A cég egymilliárd dollárnyi szolgáltatást ajánlott fel nonprofit szervezeteknek és egyetemeknek.

Nem pénzzel, hanem szolgáltatással támogatja a tavaly decemberben létrehozott Microsoft Philanthropies a nonprofit szervezeteket és egyetemeket. Három év alatt egymilliárd dollár összegben nyújt felhős szolgáltatásokat számukra a vállalat – jelentette be Davosban Satya Nadella vezérigazgató.

A program középpontjában a Microsoft felhőszolgáltatásai állnak. Ezeket vehetik igénybe civil szervezetek, egyetemi kutatók, de cél az is, hogy fejlesztési projektek támogatásával a program segítse leküzdeni az internethozzáférés nehézségeit.

A vállalat globálisan 70 ezer olyan szervezettel számol, amely beléphet a programba, azaz egy támogatott átlagosan listaáron mintegy 14 300 dollárnyi (kb. 4,1 millió forint) szolgáltatást vehet igénybe.

Testhezálló kínálat

A civil közösségek hozzáférést kapnak a Microsoft felhőszolgáltatásaihoz. Bizonyos keretek között használhatják a Microsoft Azure, a Power BI, a CRM Online és az Entrerprise Mobility Suite szolgáltatásokat. Ezt összekapcsolják egy korábban indított programmal, melynek keretében hasonló módon nyújtanak hozzáférést a civileknek az Office 365-höz.

Bővítik 50 százalékkal az egyetemeknek (kutatók, kutatócsoportok) a Microsoft Azure for Research programja keretében biztosított ingyenes tárhelyet és számítási kapacitást. Jelenleg világszerte több mint 600 kutatási projekt használhat felhőalapú erőforrásokat ennek a programnak köszönhetően.

Emellett Microsoft Philanthropies és a Microsoft üzletfejlesztési üzletága olyan fejlesztési projektekbe is felhőszolgáltatásaival, valamint az internetkapcsolat és tréningek biztosításával, melyek célja az leküzdeni az internethozzáférés nehézségeinek leküzdése. 2017-ig 20 ilyen projekt támogatását vállalták legalább 15 országban.

Pályázni kell

A bejelentéssel kapcsolatban megkerestük a Microsoft Magyarországot. A hazai leányvállalat arról egyelőre nem tudott információt adni, hogy régiónk, azon belül Magyarország érintett szervezetei mekkora támogatásra számíthatnak.

Annyit azonban a feltételekről már lehet tudni, hogy közhasznú nonprofit szervezeteket támogatnak. Emellett előírás, hogy a szervezet tevékenységének középpontjában közösségi céloknak kell állnia. A harmadik kritérium, hogy meg kell felelniük a Microsoft diszkriminációellenes előírásainak.

A feltételeket a Microsoft egyébként országokra lebontva közli. Magyarországon például elsősorban a köszhasznú és kiemelten közhasznú szerevezetek pályázhatnak. De bizonyos feltételek betartásával akár a közkönyvtárak is igényelhetnek támogatást. Kutatóknak szánt támogatások feltételeit a Microsoft Research oldalán közlik.

A program további helyi sajátosságairól a Microsoft Magyarország későbbre ígért tájékoztatást.

Jó lesz ez mindenkinek

A teljes képhez hozzátartozik, hogy egyre komolyabb árversenyt folytatnak a felhőszolgáltatók az ügyfelek kegyeiért. Mint azzal korábban foglalkoztunk, az évet az Amazon és a Microsoft is árcsökkentéssel indította. A felhőszolgáltatásoknál azonban kulcskérdés az ügyfél bizalma. Ez a program egyfajta gazdaságos bizalomépítő promóciónak is felfogható, ami természetesen az érintett szervezeteknek is előnyös.

Bár a körülmények nagyon mások, de fel lehet fedezni némi párhuzamot az IT mostani és a 80-as évek végi helyzete között. Akkor az IBM és a Microsoft épp a PC-forradalom hajnalán vállvetve azon dolgozott, hogy a lehető legszélesebb körben elterjessze az IBM által gyártott és a Microsoft operációs rendszerét futtató személyi számítógépeket. Ezért az Egyesült Államokban komoly adományokat nyújtott iskoláknak, egyetemeknek gépek formájában.

Most ugyanez a forradalom zajlik a felhő esetében, és egyáltalán nem mindegy, melyik szolgáltató égeti bele magát jobban a köztudatba. A három év alatt felajánlott 1 milliárd dollár a Microsoft jelenlegi felhős bevételének megközelítőleg 10 százaléka. A Microsoft hangsúlyozza, hogy a felajánlás értékét piaci áron kalkulálta, de nagy valószínűséggel jelenlegi adatközpontjaiban bőven van annyi – lényegében kihasználatlan – tartalék, amiből az igényeket ki tudja szolgálni. Ettől még persze az áramszámlát és a support költségeit ki kell fizetnie, illetve egyes bővítést célzó beruházásokat is hamarabb kényszerülhet végrehajtani a program miatt.

Cloud & big data

A techóriások bevételét adóztatja meg az EU

Brüsszel elkészítette a régóta szorgalmazott javaslatot a technológiai multik megadóztatására. Eszerint a tagországok 3 százalékos adót vethetnének ki a helyben keletkező bevételek után.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.