Már a következő években tesztelhetik azokat az autonóm teherhajókat, amelyek másfél-két évtizeden belül meg is jelenhetnek a tengereken.

A világ legnagyobb bányavállalata, az ausztrál BHP már vizsgálja az óriási, autonóm módon közlekedő teherhajók használatba állításának lehetőségeit. Az önvezető teherhajókkal nem csak a cég saját nyersanyagainak szállítását forradalmasítaná, de alaposan felforgatná a jelenleg 334 milliárd dollárosra becsült tengeri árufuvarozási üzletet is.

Hi-tech szellemhajókat terveznek

A BHP globálisan is az egyik legnagyobb megrendelőnek számít a száraz ömlesztett áruk szállítmányozásában, most pedig partnereket keres, hogy kidolgozza a teljes ágazatot megváltoztató technológiákat. A társaság elképzelései szerint az emberi közreműködést egészen odáig lehet csökkenteni, hogy egyetlen ember akát több hajót is felügyelhetne a távolból, monitorokon keresztül, az összes többi feladatot gépek végezhetnék.
 

forrás: Rolls-Royce PLC


A vállalat illetékes alelnöke nemrég olyan jövőképet vázolt fel a BHP oldalán, amely szerint biztonságos és hatékony, személyzet nélkül közlekedő hajókon fuvaroznák a saját rakományukat, ezeket pedig a saját maguk által bányászott üzemanyag hajtaná. Rashpal Bhatti szerint ezek az újítások egy évtizeden belül munkára foghatók lennének, hatásuk pedig eléggé nyilvánvaló lenne, ha figyelembe vesszük, hogy egy évente 1500 tengeri utat lebonyolító, 250 millió tonna ércet és szenet szállító társaság működéséről van szó.

A Bloomberg beszámolója alapján a legénység nélküli teherhajók üzembe állítása jelentős költségcsökkentést jelentene az olyan területeken, mint mondjuk a tengeren szállított vasérc 86 milliárd dollárosra becsült világpiacán. A BHP, hasonlóan más iparági szereplőkhöz, minden eszközzel igyekszik csökkenteni a szállítási költségeket, amelyeket 2016-ban éves szinten sikerült is 16 százalékkal lefaragnia.

Kínától Európáig ezen dolgoznak

Bhatti május végi nyilatkozata szerint ebben az ágazatban is érnek már az árakat és a likviditást érintő reformok. Ezzel egyetért a Bloomberg által idézett piackutató is, aki a lapnak elmondta: az elmúlt hat hónapban látványosan felerősödött a bányaipari vállalatok körében is az innováció iránti igény, miután a cégvezetők csak mostanában ismerték fel igazán az újításokban rejlő lehetőségeket.

A fejlesztések egyik alapvető feltétele természetesen most is a szabályozókkal való együttműködés. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet az ENSZ szakosított szervezeteként állítólag már dolgozik az autonóm felszíni vízi járművek közlekedésének nemzetközi szabályozásán, de az illetékes kínai hatóságoknál is napirenden van a kérdés, sőt 2015 óta ehhez kapcsolódó európai uniós projektek is futnak.

A tengeri hajókhoz is motorokat gyártóó Rolls-Royce Holdings szerint a személyzet nélküli óceánjárók 2035-re jelenhetnek meg a nemzetközi vizeken. A vállalat 2020-ra készítené el az első, már ténylegesen is tesztelhető prototípust (a legelső képen), amivel még csak nem is lenne az első a műfajban – a világ legnagyobb ásványi műtrágya-előállítója, a norvég Yara International ekkor már munkába is állítaná azokat az önvezető tartályhajókat, amelyeket jövőre kezd el tesztelni.

Közösség & HR

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.