Ismét kevesebb számítógépet adtak el a világon, mint egy évvel korábban, de a vártnál sokkal enyhébb a visszaesés - derül ki az IDC friss negyedéves adataiból.

A számítógépes eladások ebben az évben olyan hullámzást mutatnak, mint amekkorát más, nyugodtabb szegmensek akár hosszú évek alatt sem képesek produkálni. Az idei esztendő nagyon biztatóan indult, ám a második negyedév történelmi (negatív) rekordjai aztán visszarántották az utóbbi évek melankóliájába a PC-gyártókat. Ehhez képest most újabb fordulat, hogy szinte stagnál a sokat szenvedett szektor.

Nem erre számítottak

Az amerikai piackutató IDC előzetes adatai szerint az idei harmadik negyedévben összesen 67,2 asztali gép, notebook és munkaállomás talált gazdára. Ez mindössze félszázalékos visszaesést jelent az előző év hasonló periódusához képest. A mindössze szó használata azért is indokolt, mert nem olyan régen még ennek az ütemnek közel háromszorosát, 1,4 százalékos recessziót vizionáltak a cég szakértői.

 

PC-piac 2017/Q3 - IDC előzetes jelentés
Infogram

 

Ahogy a fenti táblázatból is kitűnik, a vártnál jobb eredmény elsősorban a legnagyobb szállítóknak köszönhető. Közülük is kiemelkedik az immár jelentős előnnyel vezető HP. Az amerikai gyártó az utóbbi időben nagy formában van. Most elsősorban az ázsiai piacokon mutatott aktivitásának köszönheti, hogy tekintélyes, 6 százalékos eladásnövekedést tudott elkönyvelni.

Nem jártak nagyon rosszul a HP-t követők sem. A Lenovo ugyan távolodik a tróntól, de a plusznullás teljesítmény hosszú idő óta az egyik legjobb, amire a kína vállalat képes volt. Hasonló stagnálás látszik a Dell és az Apple értékesítéséi adatainál is. A top5-ben a kakukktojás az Asus, amely csúnyán rontott tavalyi eladási volumenéhez képest, de még így is ott tudott maradni a nevesített szállítók között. A piac maradéka a globális átlagnál lényegesen rosszabbul teljesített. A több mint 3 százalékos visszaesés a szegmens koncentrálódását mutatja.

Nagyon sehol sem volt jó

Ami a földrajzi felosztást illeti, sem a fejlett, sem a fejlődő régiók nem büszkélkedhetnek különösen jó mutatókkal. Egyedül Kanada, Japán és a latin-amerikai térség tudott pozitív eredményével kozmetikázni az összteljesítményen. Utóbbi is jobbára csak azért, mert az elmúl másfél év katasztrofálisan rosszul sikerült, így volt honnan javítani. 

A hazánkat is magában foglaló EMEA régió a jelentés szerint újabb jelét mutatta annak, hogy stabilizálódik a kereslet. Az alkategóriák közül egyértelműen a notebookok vitték a pálmát, míg az asztali gépek szegmensének gyorsabb erodálódását a játékok iránti megélénkült érdeklődés tompítja. 

Ami a közeljövőt illeti, az IDC a negyedik negyedévvel kapcsolatban elég óvatos, és enyhe visszaesést lát reálisanak. Hosszabb, két-három éves távlatban pedig szintén nem érdemes felfutásra számítani. Lassú, de fokozatos zsugorodásra lehet felkészülniük a piaci szereplőknek.

Piaci hírek

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.