A világ egyik legnépesebb országának kormányzata eltökélt, hogy a félreeső helyeken élőknek is biztosítsa a csatlakozás lehetőségét. A potenciális célcsoport egymilliárd embert jelent.
Hirdetés
 

2014-ben lett, egyes elemzők szerint az ügyes internetes kampányának is köszönhetően India miniszterelnöke Narendra Modi. Az új kormányzat azóta számos módon bizonyította, hogy eltökélt a hatalmas ország technológiai infrastruktúrájának fejlesztésében.

Egymilliárddal bővülnének

A legfrissebb bejelentés szerint megfizethető minőségű, nagy sebességű internetes hálózat kiépítését tervezik a vidéki régiók bevonására. Hogy ez indiai léptékkel mit jelent? Egy éven belül 150 ezer (!) faluba akarják eljuttatni a világhálós kapcsolatot. Az előző években elkezdett, jelenleg 155 ezer kilométernyi kábelt jelentő infrastrukturális beruházásokhoz most nagyjából 400 milliárd forintnak megfelelő költségvetési keretösszeget csapnak.

A kormányzat tervei között fontos elem a megfizethető kitétel, hiszen a fejlődő gazdasággal rendelkező távol-keleti országban sokan még mindig rendkívül szerény körülmények között élnek. A fejlődést és a használatot segítendő az állam ingyenes oktatási szolgáltatásokat is nyújt majd a potenciálisan bevonható sok százmilliós tábornak. Plusz néhány nappal ezelőtt hozták nyilvánosságra azt is, hogy az állam fél éven belül ezer településen ingyenes wifi-hálózatot hoz létre.

Indiában jelenleg nagyjából 400 millióan interneteznek, ezzel az ország Kína mögött a második legnagyobb piacnak számít. Ennek ellenére még mindig van nagyjából egymilliárd indiai, aki sosem csatlakozott a netre. A kormányzati törekvéseik célja, hogy hamarosan megforduljon ez az arány.

Az infrastuktúra fejlesztése mellett azonban más módon is igyekszik példát mutatni a kormányzat. A miniszterelnök például elsöprő népszerűségű twitteres fiókot üzemeltet, és arra is volt példa, hogy a kormány tagjait azok internetes aktivitása alapján értékelték. De említhető a nemzeti bank hozzáállása is: az indiai jegybank aktívan segíti a pénzügyi szektor megnyitását a technológiai oldalról érkező újító cégek számára..

Mindenki segítene

Az internet elterjesztését persze nem csak az indiai állam, de az üzleti szféra szereplői is lelkesen támogatják.  A Facebook azonban csúnyán felsült a korlátozott elérést biztosító Free Basics szolgáltatásával. A két évvel ezelőtti indulást követően erős kritikák keresztüzébe került, majd a hatóságok a netsemlegesség megsértésének indokával be is tiltotta a projektet.

A Google egy sokkal működőképesebb modellel igyekszik élénkíteni az ottani netezési szokásokat. Helyi távközlési cégekkel szövetkezve ingyenes vezeték nélküli hálózatot építenek ki az országban különösen nagy jelentőséggel bíró vasúti pályaudvarokon. A később globálisan is kiterjeszeni tervezett kampány jelenleg száz állomásra ért el, de máris tervben van további háromszáz bevonása az elkövetkező néhány évben. Szintén a keresőóriás nevéhezköthető egy másik, kísérleti projekt, amelyben hőlégballonokkal javítának a vidéki lefedettséget.

Közösség & HR

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.