Bemutatták az új Pixeleket és Pixelbookokat.

Magyar idő szerint tegnap este az amerikai keresőóriás bemutatta új termékeit, így lerántotta a leplet többek között új okostelefonjáról és laptopjáról, de az új otthoni digitális asszisztensek is porondra léptek. Röviden és tömören: mindenhova beférkőzik a mesterséges intelligencia.

Képpont képpont hátán

Az új Pixelek – a Pixel 2 és a Pixel 2 XL – rengeteg újdonságot nem hoztak magukkal a korábban kiszivárgott információkhoz képest. A két modell egymástól nem különbözik sokban, az XL kiadás nagyobb – mind méretben, mint akkumulátorkapacitásban -, és természetesen többe is kerül. 2880x1440 pixeles felbontású OLED kijelzőik így 5 és 6 inch-es képátlóval bírnak, háttértáruktól – ami 64 vagy 128 GB lehet – függően a legolcsóbb modell 650 dolláros indulóáron lesz elérhető, a legdrágább verzió pedig ennél pontosan 300 dollárral kerül majd többe.

A készülékek több, az előző generációtól eltérő érdekességgel is bírnak. A HTC-től átvett újításnak köszönhetően a telefon két szélének megszorításával vezérelhető, pontosabban ezzel indítható el az Assistant digitális asszisztens. A telefonokról emellett hiányzik a szabványos mini-Jack hangkimenet, így többé nem lehet a megszokott fülhallgatókat csatlakoztatni hozzájuk. Cserébe viszont nagy újítással rukkolt elő a vállalat: Pixel Buds névre keresztelt vezetékmentes fülhallgatója valós idejű fordítást kínál.

Meggyőző, 12 megapixeles kamerát kaptak a mobilok, melyek három különböző módon igyekeznek stabilizálni a fénykép- és videokészítés folyamatát. Optikai és elektronikai stabilizáció mellett a gépi tanulás erejét is bevetik annak érdekében, hogy a kézremegés kiküszöbölhető legyen. Ennek eredményeként olyan szintű stabilitást várhatunk el a videóktól, mint amilyenhez az iPhone felhasználók hozzászoktak:

Sőt, még annál is jobbat! A gépi tanulásnak köszönhetően ugyanis az algoritmusok egy képkockával "előre" tekintenek a videóban. Azzal, hogy minden egyes képkockát kielemeznek és egyenként összehasonlítják rajtuk a fő mozgásokat, még kevésbé rángó, akár 4K-s felbontású videókat lehet készíteni a nyolcmagos, Snapdragon 835 processzorral és 4 GB RAM-mal szerelt Pixelek segítségével.

Tarol a mesterséges intelligencia

Akár táblagépként is használható, 12,3 inch képátlóval rendelkezik a Google megújult, 1000 dollártól elérhető laptopja. A laptopból tabletté alakítható Pixelbook Chromebook kapott egy külön ceruzát is. A mindössze 1 kg tömegű eszköz így akár rajztáblának vagy jegyzetelő füzetnek is használható.

Szemben a telefonokkal, itt még maradt elég hely a mini-Jack aljzatnak, emellett pedig két, akár töltésre is használható USB-C csatlakozó került a hordozható laptop oldalára. A Chrome OS-t futtató modell akár 10 órányi folyamatos működésre is képes a vállalat ígérete szerint.
 


Hordozhatóság mindenek felett – ez lehetett a jelszó a laptop tervezésekor. Ennek köszönhetően hiába került bele 7. generációs Intel Core i5-ös processzor, 8 GB RAM és 128 GB háttértár még az alapváltozatba is, az képes volt megőrizni könnyedségét. Igaz, ennek az lett az ára, hogy dedikált videovezérlővel nem rendelkezik. Ugyanakkor ez az első Google laptop, amit már felvérteztek a Google Assistant képességgel. Utóbbit persze itthon kevésbé tudjuk értékelni, mint az amerikai vásárlók.

Az MI egyébként domináns téma volt a tegnapi bemutató során. Ennek köszönhetően újultak meg például az otthonokba szánt okoshangszórók. A Google Home Mini egész olcsón kínálja az otthoni digitális asszisztens élményét: 50 dollárba fog kerülni a körülbelül fánk méretű, különböző színekben elérhető készülék. Ezzel szemben a Google Home Max 400 dolláros áron kelleti magát, ezért cserébe viszont már sztereó hangszórókat, Wi-Fi streaminget és sok tucatnyi Android appal való kompatibilitást nyújt. Sőt, folyamatosan bekapcsolt mikrofonjai révén fel tudja mérni környezetét és elhelyezkedésének megfelelően (újra)kalibrálja magát az ideális hangélmény biztosításához.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.