Pontosabban már előállt az Enterprise Advantage nevű lehetőséggel, de csak a jövő évtől lehet használni. Hatását Nagy Sándor (IPR-Insights) foglalta össze.

Jövő év elejétől Enterprise Advantage néven új licencelési opciót kínál a Microsoft. Az informatikai sajtóban vannak olyan vélemények, melyek szerint hosszú távon ez a ma ismert Enterprise Agreement végét is jelentheti. Az új licenckonstrukció immár a harmadik jelentősebb módosítás lesz az utóbbi időszakban. 2013 végén vezették be a Microsoft Products and Services Agreementet (MPSA), amely egy sor egyszerűsítést is tartalmazott, amivel a Microsoft egyértelműen arra kívánta sarkallni az ügyfeleket, hogy a korábbinál sokkal önállóbban kezeljék a licenceiket.

Idén nyáron újabb változás jött. A Secure Productive Enterprise elmozdulást jelentett a klasszikus, eszközalapú licenceléstől. És most az Enterprise Advantage opció, amely az MPSA kiterjesztése lesz. Az Enterprise Advantage leginkább a jelenlegi MPSA teljes szervezetre kiterjedő változataként értelmezhető, a teljes vállalatra kiterjedő Open Value szerződéshez vagy az Enterprise Agreementhez hasonlóan. A teljes vállalati szerződések előnye – az egyszerűségen túl – hogy nagyobb kedvezményt kínálnak.

Az Enterprise Advantage lehetőséget csak azok az ügyfelek válaszhatják, melyek MPSA szerződés keretében licencelik a Microsoft termékeket. Az első időszakban a 250-2400 felhasználóval rendelkező vásárlók vehetik igénybe, de már most belengették, hogy a tapasztalatok függvényében emelik majd a felhasználószám-korlátot.

Így kialakult egy olyan licenckonstrukció ajánlat, amely minden vállalatméretre kínál megoldást (lásd a táblázatot).
 

Microsoft Enterprise Advantage
Create your own infographics


Valószínűsíthető az  Enterprise Agreement kivezetése

A későbbiekben az Enterprise Advantage valószínűleg leváltja az Enterprise Agreement-et – ahogy az MPSA leváltotta a Select Plus szerződést – és az 500 felhasználónál többet foglalkoztató szervezetek számára egységesen ezeket kínálja majd a Microsoft.

És hogy miért? Mert egyrészt szerintük az Enterprise Advantage nagyobb rugalmasságot kínál a felhasználóknak, másrészt – és valószínűleg itt ez a fontosabb – a megújult licenckonstrukciók tükrözik a licencelési metrikák és a technológia változásait. A legfőbb technológiai változás pedig természetesen a felhő.

A Microsoft várakozásai szerint az új szerződés egyszerűbbé teszi felhőszolgáltatások licencelését. Mark Nowlan, a vállalat licencelési marketingigazgatója elmondta, hogy a korábbi konstrukciók felülvizsgálatra szorultak, mert alapvetően a hagyományos licencelési szemléletet követték, nem a felhőszolgáltatások esetében használatosat. Mivel több vásárlót szeretnének elérni, több konstrukciót kellett kidolgozniuk, és úgy kellett hozzáigazítani a konstrukciókat a felhőhöz, hogy az elérhető nagyszámú opció kezelhető maradjon.

Ezek lesznek az újdonságok

Végül összefoglalva, az alábbi változásokat hozza az új licenckonstrukció, amely a felhőszolgáltatások további elterjedését támogató lépésként is értelmezhető, és várhatóan rugalmasabb és testre szabhatóbb keretet kínál a vásárlóknak.

1. A "mix and match" lehetőség az előfizetések és az örökös licencek egyetlen megállapodás alá terelésével a vásárlók számára egyszerűbb licencmenedzsmentet biztosít.

2. Előnye, hogy az egyes licencek költségét csökkenti, de hátránya, hogy nő a túllicencelés kockázata. Ez utóbbinak főleg az az oka, hogy könnyű újabb licenceket adni a meglévő megállapodáshoz. Emiatt még fontosabb szerepe lesz a szoftvergazdálkodásnak.

3. A megfelelő szoftvergazdálkodást folytató szervezetek számára előnyös, hogy miközben nagyobb kedvezménnyel vásárolhatnak licenceket, a szoftverhasználat elemzésével azokat rugalmasan tudják optimalizálni.

4. Az egységes megállapodás megszünteti az eltérő fordulónapokból adódó nehézségeket. Kisebb lesz például annak az esélye, hogy a vállalatok a szűk határidők miatt optimalizálás nélkül, változatlan formában újítanak meg licenceket.

5. A megállapodás a megvásárolt szoftvertermékek legfrissebb változatának használatára jogosítja fel a vásárlót.

Mindezeken túl érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a megfelelő licencmenedzsmentre, mert az, hogy az Enterprise Advantage és az MPSA szerződés is lehetővé teszi az előfizetések és örökös licencek együttes beszerzését, könnyedén kavarodást okozhat a licencek kezelésében. Az eddigieknél is fontosabb lesz a licencmenedzsment integrálása a napi folyamatokba, a licencek érvényességének naprakész követése. Ez pedig felértékeli a SAM (Software Asset Management) rendszereket

Az Enterprise Advantage 2017 elején történő bevezetését az év során követi majd az Education Advantage és a Government Advantage program az oktatási intézmények és kormányzati vásárlók számára.

 A szerző az IPR-Insights szoftverlicenc-szakértője.

Cloud & big data

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.