A Dell felzárkózott a vezető négyeshez, és van új szereplő is. Néhányan pedig kiestek a mágikus négyzetből.
Hirdetés
 

Forradalmi változás nincs a fejlett analitikai platformok piacán. A Gartner napokban kiadott magic quadrantja apróbb mozgásokat tükröz. Három új szereplővel bővült a négyzetbe kerülök köre (Accenture, Lavastorm, Megaputer), ketten viszont kiestek (Salford Systems, Tibco). Bár a Revolution Analytics sincs benne az idei mágikus négyzetben, csak közvetlenül esett ki: a Microsoft tavaly év elején vásárolta fel, és termékeit beépítette saját felhős analitikai portfóliójába.

A fejlett analitika témája május 5-6-án, a CIO Hungaryn is terítékre kerül. Hamarosan elkészül a konferencia teljes programja.

A Gartner elemzése szerint továbbra is az analitikai piacnak ez a szegmense nő a leggyorsabban. 2020-ra a BI- és analitikai beruházások 40 százalékát a prediktív és a preskriptív analitikai eszközök adják. Az analitikai eszközök használata, bár minden iparágban megfigyelhető az alkalmazásuk, elsősorban a pénzügyi szektorban, a kiskereskedelemben, az e-kerekedelemben, a kommunikációs cégeknél és a kormányzati szektorban jelentős. A fejlett analitikai piac legnagyobb részét (48 százalék) Észak-Amerika adta, de Európa is jelentős (29 százalék). A piac növekedését azonban az hajtja, hogy az ilyen eszközök egyre népszerűbbek az ázsiai és a csendes-óceáni térségben.

Változatlan az élcsapat

A vezetők közé sorolt vállalatok körében nincs lényegi változás. A SAS vezető szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Továbbra is a legszélesebb a kínálata a korszerű elemzési eszközökből, és a legsokoldalúbban is használható termékeket kínálja. A Gartner elemzése külön kiemeli, hogy tavaly jelentős mértékben fejlesztették az intuitív kezelőfelületeiket, például a Visual Analytics és a Visual Statistics esetében. A vállalat egyik fontos erősségét a hűséges ügyfélköre adja, ugyanakkor termékei drágák, nehéz eligazodni a bonyolult termékskálában, és a licenckonstrukciók sem igazán áttekinthetőek.

Az IBM-nél is volt előrelépés tavaly az SPSS családban, tavaly például iparág-specifikus elemzési lehetőségekkel jelentkeztek. Az egyik legfontosabb erősségének az elemzés az innovációt és a rugalmasságot tartja, például hogy integrálható a nyílt forráskódú megoldásokkal (R, Python, Spark), és a Watson is komoly lökést ad az IBM-nek ezen a piacon. Ugyanakkor épp a Watson okoz is némi zavart, mert egyelőre nem látható, hogyan illeszkednek egymáshoz a vállalat különböző elemzési megoldásai. Az IBM licencértékesítésének bővülése egyébként lassult a Gartner szerint a versenytársaihoz viszonyítva.

A vezetők két nyílt forráskódra alapozó szállítója a svájci KNIME (Konstanz Information Miner) és a bostoni RapidMiner. A KNIME, amely kis cégnek számít, a rugalmasságával, aktív felhasználói és fejlesztői bázisával, valamint a felhasználók kiemelkedő elégedettségével éredemelte ki a jó helyezést. Az elemzés szerint a vevők jellemzően nagyon jónak ítélik a KNIME által kínált költség-haszon arányt. Ugyanakkor elavult a kezelőfelület, amit ugyan tavaly ősszel frissítettek, de egylőre csak szűk körben használnak, így hatása még kevésbé érzékelhető. Szintén gyengén teljesít az adatvizualizáció terén. A RapidMiner viszont épp a használat egyszerűségére fektetett nagy hangsúlyt az elmúlt évben, valamint a big data funkciókban is sokat erősödött egy felvásárlás nyomán.

A Dell esetében beérni látszik a StatSoft felvásárlása. A 2014-ben megszerzett céggel már tavaly is a kihívók közé került az elmúlt időszakban alaposan átfazonírozott vállalat. A Gartner egy éve is azt pedzegette, hogy a Dell forrásait felhasználva nagy lehetőségek állnak a StatSoft megoldásai előtt. A Statistica nevű termékük tavaly komolyabb átalakításon esett át: frissült és intuitívvá vált a kezelőfelület, bővül a termék funkcionalitása, javult a szövegelemzési képessége (ehhez szorosabban integrálták a 2013-ban megszerzett Kitenga megoldásaival, és új interaktív megjelenítő motort is kapott. A Dell az elemzések terén elsősorban az Internet of Things irányába nyitott. A jövő azonban annyiban bizonytalan, hogy az EMC-felvásárlás meglehet ettől a területtől is von el erőforrásokat.

Az új szereplők

Idén nem volt olyan cég ezen a piacon, amely látványosan nagyot robbantott volna. Az új szereplők mindegyike a réspiaci szereplők alsóbb szegmensébe jutott csak szerephez.

Az egyik legérdekesebb új szereplője a piacnak az alapvetően tanácsadásból, rendszerintegrációból  élő Accenture. 2014-ben egy kis milánói cég, a i4C Analytics megszerzésével lépett be erre a piacra, de egyelőre az i4C Analytics portfóliója csak a réspiaci szerephez bizonyult elegendőnek. Az, hogy ezen a piacon az Accenture hogyan találja meg a számítását, kérdéses. Egyfelől jelen van nagyon sok olyan szegmensben, ahol a fejlett analitika egyre fontosabbá válik (közüzemi és pénzügyi szektor, gyártás, kiskereskedelem), ugyanakkor az i4C Analytics termékeit korábban meglehetősen szűk körben használták. Kérdés, hogy mennyire tud ezen segíteni az Accenture globális jelenléte.

A 2002-ben alapított Lavastorm elsősorban kommunikációs vállalatoknak, a médiának és a pénzügyi szektornak kínál elemzési eszközöket. Legfőbb erőssége, hogy könnyen kezelhető adatintegrációs eszközt nyújt. Ugyanakkor egyelőre még kicsi az ismertsége.

A harmadik új szereplő, a Megaputer integrált adat- és szövegbányászati eszközt fejleszt. PolyAnalyst nevű termékének fejlesztése a cég moszkvai fejlesztőközpontjában folyik, de ügyfeleinek zöme az USA-ban van. A rendszer 14 nyelven tud, és a gépi tanuláshoz is felhasználhatók a képességei. Egyelőre komoly korlátai vannak: a modellek csak a PolyAnalystban használhatók, nem támogatja a PMML-t (Predictive Model Markup Language), és gyenge a kezelőfelülete, valamint a vizualizációs képessége.

A mágikus négyzetből a Salford Systems és Tibco éppen ezért esett ki, mert nem kínálnak vizuális modellező környezet, ami a Gartner szerint ma már elengedhetetlen egy versenyképest fejlett analitikai platformhoz.

Cloud & big data

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.