Az Essential Phone kijelzője szinte semmi másnak nem hagy helyet a frontpanelen, a kamerát kivéve.

Az Essential Products bejelentette Essential Phone okostelefonját. Az androidos, csúcskategóriába pozícionált eszköz önmagában még nem érdemelne figyelmet – a gyártók szinte mindegyike megcélozza ezt a szegmenst is –, az viszont igen, hogy a moduláris felépítést gyakorlatba átültetni akaró készülék mögött nem más áll, mint Andy Rubin.

Utolsó esély a modularitásnak?
Több vállalat is próbálkozott a moduláris okostelefonok létrehozásával, és sajnos egyik sem hozott átütő sikert. Tavaly szeptemberben a Google fel is függesztette moduláris felépítésű, elemenként összerakható mobiltelefonok koncepciójának kutatását, ezzel gyakorlatilag kinyírta a Project Ara néven futó fejlesztést.

Ennél egy fokkal sikeresebbnek tűnik a Lenovo ezen a téren: Moto Z okostelefonjainak hátlapjára került az a 16 darab apró, mágneses érintkező, ami a MotoMods kiegészítők csatlakoztatására szolgál. A készülékek mindmáig kaphatók kereskedelmi forgalomban.

De ki az az Andy Rubin?

A Google nem "örök időktől fogva" tudhatja magáénak a mobiltelefonok és tabletek operációs rendszerét; az Android 2005-ben egy felvásárlás révén jutott a keresőóriás tulajdonába. A szoftver atyja eredetileg egy független fejlesztő volt: Andy Rubin. Ő a Google-nél eltöltött kilenc év után, 2014 végén hagyta ott a vállalatot, hogy ismét saját útját járja.

Ennek a döntésnek lett az egyik következménye az Essential Phone létrejötte. Az 5,71 inch méretű kijelzővel rendelkező eszköz ránézésre is meghökkentő: a frontoldali kamera kivételével gyakorlatilag szinte a teljes elülső panelt a display foglalja el. Az egyetlen kis keretmaradvány a telefon alján látható.

Hátlapjára került az ujjlenyomat-olvasó és a fő, 13 megapixeles felbontású kamera. Ugyanitt, a jobb felső sarokban található két mágneses port, ami a kiegészítők csatlakozására szolgál. Tulajdonképpen itt kap szerepet a modularitás; a felhasználó igényei szerint bővítheti a készülék tudását, például egy 360 fokos felvételeket készíteni képes kamerával. Igaz, ez első látásra meghökkentő külsőt eredményez. A külön, 50 dolláros áron forgalomba hozni tervezett kétlencsés kamera jócskán túlnyúlik a telefon tetején.

A csatlakozók egyébként adatátvitelre és töltésre is képesek.


Egyelőre csak az USA-ban

Titán készülékházat kapott az Essential Phone, a kijelző védelméről pedig Gorilla Glass 5 gondoskodik, tehát egykönnyen nem adja meg magát a fizikai hatásoknak, karcolásoknak, ütődéseknek. A display felbontása egyébként QHD (2560x1312 pixeles). Szürke, fekete, fehér és kék színekben lehet majd megvásárolni a minimalista külsővel bíró készüléket; a borításon egyetlen logó, márkajelzés sem található.

3040 mAh-s akkumulátorral bír az okostelefon, 4 GB RAM és 128 GB háttértár jellemzi. Vezetékmentes kapcsolatok széles körét – Bluetooth 5.0, 4G LTE, Wi-Fi, NFC, GPS - támogatja. A Qualcomm nyolcmagos csúcsprocesszora, a Snapdragon 835 hajtja meg, ugyanaz a chip, ami a Samsung Galaxy S8-ban is megtalálható.

Az USB Type-C porttal igen, de minijack fejhallgató porttal nem rendelkező termék az Egyesült Államokban 700 dolláros áron jelenik majd meg – ennek ideje azonban egyelőre nem ismert. Mindössze annyit árultak el, hogy a következő hónapok során kerül a szolgáltatók kínálatába.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.