Gyorsabb telepítést, szélesebb körű támogatást, a vegyes hypervisor környezetekben is megbízható működést ígér a SUSE Cloud 2.0.

A nyílt forráskódú rendszereket építő vállalatok is a felhőszolgáltatásokban látják a jövőt. A piackutatók szerint is egyre intenzívebben tolódik az IT-költések a cloud irányába. Mivel a törvényi előírások meglehetősen szigorúan rendelkeznek arról, hogy egy vállalat hol milyen adatot tárolhat, ezért a nagyvállalatok esetében elsősorban a magánfelhő jelenthet megoldást – mondta el a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviseletének ügyvezető igazgatója, Szittya Tamás. Szerinte ezeknek az open source megoldásoknak mindenképpen plusz előnyt jelent az ára (a SUSE Cloud 2.0 árazása körülbelül 2 millió forinttól indul), valamint az, hogy egy a gyártók széles köre által támogatott alapra, az OpenStackre épülnek.

Vegyes virtualizációs környezetben

Hargitai Zsolt termékfejlesztési igazgató az SUSE Cloud 2.0 újdonságainak három fontos elemét emelte ki: az OpenStack legújabb kiadására, a Grizzley-re épül, vegyes hypervisor környezetet is támogat, valamint hogy szélesebbé vált a támogatott partneri megoldások köre. A Grizzley-ben az OpenStack Block Storage biztosítja a tartós blokktárolást a virtuális gépek szintjén, míg a SUSE Cloud hálózati funkcióit kibővítő OpenStack Networking szolgáltatásként kínált hálózatkezelés révén tesz lehetővé méretezhető hálózatfelügyeletet.

A SUSE Cloud 2.0 összetevői forrás szerinti (fent), illetve az újdonság szerinti bontásban
(forrás: SUSE)

A felhőmegoldás előző verziója alapvetően a KVM-et és a Xent támogatta virtualizásciós megoldásként, ami az új verzióban kiegészült a Microsoft Hyper-V-vel és a VMware ESXi támogatása is bekerült a rendszerbe. A Hyper-V-hez, melyet teljes körűen támogat, egy alap Windows Server 2012, a VMware esetében azomban még csak a technológiai előzetesig jutottak. Ez utóbbihoz a VMware vCenter kell. A vegyes hypervisor környezet támogatására Hargitai szerint azért van szükség, mert egyre több nagyvállalat használ vegyes környezet.

A támogatott partneri megoldásokból Hargitai a teljesen redundáns objektumtárolást biztosító Ceph és a Ceph Rados Gateway rendszerek műszaki előzetesét, a Coraid, az EMC, az Inktank és NetApp tárolómegoldásait, valamint a Cisco, a Midokura és az Open Vswitch technológiáit emelte ki.

A SUSE Cloud új kiadásában a cég Cloud Administration Server részeként a Crowbar keretrendszer verziója biztosítja a telepítés gyorsítását, és javít a méretezhetőségen is.

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.