Az év elején úgy tűnt, kezd magára találni a személyi számítógépek piaca. A második negyedév számai viszont kiábrándítóak.
Hirdetés
 

Kihozta előzetes adatait a Gartner az idei második negyedéves PC-eladásokról. Az amerikai piackutató számításai szerint több mint 4 százalékkal esett a forgalom. Ez egyben azt is jelenti, hogy az áprilistól június végéig tartó periódus már a tizenegyedik olyan negyedév volt, amikor éves összevetésben csökkent a szegmens.

Jó kezdés után erős visszaesés

Pedig nem indult rosszul a 2017-es év, hiszen az első három hónapra a Gartnernél csak 2,4 százalékos recessziót mértek, míg a rivális IDC egyenesen növekedést (0,6%) látott. Ehhez képest a mostani kép még inkább lelombozó. A globálisan eladott 31,1 millió gép messze elmarad az egy évvel ezelőtti adattól, ráadásul a Gartnernél egy évtizede nem mértek ilyen gyenge eladási számokat a második negyedévben.

 

PC-piac 2017/Q2 (Gartner)
Create your own infographics

 

A szektor csapnivaló értékesítési adatait a Gartnernél elsősorban az alkatrészek drágulásából bekövetkezett áremelkedéssel magyarázzák. A komponensek közül a korábbinál többet kellett adni a gyártóknak például a memóriamodulokért, SSD-kért és az LCD kijelzőkért is. Ugyan ezek egy részét a részesedésük elvesztéséért aggódó szállítók saját profitjuk kárára benyelték, de főleg az otthoni felhasználóknak szánt ajánlatokon azért zömmel magasabb számok szerepelnek. Utóbbiak pedig érthetően így nem siettek a boltokba, hogy lecseréljék régebbi gépeiket. 

Nyertesek és vesztesek

A 4,3 százalékos átlagos visszaeséshez azonban meglehetősen eltérő módon "járultak hozzá" a piac szereplői. Sok vesztes mellett néhány nyertest is lehet említeni. Ahogy a fentebbi táblázatból is kitűnik, az élen változás történt. A HP Inc. az utóbbi időszakban folyamatosan tudott bővülni, míg a korábbi éllovas Lenovónak elég vegyes teljesítmény jutott. Az amerikai vállalat több mint 3 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított, mint egy évvel korábban. Ez önmagában is szép eredmény lenne, de a piaci átlaghoz képest pedig különösen jónak mondható negyedévet teljesített a cég.

A Lenovo az ezt megelőző két negyedévében szintén képes volt éves növekedést felmutatni, ám ennek a rövid sorozatnak az idei második negyedévben rögtön vége is lett. A 8,4 százalékos mínusz nagyon masszív esést mutat. A kínai cég mentségére annyit lehet felhozni, hogy a vezetőség mostanában a részesedési százalékpontok helyett inkább a nyereséghányad megőrzésére fókuszál.

A kisebb szállítók közül egyértelműen a Dellt érdemes még a nyertesekhez sorolni. A pár éve a tőzsdéről is kivonuló, magánkézben lévő vállalat a mostani 1,4 százalékos eladásnövekedésével immár az ötödik pozitív negyedéven van túl zsinórban. Ez pedig kimondottan megsüvegelendő eredmény a nagyjából öt éve szenvedő PC-piacon.

Piaci hírek

Jönnek az 5G frekvenciák, mire számíthatnak a hazai szolgáltatók?

Készülnek már a szolgáltatók az 5G-korszakra. Az ehhez szükséges frekvenciák értékesítése is egyre több országban indul el. A téma hazai vonatkozásairól egy éve beszélgettünk Dr. Vári Péterrel, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesével. Hol tartunk most?
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.