Az IDC kiadta a kínai mobilpiac tavalyi negyedik negyedévének az összesítését. Sok minden kiderül belőle.
Hirdetés
 

Nem szerzett örömet a befektetőknek az Apple, amikor közzétette a negyedik negyedéves (október-december) eredményeit. Miközben a vállalatnak hagyományosan ez az legerősebb három hónapja.Aaz időszakot gyászos eredménnyel, konkrétan 4,5 százalékos bevételcsökkenéssel zárta. Arra Tim Cook is utalt, hogy a gyengébb teljesítmény első számú oka Kína.

Most az IDC kiadta a kínai okostelefon-piac negyedik negyedévéről az összesítést (itt olvashatja az angol nyelvű összefoglalót), amiből látszik, hogy az Apple igencsak benne van a slamasztikában. Ezt egyetlen adattal is jól lehet illusztrálni: miközben a kínai piac 10 százalékkal zsugorodott a negyedévben, az Apple eladásai kétszer nagyobb mértékben, közel 20 százalékkal zuhantak be. De akkor sem sokkal jobb a kép, ha a teljes 2018-at nézzük. Az értékesített darabszám közel 12 százalékkal csökkent 2017-hez képest.

Már nem hasít a kínai gazdaság

A teljes kínai okostelefon-piac 9,7 százalékkal csökkent az utolsó negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva: a korábbi 114 millió készülékkel szemben most csak 103 millió talált gazdára. A legfőbb ok, hogy a kínai gazdaságnak sem tesz jót az USA-val kialakult kereskedelmi konfliktus, a növekedés látványosan belassult, és ez kihatott a fogyasztásra is.

Ez a helyzet azonban nem minden gyártót sújtott. A negyedév nagy nyertese az amúgy Amerikában és Európában is össztűz alatt álló Huawei. A legnagyobb kínai gyártó a hazai pályán mindenkit állva hagyott: több mint 23 százalékkal növelte az értékesítéseit, így kereken 30 millió okostelefont adott el. Ez közel háromszor annyi, mint amennyit az Apple el tudott adni (11,8 millió). A tendencia egyébként a globális okostelefon-piacon is érvényesül.

 
IDC: China – Smartphone market 2018 Q4
Infogram


Az Apple fokozatosan veszít pozícióiból: bár kisebb mértékben, de az Oppo és a Vivo is tudta növelni értékesítéseit: az előbbi 1,5 százalékkal, így 20 millió fölé tornázta az értékesített darabszámot, míg utóbbi 3,1 százalékkal (19,4 millió eladott telefon). A Xiaomi viszont nagyot zuhant.

Kínában nem működik az Apple globális stratégiája

Bár az elemzők elismerik, hogy a kínai piac szűkülése (az utóbbi tíz év leggyengébb növekedését produkálta Kína a negyedévben) nehezítette a pályát az Apple-nek, többségük a vállalat árstratégiájára vezeti vissza a gyenge eredményt. Cupertinóban egyszerűen rosszul mérték fel az új iPhone modellek egyre magasabb árának és az androidos készülékek minőségi javulásának a hatásait. Míg az új iPhone-modellek 1000 dollár fölött vannak, a kínai márkák fél- vagy harmadáron kerülnek a boltok polcaira.

A Canalys piackutató cég egyik igazgatója a Bloombergnek úgy értékelte a helyzetet, hogy az Apple-nek nincs a gyorsan változó kínai piachoz illeszkedő go-to-market stratégiája. Nicole Peng szerint az Apple egyszerűen nem végezte el azt a munkát, amit minden kínai piacra lépő multinacionális vállalatnak el kell végeznie: nem igazították a helyi viszonyokhoz az általános értékesítési- és marketingstartégiájukat.

Az Apple-nek vannak ugyan olcsóbb iPhone-jai is, de azok a régebbi modellek, amiket viszont a kínai felhasználók nem nagyon akarnak megvenni. Most, látva a gyászos eredményeket, sokan arra spekulálnak, hogy az Apple újragondolja Kína-stratégiáját, esetleg még arra is hajlandó lesz, hogy kifejlesszen egy modellt külön a kínai piacra.

Más fontos piacokon is szenvednek

A Reuters egy hongkongi elemzőcég, a Counterpoint Research adataira hivatkozva arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak Kínában küzd nehézségekkel az Apple. Indiában a negyedik negyedévben 25 százalékkal csökkent az értékesítése éves összevetésben (Indiában is ez a negyedév a legerősebb az október végére eső Diwali, a hindu újévi ünnepsorozat miatt). A teljes évet nézve még durvább a helyzet: 2018-ban mindössze 1,7 millió készüléket értékesítettek szemben az előző évi 3,2 milliós darabszámmal.

Mobilitás

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.