2013 óta közel duplájára nőtt az évente készített digitális képek száma, pedig a felhasználók már akkor is 660 milliárdszor kattintottak valami nagyon fontos dologra.
Hirdetés
 

Nem csak a kommunikáció válik egyre vizuálisabb műfajjá, de sok felhasználó szinte minden lépését kényszeresen dokumentálja az okostelefonjába épített digitális kamerával. Ez az InfoTrends becslése szerint azt jelenti, hogy az idén már 1200 milliárd digitális fotót készítenek majd világszerte, ami átlagosan 160 kép jut a Föld 7,5 milliárd lakosának mindegyikére – az eloszlás azonban nyilvánvalóan nem lesz ennyire egyenletes.

A statisztika alapján ugyanis már több mint egymilliárd olyan felhasználó van, aki éjjel-nappal magánál tart egy kameraként is működő technikai eszközt. Ez az eszköz viszont a legritkább esetben egy sima digitális kamera. Chase Jarvis amerikai reklámfotós elhíresült mondása szerint az a legjobb fényképezőgép, ami éppen ott van az embernél, és ez annyiban mindenképpen igaz, hogy 2017-ben a digitális felvételek 85 százalékát készítik majd okostelefonnal.

A kamera már a kamerás telefont jelenti

Az iPhone újabb és újabb verzióinak funkcionalitása, megerősítve az okostelefonos szegmens rohamos növekedsével, közvetve egész iparágakat tett hidegre. Az amerikai Consumer Technology Association adatai szerint 2007 (az iPhone bemutatkozásának éve) és 2016 között a digitális kamerák piaca önmagában is 66 százalékkal csökkent.

Ennél is nagyobbat buktak a hordozható médialejátszók (MP3), amelyek 87 százalékos forgalom-visszaesést könyvelhettek el, a hordozható navigációs eszközökből pedig 80 százalékkal kevesebbet adtak el. Tárolókapacitásra viszont egyre nagyobb szükség van: korábban nehezen lett volna elképzelhető, de ma már 400 gigabájtos memóriakártya is létezik, amit 250 dollárért meg is lehet vásárolni a Western Digitaltól.

 

A világszerte készített digitális fotók száma
Infogram
Konzumer tech

Mit keresnek a szoftverfejlesztők a gyártócégeknél?

A Manufacture IT Hungary konferencia idén is bemutatta az Ipar 4.0, a gyártóipar digitalizációjának újdonságait és gyakorlati alkalmazásait.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.