Az orosz IT-biztonsági cég szerint a rendszer inkompatibilis a külső antivírus programokkal, ezért az uniós szabályozóhoz fordult.

Trösztellenes panasszal fordult a Kaspersky az Európai Unióhoz. A Microsoftot vádoló vállalat azt állítja, hogy Redmond legújabb asztali operációs rendszere nem (eléggé) támogatja a külső fejlesztőktől származó antivírus megoldásokat. Az IT-biztonsági cég az uniós szabályozó testülethez, az Európai Bizottsághoz – és biztos, ami biztos, az illetékes német hatósághoz (German Federal Cartel Office) – fordult, hogy bepanaszolja a Microsoftot.

A vállalat igen jól időzített, hiszen alig egy héttel azután lépett, hogy az EU belengetett egy 9 milliárd dolláros büntetést a Google-nek, azzal vádolva az amerikai vállalatot, hogy versenyellenes tevékenységet folytat. Beadványukban arra az igen meredek állításra hivatkoznak, amivel egy franciaországi ügyfelük szembesült a Microsoft egyik képviselőjével való diskurzus során.

Megkérdőjelezhető módszerek?

Utóbbi szerint „a Windows 10 inkompatibilis külső fejlesztésű antivírus alkalmazásokkal. Kár, hogy a Kaspersky Lab termékeire költötte a pénzét, de nem telepítheti újra anélkül, hogy ne kockáztatná új hibák felbukkanását”. A beadványban olvasható, hogy szintén a Microsoft egyik embere nyilatkozott úgy: „ha Windows 8-at használna, akkor semmilyen antivírus szoftverért nem kellene fizetnie”. Az antivírusgyártó alapítója, Eugene Kaspersky szerint több mint százmillió felhasználó érdekeit védik, azokét, akik termékeiket választották.

Ő azt álltja, hogy tisztán látható, sőt bizonyítható: a Microsoft asztali számítógépes rendszerek körében elért piacvezető helyével visszaélve saját – Kaspersky szóhasználatával: gyenge – biztonsági szoftverét, a Windows Defendert igyekszik előtérbe helyezni, a felhasználók által korábban választott biztonsági megoldások kárára. Szerinte ezek a módszerek minimum megkérdőjelezhetők, ezért hívják fel rá a versenyellenes szervezetek figyelmét.

A beadvány tehát elsősorban a Microsoft saját, alapszintű védelmet nyújtó Windows Defender alkalmazását érinti, ami a Kaspersky szerint nem kapcsolható ki teljes mértékben. Az orosz IT-biztonsági vállalat azt is állítja, hogy bizonyos esetekben a Windows a Defender előtérbe helyezése érdekében kikapcsolja a fejlesztő antivírus megoldását, vagy legalábbis biztonsági figyelmeztetéssel tájékoztatja a felhasználót a telepítéssel kapcsolatos kockázatokról.

Megy az egymásra mutogatás

A Kaspersky érvelése szerint a Windows Defendert a fizetős antivírus szoftverek versenyképes alternatívájaként árulja a Microsoft. Úgy véli, hogy ezzel az egyéb megoldások fejlett funkcióinak jelentőségét kisebbíti Redmond, ami pedig a felhasználók számára komoly veszélyhelyzetet jelent. Állítja mindezt az a vállalat, aminek nemrég azért kellett védekeznie, mert a vádak szerint termékeit az orosz kormányzat amerikai tisztviselők megfigyelésére használta.

És nem ez az első olyan alkalom, amikor „kabátlopási ügybe” keveredtek az oroszok. Két éve például arról számoltunk be, hogy a nevük elhallgatását kérő informátorok állították: a Kaspersky megbuherált állományokat írt a rivális programok félrevezetésére. Az illegalitás határán billegő akció célja – az informátorok szerint – az volt, hogy a konkurencia pozícióit rombolják le a folyamatosan érkező fals pozitív riasztásokkal.

Piaci hírek

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.