telenor érdekeltségű thaiföldi Dtac-tól származik, amely már ötödik éve foglalkozik startupok felkarolásával.  

Simó György is csatlakozik a mentorokhoz

A tavalyihoz képest idén több ponton is módosult a Telenor programja. Ebben az évben már csak három céget választanak ki a jelentkezők közül, akiket viszont egyenként két mentor is támogat. A mentorok a hazai üzleti és befektetői élet ismert képviselői, vagyis Pistyur Veronika, Oszkó Péter, Simó György, Varga Zoltán, Várkonyi Balázs és Vinnai Balázs. Az üzletépítési készségeket a tavalyi tizenkettő helyett az idén nyolc workshop keretében sajátíthatják el a nyertesek.

Változatlan, hogy a programba kerülők egyenként és azonnal 5-10 millió forintos befektetésre számíthatnak a Telenor jóvoltából, alacsony százalékarányú tulajdoni hányad fejében. A távközlési cég előbb-utóbb a befektetések megtérülését várja a startupoktól, hogy az így befolyt összeget újabb befektetésekre fordíthassa. Időközben társtámogatókat is szereztek: a Microsoft a BizSpark programját, a Samsung pedig aktuális csúcskészülékei egyikét ajánlja fel a sikerrel pályázóknak.  

A program újdonsága még, hogy idéntől még több belső szakértőt akar bevonni a Telenor a program képzési részébe. A projekt iránt érdeklődő munkatársak személyesen is megismerkedhettek a keddi rendezvényen a tavalyi nyertesekkel.

Itthon is jó üzlet lehet az e-sport

Közülük az esportot népszerűsítő esporthorizon.com tagjai már arról számolhattak be, hogy az amatőr játékosok képzését és versenyeit szervező startup a program elzárultával jól halad az újabb tőkebevonás felé. A tagok elmondása szerint sikerrel kecsegtető tárgyalásokat folytatnak egy állami befektetővel.

Megtudtuk, hogy az itthon még eléggé gyerekcipőben járó e-sport, amely akár olimpiai sportág is lehet a 2024-es olimpián, és amivel már dollármilliókat keresnek a legtehetségesebb játékosok, már itthon is legalább félmillió követőre talált – sőt a hírek szerint az egyik fociklub már e-sport akadémiát is indított.

A projekt során nevet váltó Musicating egy a Kodály-módszerre alapozó, zeneoktatásra létrehozott digitális platform, amelynek hamarosan elindul Freemium verziója, de a nagyobb zenei tudásra vágyók prémium csomagokból is válogathatnak.

Nevet és méretet is váltott a program indulása óta az a startup, amely még Moow néven egy kerékpárlopás ellen szolgáló, a kormányra szerelhető okos markolattal jutott be a legjobbak közé. A piacképes termék azóta egy komplett okosbiciklivé nőtte ki magát, ami a fejlesztők szerint a kerékpárok iPhone-jává lett. Nemcsak a lopást akadályozza meg, hanem megoldották a rajta a világítást, sőt, akkumulátora akár álló helyzetben is funkcionálhat okostelefon töltőként.

A prototípus kész, a céget és a biciklit időközben Zoira keresztelték. A nagy kérdés most az, hogyan találjanak megfelelő gyártót a 600 euróért, vagyis egy jobb okostelefon árán értékesíteni kívánt járműre. Európában eddig nem jártak sikerrel, a következő útirány Ázsia, ahol viszont nemcsak gyártók, hanem hardver-feltalálók is szép számmal akadnak.

A Tickething már átlépte az osztrák határt is

Az egyik leglátványosabb előrelépés a Tickething online piactéren következett be, amely a hazai után már nemzetközi terjeszkedésbe is belefogott. A koncertekre, színházi előadásokra és egyéb eseményekre szóló, feleslegessé vált jegyek csereberéjét lebonyolító vállalkozás ugyanis már Ausztriában is elindította a szolgáltatását.  A cél a további folyamatos bővülés, hiszen iparági becslések szerint világszinten több ezer milliárd forintos piacot jelent a jegyek újraértékesítése.

A folytatásról tárgyal már további cégekkel az ötödik mentorált vállalkozás a Zyntern is, amely lényegében egy android alapú gyakornok és pályakezdő állásportál. A cég alapító elmondták, hogy két befektetővel is intenzíven folynak már a megbeszélések, hamarosan a szerződés aláírására is sor kerülhet. A szolgáltatás freemium modell formájában októbertől lesz nagyobb közönség számára is elérhető, és ősszel elindul fejlesztés az iPhone-okra is.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.