A vállalat dollármilliárdos üzletet lát az eddig saját használatra fejlesztett Cosmos fizetős felhőszolgáltatássá alakításában.
Hirdetés
 

A házon belül futó adatfeldolgozási folyamatok mellett a jövőben valódi pénzt is termelhet a Microsoft saját használatra fejlesztett Cosmos big data szolgáltatása, amelyből a társaság a ZDNet értesülései szerint fizetős formában, az Azure felhőplatform keretein belül csinálna kereskedelmi terméket. Bár a feltételezések már évekkel ezelőtt felbukkantak a Microsoft belső analitikai megoldásainak piacra viteléről, a cégnél állítólag most már tényleg toborozzák a tesztelőket a rendszer legfontosabb komponenseinek felhősítéséhez.

Ilyen komponens a Kona nevű analitikai és a Cabo nevű tárolómotor, de a lap beszámolója alapján a Scope szkriptnyelvből továbbfejlesztett, SQL-szerű SQL-IP is a tervezett big data csomag része lenne. Fontos megjegyezni, hogy ez utóbbi nem az Azure-ön már igénybe vehető HDInsight helyettesítését célozza, hanem a Hadoop mellett választási lehetőséget kínálna az előfizetőknek: a Microsoft szolgáltatása elvileg még azt is lehetővé tenné, hogy az ügyfelek ugyanazon az adatbázison mindkettőt futtathassák.

Sokmilliárdos üzletre készülnek

Jelenleg a Cosmos felelős az Azure, a Bing, az AdCenter, az MSN, a Skype vagy a Windows Live adatainak tárolásáért és feldolgozásáért, a telemetriai adatok feldolgozása mellett a Cosmos elemzi például a Bing vagy az Office 365 által generált adattömeget is. A vállalaton belül sok ezer fejlesztőt és felhasználót szolgál ki, ami esetenként akár 40 ezer párhuzamosan futó lekérdezést is jelenthet – maga a Cosmos egyébként a Microsoft Dryad nevű, kísérleti projektként indított osztott feldolgozási technológiájára épül.

Bár a ZDNet információi szerint a Cosmos publikus szolgáltatásai a tárhely és a számítási kapacitás tekintetében is a hagyományos, használat alapú számlázási modellt követnék, az új termék bevezetésével kapcsolatos útitervről egyelőre nincs semmilyen hivatalos információ. A lap mindenesetre egy korábbi microsoftos álláshirdetés szövegét is idézi, amelyben a Cosmost sokmilliárd dolláros üzleti lehetőségnek nevezik.

Felvásárlással is erősítenek

A múlt hét végén az is kiderült, hogy a Microsoft újabb akvizícióval erősíti cloud portfólióját: a társaság bejelentette a kaliforniai Revolution Analytics felvásárlását. Ez a startup jegyzi egyebek mellett az R programozási nyelv Revolution R Open disztribúcióját, illetve annak támogatással és különféle komponensekkel gazdagított Revolution R Plus és Revolution R Enterprise kiadásait.

A Revolution Analytics megszerzése nyomán fejlett analitikai eszközökkel bővülhetnek a Microsoft felhőszolgáltatásai, nem beszélve az olyan pedigrés nagyvállalati ügyfelek megszerzéséről, mint amilyen a szoftvercéggel együttműködő American Century Investments vagy a Northern Trust.

Cloud & big data

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.