Egyre nagyobb számokkal dobálóznak az állásközvetítők, amikor az informatikából hiányzó szakemberekről beszélnek. Az informatikusokat általában jól meg is fizetik. Utánajártunk, ténylegesen melyek a legkeresettebb IT-s állások itthon és a nagyvilágban.

Mi az ami hiányzik Magyarországon? Aktív álláskereső a gyakorlott fejlesztők között – mondja Rónai Dániel, a Hays Hungary IT tanácsadási üzletágának vezetője. Hozzáteszi, a legnagyobb kereslet még mindig a régi nagy programnyelvek: Java, .net, C++ fejlesztői, illetve az ezekhez kapcsolódó tesztelési szakemberek iránt van. A kereslet folyamatos, csak a Haysnél egyidejűleg több száz ilyen megkeresést tartanak számon.  

Az aktív munkakeresők sem munkanélküliek

A kedvező álláskeresési pozíció lényegében a teljes IT-szektorra igaz. Aki aktívan munkát keres, az nem munkanélküli, hanem többnyire már munkahelyet váltana, amire nem is kell sokat várnia, sőt egyszerre akár több ajánlat közül is válogathat. Bár ez inkább a 24-45 év közöttiekre igaz, 50 év felett már az informatikában is nehezebb elhelyezkedni. Vannak azonban olyan területek, ahol szívesen alkalmaznak 50 felettieket is, ilyen például a bankszektor, ahol még a Cobol fejlesztőket igénylő nagygépes rendszerek működnek.

A hazai informatikai piacon a legkeresettebb szakemberek közé tartoznak az úgynevezett automata tesztelők is, akik a fejlesztők által megírt kódokat tesztelik, tesztkeretrendszereket fejlesztenek. Ezen a területen is jelentős a szakemberhiány: az ehhez értők gyakran inkább átmennek a klasszikus fejlesztői oldalra, mivel ott általában szerteágazóbb feladatokkal találkozhatnak.

Mivel javítható a friss diplomások álláskeresési pozíciója?

Itthon a felsorolt álláslehetőségek egyetemi végzettséget és az adott programnyelvben szerzett többéves tapasztalatot igényelnek. A frissen végzett diplomások az IT-szektorban akkor tudnak jól elhelyezkedni, ha már az egyetemi évek alatt dolgoztak ilyen irányú projekteken, akár az egyetemen belül, akár valamelyik cégnél. Ha kellő munkatapasztalattal rendelkeznek, az is gyakori, hogy már nem is a pályakezdők bérsávjába sorolják őket.

Fejlesztőnek elmehetnek diplomával nem rendelkező szakemberek is, de nagy általánosságban a jó állásoknál Magyarországon alapvető elvárás a diploma vagy legalább a megkezdett egyetemi tanulmányok. Az a tapasztalat, hogy akik gyorstalpalón szerzik meg a tudást, legyen az akár az OKJ-s Java-fejlesztői képzés, ritkán mennek át sikeresen a szakmai teszteken. "Hiányzik a biztos alap. Hiába lehet viszonylag gyorsan megtanulni a kódolást, ahhoz, hogy valaki tudja, hogyan épül fel logikailag egy program, sokkal magasabb műszaki előképzettség kell. Persze találkozhatunk kiemelkedő tehetségekkel, akik puszta érdeklődésből, akár gyerekkoruk óta foglalkoznak programozással, de ez elvétve fordul elő" – indokolja a hazai gyakorlatot a Hays szakértője.

A hazai IT piacon a keresett szakmák közé sorolhatjuk a kliensoldali fejlesztőket, a Windows, illetve Linux környezettel foglalkozó rendszergazdákat. Az infrastruktúra területéhez kapcsolódóan említhetjük még a hálózatmérnököket és -adminisztrátorokat, akik hasonlóan a korábban említett szakemberekhez, számos lehetőség közül válogathatnak. A női munkaerő iránt is nagy lenne a kereslet, de közülüke gyelőre még jóval kevesebben dolgoznak az IT szektorban.

A Hays tapasztalatai szerint az informatikában nem annyira hatékony az álláshirdetés, kevés az ilyen módon bejelentkező álláskereső. A fejvadász cégnél kifejezetten a passzív álláskeresőkre "lőnek", akiket megpróbálnak új munkahelyre csábítani. Ebben manapság nagy segítséget nyújt a közösségi média és az online tematikus oldalak is. Az online állásportálokon inkább a pályakezdőket találják meg.

A legjobban a Java-fejlesztők keresnek

És hogy mennyit lehet keresni itthon informatikai tudással? A Hays tapasztalatai szerint az elmúlt egy évben nagyon nagy mértékben, szakterülettől függően akár 8-15 százalékkal is nőttek a bérigények. Mint Rónai Dániel mondja, hiányszakmában a bérigény könnyen átváltható tényleges bérajánlattá. Ugyanakkor ma már nemcsak a bér számít, hanem a vonzó és inspiráló munkakörnyezet, a korszerű technológiai háttér is.

 

Magyarországi IT-s fizetések
Create bar charts

 

A legjobban a Java-fejlesztők keresnek, másfél éve a senior szint még a havi bruttó 800-900 ezer forint volt, most pedig már eléri az 950 ezer-1,1 milliót is, de a szakértő találkozott már ennél jóval magasabb bérigénnyel is. Ezt a jövedelmi szintet azonban ma még kevés cég engedheti meg magának. A startupoknál vegyes a kép. Van, amelyik megadja, és így a legjobbakat foglalkoztathatja, vagy inkább tulajdoni részesedést ajánl fel a szerényebb fizetés mellé.  

A rendszertervezők 1,2-1,5 millió forint közötti bért kérnek, de nagy cégnél és bércsomagban elmehetnek 1,8 millióig is.  A rendszeradminisztrátorok a 900 ezres kategóriába tartoznak, illetve az ennél speciálisabb szaktudást igénylő DevOps-ok 1,1-1,3millió között is kereshetnek, azonban az ilyen pozíciók betöltéséhez szükséges szaktudással itthon ma még kevesen rendelkeznek.

A jövőben, egyre nagyobb lesz a kereslet a mobilfejlesztők iránt, de könnyen találhatnak maguknak állást a JavaScript technológiákban jártas szakemberek is. A pályakezdők sem panaszkodhatnak. A fejlesztők havi bruttó keresete 350-400 ezer között mozog, a junior rendszergazdák pedig bruttó 300 ezer forint körül keresnek.

Ilyen a helyzet közel és távol

A lengyel piacról is leginkább a szoftverfejlesztők hiányoznak, de nagy a kereslet az IT-biztonsági szakemberek iránt is, főként a banki szektorban és a hardvergyártó cégeknél. Ugyancsak a Hays ottani kimutatása szerint a lengyel piacon a legtöbbet az informatikai igazgatók keresnek, havi jövedelmük dollárban elérheti a 9 ezret is, a gyakorlott SAP tanácsadók fizetése meghaladhatja az 5200 dollárt, a biztonsági szakértőké pedig az 5 ezret. Hozzájuk képest viszonylag szerényebben fizetettek az úgynevezett front-end fejlesztők, akiknek a havi jövedelme 2 ezer dollár körül alakul, vagy a supportosok, akik bruttó 2250 dollárért szerződhetnek.

Az amerikai technológiai szektorban 2015-ben az éves átlagfizetés 96 370 dollár volt – derül ki a Dice legfrissebb jelentéséből. Gyakorlattól, képesítéstől és földrajzi elhelyezkedéstől függően azonban nagyok lehetnek az eltérések. Azok a szakemberek, akik a ma divatos területekhez (felhő, big data) értenek és olyan technológiai fellegvárakban dolgozhatnak mind San Francisco, vagy New York City, az éves jövedelem akár hat számjegyű is lehet. Nagy az eltérés a teljes időben foglalkoztatott technológiai szakértők és az óradíjas tanácsadók, külsős vállalkozók között, előbbiek tavalyi átlagfizetése közel 94 ezer volt, utóbbiaké viszont meghaladta a 120 ezret is. A konzulensek, kontraktorok óradíja 2015-ben bő 70 dollár volt, 5,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Közösség & HR

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.