Megnyitotta JavaScript-motorjának forráskódját. A Chakrát használják a böngészői – az Edge és az Internet Explorer –, valamint az UWP alkalmazások is.
Hirdetés
 

Két napja a blogján jelentette be a Microsoft, hogy nyílt forráskódúvá teszi JavaScript-futtatómotorját, amely a jövő hónaptól lesz elérhető a GitHubon.

A Chakra Core lényegében egy beágyazható teljes és önálló JavaScript virtuális gép. Ezt a beágyazhatóságot a JavaScript Runtime Hosting API biztosítja. Emellett része többek között az interpreter, a futásidejű fordító (JIT) és a memóriakezeléshez a GC (Garbage Collector) is.

Amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére

A Microsoft volt az utolsó nagy gyártó, amely megnyitotta a JavaSript motorját. Az eleve közösségi fejlesztésben készülő szerveroldali keretrendszer, a Node.js és a Mozilla engine-jei (*Monkey) mellett a Google V8 és az Apple Nitro is nyílt forráskódú lett.

Habár a Microsoft nem minden elemet nyitott meg (a nyílt és zárt elemeket érzékletesen mutatja az alábbi ábra), a lényegese elemek közösségi fejlesztésbe kerülnek. Ami pedig nem – például a COM-alapú diagnosztikai API-k, valamint a Chakrát a böngészővel és az UWP-s (Universal Windows Platform) alkalmazásokkal összekötő réteg –, ahelyett új, már nyílt forráskódú elemeket ígérnek.

A Chakra Core elemei

(Forrás: Microsoft)

IoT és felhő a mozgatórugó

Azt a Microsoft blogja is hangsúlyozza, hogy a nyitással túl szeretnének lépni a böngészőkön. Reményeik szerint IoT-alkalmazásokat és a felhős adatközpontokba masszívan párhuzamos szerveralkalmazásokat is lehet fejleszteni a Chakrával.

Bár a januártól elérhető Chakra Core még windowsos lesz, nyitnak más platformok felé is. A Microsoft szeretne egyfajta közösséget is építeni a Chakra köré – a blogbejegyzés is utal arra, hogy az AMD és az Intel már jelezte csatlakozási szándékát. Az, hogy a fejlesztés is nyilvános lesz-e, majd a forráskód GitHubon történő megjelenésekor válik biztossá.

Piaci hírek

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.