Az EU Horizont 2020-as programja mellett a bionika, a nanotechnológia, illetve az állam innovációban betöltött szerepéről is szó lesz a jövő heti Innotrends konferencián, ahol startupok is kiállítanak.

Jövő hét végén rendezik Budapesten az idei Innotrends konferenciát, a kutatás-fejlesztés és az innováció aktuális nemzetközi  és hazai fejlesztéseit bemutatva. A csütörtök-pénteki esemény főszervezője a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH).

Nemzetközi mezőny

A rendezvényen a nemzetközi és hazai tudományos és innovációs élet meghatározó képviselői, szakmai döntéshozói vesznek részt. Itt lesz többek között Clara de la Torre, az Európai Bizottság Kutatás és Fejlesztési igazgatóságának kutatási és innovációs igazgatója, Pierre Roy, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont igazgatóhelyettese, valamint Juha Ruohonen, a finn Startup Sauna nemzetközi startup akcelerátor egyik alapítója.

A konferencia 16 szekciójának közel 100 előadása során olyan témákkal találkozhatnak a résztvevők, mint a bionika, nanotechnológia, agykutatás, az EU Horizont 2020 programja, vagy a klímapolitika, de szó lesz a témák kapcsán a pénzügyi területet, regionális fejlesztést és együttműködést érintő kérdésekről, valamint az állam innovációban betöltött szerepéről is.

Elmaradhatatlan startupok

A konferenciát startup kiállítás egészíti ki, amelyen 35 induló vállalkozás vesz részt, köztük a kreatív ipar szereplői, női startupperek, a különböző hazai régiók figyelemre méltó vállalkozásai, határon túli és turisztikai startupok is.

A téma kapcsán nemrégiben írtunk arról, hogy ezekben a hetekben folyik az országos szakmai és társadalmi egyeztetés az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs (S3) stratégiáról, a program operatív irányítója ugyancsak a NIH. Az S3 az Európai Unió új típusú megközelítése a kutatás-fejlesztés és az innováció területén, amelynek célja, hogy a támogatások célzottabbak, összehangoltabbak legyenek, és az egyes kutatási programok jobban figyelembe vegyék az egyes térségek helyi tudásalapú fejlődését és lehetőségeit.

A stratégia elkészítése az előfeltétele, hogy Magyarország hozzájusson az uniós Strukturális Alapok 2014-2020 közötti kutatási fejlesztési és innovációs forrásaihoz, ami hozzávetőlegesen 750 milliárd forint. A teljes S3 dokumentum a tervek szerint októberben készül el, és várhatóan a november 12-én viszik a kormány elé.

Piaci hírek

Bemutatták az oroszok első önvezető autójának a prototípusát

Ez is egy olyan innovációs terület, ahol a nagyhatalmak – az USA, Kína és Oroszország – versenyt futnak egymással. És mindhárom országban a keresőcégektől indul a kezdeményezés.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.