A biztonságtudatosságot azonban ezek sem pótolják, csak akkor érnek valamit, ha valaki tudatosan használja a rendszerét.
Hirdetés
 

Tavaszi frissítésével a Microsoft rendezte – legalábbis részben – a Windows adatgyűjtése körüli problémákat. Most újabb területeken helyezi a felhasználók kezébe a döntést a vállalat. A tervek szerint október 17-én érkező Windows 10 Fall Creators Update ismét finomít az adatvédelmen.

Figyelmeztet, és dönthetsz...

A Creator Update is azon az elven működött, hogy a felhasználó dönthetett: kiiktat bizonyos adatgyűjtési mechanizmusokat, de cserébe le kell mondani azoktól a funkciókról melyekhez feltétel volt az adott adat továbbítása. Helyadatok (Location) továbbítása nélkül például nincsenek időjárási infók, beszédinformációk gyűjtése (Speech recognition) nélkül pedig nincs Cortana és így tovább.

Ugyanezt a szemléletet viszi tovább a Fall Creators Update is. Szóval eget rengető újdonságokra nem kell számítani, inkább csak a szemlélet kiterjesztésére. Három olyan elemmel gazdagodik a rendszer, amire a jövőben érdemes lesz figyelni.

Az első inkább esztétikai segítség: az adatvédelmi beállítására szolgáló felület átláthatóbb lesz, és egyszerűbb lesz elérni a paraméterek leírását. Ez is a biztonságtudatot felhasználókat segíti, mert egyébként ki más akarná elolvasni részletesen, hogy egy-egy beállításnak mi a pontos hatása az adataira?

Hasonló, de elsősorban vállalati környezetben jelent majd előrelépést, hogy a Windows Analytics használatához szükséges adatok is szabályozottabban lesznek felhasználhatók.

Akkor figyelmeztet, ha használod

A legfontosabb változás az alkalmazások hozzáférésének kezelését érinti. Egyesek szerint szigorodik, mások szerint inkább a felhasználó szabadsága nő. A változás egyébként annyi, hogy amikor az appok adatvédelmi szempontból érzékeny funkciót, összetevőt akarnak igénybe venni, akkor a rendszer erre külön figyelmezteti a felhasználót, és ő döntheti el, akár esetenként is, hogy engedélyezi adott pillanatban, hogy az alkalmazás használja a kamerát, a mikrofont, hozzáférjen címlistához vagy a naptárhoz stb.

A Microsoft már most hangsúlyozza, hogy ez csak azoknál az appoknál lesz így, melyeket a Fall Creators Update felrakása után telepítünk, azaz visszamenőleg nem írja felül az alkalmazások erre vonatkozó beállításait. Azokra külön meg kell adni ezt a lehetőséget az adatvédelmi beállításoknál.

Biztonság

Jönnek az 5G frekvenciák, mire számíthatnak a hazai szolgáltatók?

Készülnek már a szolgáltatók az 5G-korszakra. Az ehhez szükséges frekvenciák értékesítése is egyre több országban indul el. A téma hazai vonatkozásairól egy éve beszélgettünk Dr. Vári Péterrel, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesével. Hol tartunk most?
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.