A Telekom és a Vodafone is 11 milliárd forintot fizet a használati díjon felül, hogy 2027 közepéig használhassa a 2004-ben elnyert frekvenciablokkokat.

Egy nap eltéréssel adott ki közleményt a Magyar Telekom és a Vodafone arról, hogy meghosszabbítják 2100 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságukat. A 3G-s szolgáltatásokra igényelt frekvenciasávot még további kilenc évig biztosan kívánják használni.

Jó lesz az még másra is…

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) határozata a két szolgáltató frekvenciahasználati jogosultságát 2027. június végéig tolta ki a 2100 MHz-es frekvenciasávban. A jogosultságot mindkét szolgáltató 2004-ben nyerte el a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán – a Telekom esetében az akkor még önálló T-Mobile Magyarország indult a pályázaton.

A Magyar Telekom közleménye azzal indokolja a döntést, hogy egyrészt továbbra is ki akarja szolgálni azokat az ügyfeleit, akik nem rendelkeznek 4G-képes készülékekkel, másrészt azért, mert a 2100 MHz-es sáv használatának meghosszabbítása "megteremti a lehetőségét, hogy ebben a frekvenciasávban is megjelenhessenek majd a legkorszerűbb, jövőálló mobiltechnológiák" – fogalmaz a vállalat közleménye.

A Vodafone közleménye ennél konkrétabban fogalmaz. A jelenleg 3G-s hang és adatszolgáltatásra használt frekvenciatartományban a szolgáltató már megkezdte a 4G-s szolgáltatás nyújtását is, valamint a jövőben akár 5G-s szolgáltatást is nyújthat rajta, mivel a tartomány arra is alkalmas.

2004-ben mindhárom magyar mobilszolgáltató, a Telekom jogelődjeként a T-Mobile, a Telenor jogelődjeként a Pannon GSM és a Vodafone is nyert a 2100-as sávban frekvenciablokkokat. A blokkokat egy nyolc évvel későbbi uniós határozat értékelte föl igazán. 2012-ben ugyanis az Unió lehetővé tette, hogy a sáv blokkjait technológiasemlegesen használhassák a szolgáltatók, azaz például 4G-t vagy 5G-t is szolgáltathassanak rajta.

11 milliárdba került a hosszabbítási

Mindkét vállalat egyszeri 11 milliárd forintot fizetett a frekvenciahasználat meghosszabbításáért, valamint kell fizetniük éves használati díjat is. A Telekom jelenértéken számítva további 4,2 milliárd forintot fizet a meghosszabbított időszakra, míg a Vodafone esetében ennek havi mértéke jelenleg valamivel több mint 56 millió forint.

A Telenor egyelőre nem nyilatkozott, de nagy valószínűséggel az időközben a cseh PPF Csoport tulajdonába jutott vállalat is tárgyal a hosszabbításról. Az NMHH előírása szerint a szolgáltatóknak 18 hónappal a jogosultság lejárata előtt kell benyújtaniuk igényüket a hatósághoz, ha hosszabbítani szeretnének. Az NMHH-nak pedig legkésőbb a jogosultság eredeti időtartamának lejárta – jelen esetben 2019 vége – előtt 9 hónappal kell dönteni.

Mobilitás

A kamu vásárlói véleményekre is ráuszították a mesterséges intelligenciát

Úgy tűnik, hogy a több területen is bizonyított GAN rendszerek a véleményszpemmerek kiszűrésére is kiválóan alkalmasak, ráadásul nincs is szükségük túl sok adatra, hogy megtanulják elkülöníteni a valódi és a hamis információt.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.