Mától elérhető a Windows 10 Fall Creators Update. Összeszedtük, hogy első blikkre milyennek mutatja magát.

A Windows 10 kapcsán a Microsoft már többször is leszögezte, hogy ez ’AZ’ operációs rendszer, több változatot nem terveznek kiadni az OS-ből. Ahelyett, hogy 3-4 évente új platformot próbálnának meg ráerőltetni a felhasználókra, a Windows 10-et frissítik folyamatosan.

Ennek szellemében jelennek meg évente kétszer az úgynevezett Creators Update-ek. A tavaszi frissítést már magunk mögött tudhatjuk, az őszinek viszont csak most jött el az ideje. Bár nagy csodák már nem várnak azokra, akik részt vesznek a Windows Insiders Programme-ban, melynek keretei között a Microsoft kipróbáltatja az új lehetőségeket az arra vállalkozókkal; lássuk, mi változik Redmond legfrissebb operációs rendszerében!

Előtérbe kerül a 3D

Elsőként megnyugtathatunk mindenkit, aki aggódott az évtizedek óta velünk levő Paintért: a korábbi tervvel szemben Redmondban végül úgy döntöttek, hogy marad a Windows 10-ben a közkedvelt, bár erősen korlátozott eszközökkel és képességekkel bíró képszerkesztő alkalmazás. Igaz, már nem ez az alapértelmezett szoftver a feladatra; a Microsoft a Paint 3D-t ajánlja képszerkesztésre. Elődje egyébként a nagy felhasználói ellenállásnak, eltávolításával szemben folytatott kampánynak köszönheti megmaradását.
 


Story Remix néven mutatkozik be a Photos alkalmazás új változata. Ezzel az appal egyszerűen lehet fotó- és videomontázsokat készíteni, persze szintén nem professzionális szinten. A legtöbb felhasználónak megfelelő képességekkel rendelkező Story Remix a Moviemaker utódjának számít. Megjegyzendő azonban, hogy a szoftver végül nem kapta meg a beígért 3D-s támogatást, azt – különösebb indok nélkül - a következő nagy frissítésre halasztotta el a Microsoft.

Hasonló sorsra jutott a Ditto Capture 3D is. Ez elméletileg lehetőséget nyújtana kétdimenziós rajzokból háromdimenziós ábrák (render) készítésére, de a felhasználók többsége csak jövő tavasszal próbálhatja majd ki a lehetőséget.

Szerencsére nem napolták el viszont az Edge megújítását. A Microsoft böngészője kapott egy kis ráncfelvarrást, például használatával már lehet PDF-ekre rajzolni. Emellett a mozgásukban korlátozottakkal is foglalkozott Redmond: új lehetőségként megjelent a Windows szemmel történő irányítása. Gyakorlatilag a korunk egyik legnagyobb (asztro)fizikusa, Stephen Hawking esetében megismert módon lehet mostantól vezérelni az operációs rendszert.

Itt a VR/AR-forradalom?

A leginkább várt frissítés azonban a Windows Mixed Reality, ez biztosítja azt, hogy a Windos 10 együtt tudjon működni a legújabb, virtuális/kiterjesztett valóság élményt nyújtó headsetekkel. Az őszi Creators Update megjelenésével párhuzamosan ezért 300-400 dolláros áron forgalomba is kerültek – az USA-ban – az Acer, a Dell, a HP és a Lenovo headsetjei és mozgásérzékelős vezérlői. A Samsung saját, Odyssey névre hallgató megoldása november 6-án lép színre a boltokban, az Asus terméke pedig a jövő év elején debütál.
 


A Mixed Reality egyfajta gyűjtőkifejezés, amely a virtual és az augmented reality lehetőségeket nyújtó hardvereket fogja össze. Ezek egyébként már több mint egy éve rendelkezésre állnak, de csak most értek el abba az árszegmensbe, hogy tömegek is megengedhetik maguknak kipróbálásukat. Ezt a trendet szeretné elősegíteni Redmond azzal, hogy egységesítette a hardverkövetelményeket, így például a Skylake processzorban található integrált GPU-kat jelölve meg szükséges minimumként.

További előnye a Windows Mixed Reality-nek, hogy az erre támaszkodó megoldások nem csupán használat terén egyszerűbbek az elődöknél, de a telepítésük is könnyebben véghezvihető. Az előző generációs HTC és Oculus headsetek rögzített "bázisállomásokat" igényeltek, ami egyben nehézkes karbantartási feladatokat – például viszonylag gyakori firmware frissítést - is rápakolt a felhasználó vállára. Ezt tette szükségtelenné a Microsoft megoldása azzal, hogy a készülékeket csupán HDMI és USB révén csatlakoztatni kell, a pozícionálás lekövetését a headsetek és a Microsoft szoftvere automatikusan elintézi.

Futottak még

A fentieken túl bemutatkozik az úgynevezett Fluent Design System, ami a Windows Phone 7-ben megjelent Metro harmadik inkarnációja. A kezelői felületet hivatott megújítani, az olyan webes trendeket hivatott meglovagolni, mint például a reszponzív desing. Amellett, hogy vizuálisan érdekesebbé válhatnak általa az alkalmazások, a fejlesztők számára gazdagabb eszközkészletet nyújt saját kezelőfelületeik jobbá tételéhez. Leginkább a Groove zenealkalmazás megnyitásával lehet érzékelni, miben is jelent mást a Fluent Desing System alkalmazása.
 


Fejlődött a keresztplatformos támogatás is; az Edge for iOS és a Microsoft Launcher for Android révén. Ezeknek köszönhetően lehetővé válik a kedvencek, a böngészési előzmények és a megnyitott fülek szinkronizálása az eszközök között.

Végül még néhány érdekesség. A tálcára és a Start menübe már akár külön weboldalakat is lehet rögzíteni (ezt a képességet az Internet Explorer anno támogatta, az Edge-dzsel tűnt el a rendszerből). Ugyanide kontaktokat is lehet kitűzni. Az Enterprise változatban pedig elérhetővé vált a Windows Defender Application Guard for Edge, ami lehetővé teszi a böngésző számára, hogy a füleket egymástól elkülönített virtuális gépekként futtassuk, megakadályozva, hogy azok között a támadók átjárhassanak. Ezen felül a szintén ebben a környezetben elérhető Windows Defender Exploit Guard - számos memória- és folyamathozzáférés szigorításával - azon dolgozik, hogy a szoftverhibák kiaknázását sokkal nehezebben érhessék el a hackerek.

Cloud & big data

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.