Sem az internet-hozzáférések számában, sem az okostelefonos penetráció tekintetében nem alakultak túl jól a tavalyi számok. De legalább Indiában örülhetnek, mert ott már többen neteznek, mint az USA-ban.
Hirdetés
 

Az iránymutatónak tekintett Internet Trends legfrissebb kiadása szerint 2015 a fékezésről szólt. A globális gazdaság gyengélkedése minden jelentős mutatóra rossz hatással volt. A KPCB által jegyzett több mint 200 oldalas jelentés a digitális világ számtalan szeletéről részletekbe menő elemzéssel szolgál, így mi most itt csak néhány érdekesebb részletre hívjuk fel a figyelmet.

Még mindig többségben a kimaradók

Tavaly sikerült elérni, hogy az internethez csatlakozni képesek tábora elérje a 3 milliárd főt. Az éves szinten 9 százalékos növekedés ugyan meghaladja a Föld népességének bővülését, de még most is sokkal többen vannak olyanok, akiknek egyáltalán nincs lehetőségük használni a világhálót (42 vs 58%).

A világ internet-felhasználóinak száma és a növekedés éves üteme (Forrás: Internet Trends)

 

A vártnál lassabban lehet a feltörekvő régiók népességét felzárkóztatni, amit a tanulmány készítői például a nehéz gazdasági klímával magyaráznak. Egy ország viszont így is kimagaslóan tudott teljesíteni: Indiában az egy évvel korábbi 33 százalékos növekedést 2015-ben egy 40 százalékos boom követte. Ennek következtében Kína mögött immár India a második legtöbb internetezővel rendelkező ország, az Egyesült Államoknak pedig be kell érnie a harmadik hellyel.

A mobil sem mobilizál

Az okostelefonoknál egyértelműen a kifulladásnak lehetünk tanúi. Ugyan már több mint 2,5 milliárd embernek van ilyen mobilja, ám a 2014-ben mért 31 százalékos növekedési ütem 21 százalékra esett. Ennél is beszédesebb, hogy az értékesített darabszám dinamikája 28 százalékról 10-re zuhant egyetlen év alatt. És a legfrissebb adatok alapján idén már a stagnálás is várakozáson felüli eredmény lehet.

Okostelefon-eladások alakulása operációs rendszerek szerint  (Forrás: Internet Trends)


Nagyon jól mutatja a korai stádiumban lévő technológiai szektorok hektikusságát a fenti diagram, amely az okostelefonok piacának utóbbi néhány évét jeleníti meg operációs rendszerek szerinti bontásban. Már-már félelmetes az a gyorsaság, ahogy az egykor a BlackBerryk uralta szegmens pillanatok alatt a feje tetejére állt. Manapság viszont egy ilyen földcsuszamlásnak már vajmi kevés esélye van, hiszen a magas penetráció és a két éllovas betonbiztos pozíciója bőségesen elegendő stabilitást biztosít.

Közösség & HR

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.