Még alig vannak túl az egykori HP hazai érdekeltségei az anyacég kettéválásán, máris itt a következő lépés, az Enterprise Services, vállalati szolgáltatások kiszervezése.

"Határidőre és belülről nézve a vártnál simábban zajlott le a kettéválás a Hewlett Packard Magyarországnál, a piacnak azonban még magyarázni kell, hogy ez a HPE, ez már nem a régi vállalat" – tájékoztatta lapunkat Gonda Gábor, a nagyvállalati bizniszt továbbvivő Hewlett Packard Enterprise (HPE) Magyarország ügyvezető igazgatója.

A szétválás második köre

Az informatikai megavállalat nagyjából másfél éve döntött arról, hogy addigi tevékenységét két különálló cégbe szervezi át. A nagyvállalatokkal foglalkozó részleg kapta a HPE nevet, míg a végfelhasználói oldalt laptopokkal, nyomtatókkal kiszolgáló részt HP Inc. néven viszik tovább a másik újonnan létrejött vállalatban.

Néhány hete aztán újabb átszervezést jelentettek be a cég háza táján, a HPE-ből kiszervezték a legnagyobb létszámú IT-szolgáltatás üzletágat, amit a Computer Sciencies Corppal (CSC) 50-50 százalékban létrehozott, a HPE részvényesek és a CSC által tulajdonolt vállalatba viszik át, várhatóan jövő márciusig.

"Az első körös szétválás valóban nem okozott nagyobb megrázkódtatást, hiszen ezek eddig is egymástól nagyon függetlenül működő, amolyan cég a cégben részlegek voltak. A piac is a vártnál jobban fogadta a változásokat. A viszonteladóink nemcsak hiánytalanul megmaradtak, hanem így külön-külön még több fantáziát látnak bennünk, a fókuszáltabb, rugalmasabb működés révén" – mondta Gonda Gábor.

A szétválással egy időben új stratégiát hirdettek, amiben a nagyvállalatok transzformációs partnereiként pozícionálják magukat. A HPE abban akarja megkülönböztetni magát a hasonló célokat kitűző versenytársakhoz képest, hogy ezt a fajta partnerséget kimondottan technológiai oldalról közelíti meg.

Az eszközgyártást továbbra is a HPE felügyeli

A második körös, vagyis a CSC-s leválás viszont bonyolultabbnak ígérkezik. Az ügyvezető szerint a vállalati szolgáltatások csapata esszenciális része (volt) az életüknek, és nemcsak létszám, illetve bevételi szempontból. Az ES-sel a szinergiák is mélyebbek voltak. Ugyanakkor a szétválás után mindkét társaság rugalmasabban reagálhat majd a piaci kihívásokra, hatékonyabb működés mellett – vélekednek házon belül.

A szolgáltatási tevékenység kiszervezése Magyarországon további kérdéseket vet fel, mert itthon a CSC tényleges üzleti tevékenységet tekintve alig van jelen. A jövőben viszont megörököl a másik oldalról egy évek óta eredményesen működő - létszámban is jelentős - csapatot.

Gonda Gábor ügyvezető igazgató, HPE Magyarország

A mostani kiválással a hazai HPE létszáma mintegy 80 százalékkal csökken, beleértve ebbe azokat a kereskedőket is, akik eddig a HPE magyarországi kereskedelmi képviseletén az ES-sel foglalkoztak. Az árbevételben ennél kisebb arányban mutatkozik majd meg a szolgáltatások kiszervezése, ugyanakkor továbbra is a HPE kezelésében marad az itteni eszközgyártás. A cég egy ideje a magyarországi Jabilnál gyártatja egyes adatközponti tárolói eszközeit.

Hiányzik az állami költés a hazai piacról

Ami a HPE fókuszterületeit, az adatközponti infrastruktúra és felhő technológia hazai értékesítési lehetőségeit illeti, az ügyvezető lassuló piacot érzékel. Mint elmondta: "nemcsak az államigazgatási területeken, de a privát szektorban a nagyvállalati oldalon is lassan haladnak a projektek. Ilyenkor van csak igazán komoly verseny, mert bármilyen igény megjelenik a piacon, arra mindenki igyekszik lecsapni."

Pozitív fejleménynek tartja ugyanakkor, hogy az igény már itthon is egyértelműen megvan mind a modernizált adatközpontok, mind a felhő iránt. A nagyvállalatok tisztában vannak vele, milyen előnyei vannak mondjuk egy hibrid it-környezetnek. Ma még sok azonban a bizonytalanság egy-egy beruházás apropóján a kézzelfogható üzleti megtérüléssel kapcsolatban. Már nem elég azt mondani, tessék itt az új technológia, meg lehet venni. De semmivel sem könnyebb eladni a szolgáltatásokat sem, hacsak nem tudjuk bizonyítani annak tényleges üzleti megtérülését.

"Már régóta érezzük a bőrünkön, hogy pusztán technológiai üzenetekkel hihetetlenül nehéz új beruházást elindítani, mivel a gyártók többsége már nyílt technológiákkal dolgozik, ami nem skatulyázza be az ügyfeleket" – tette hozzá Gonda Gábor.

Piaci hírek

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.