A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól. (X)

A Telenor Csoport kutatással foglalkozó szervezete szerint az idei téli olimpián elrajtolnak az első 5G-szolgáltatások, szélesebb körben elterjednek a mobiltárcák és a kiterjesztett valóságot használó szolgáltatások, a blockchain technológia terén ugyanakkor kérdés, hogy várható-e áttörés.

A 2018-as, Dél-Koreában rendezett téli olimpiai játékok alatt először nyerhetünk élesben betekintést 5G mobiltechnológia képességeibe. Az olimpia helyszínén működő mobilhálózatok már 5G-s rádióspektrumokat és a technológia által biztosított hálózatvirtualizációt is használni fogják. És mit láthatnak majd ebből a tévénézők? Például 5G adatkapcsolaton keresztül, drónokkal élőben közvetített képet az éppen levegőben lévő síugrókról, vagy 5G-közvetítést a hegyi lejtők látványos pontjairól.  2018-at valószínűleg úgy fogjuk majd számontartani, mint az évet, amikor az 5G-szolgáltatások elindultak.

A telefonunknál kisebb kütyük is elektronikus fizetőeszközzé válnak

Idén az okostelefon mellett a slusszkulcs, az okosóra, vagy akár az internetre kapcsolódó személyautók is digitális fizetőeszközzé válhatnak. A mesterséges intelligencia és a dolgok internete (IoT) technológiák alkalmazásával személyre szabottabb megoldásokat válnak elérhetővé a pénzügyi döntések, a kockázatkezelés és a költségcsökkentés terén. Európában a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új uniós irányelv, a PSD2 bevezetése hoz változást: ennek értelmében a bankoknak hozzáférhetővé kell tenniük az ügyféladatokat harmadik fél, tehát például fintech cégek számára is. A Telenor Research vezetője szerint ez megnyitja az utat a nyílt bankolás és az innováció előtt, és létrejöhet a telekommunikációs cégek valódi mobilfizetési ökoszisztémája. Ugyanakkor a kiberbiztonság terén nagy felelősség is hárul a pénzügyi rendszereket kezelő vállalatokra.

A kiterjesztett valóságot (AR) a 2016-ban megjelent Pokémon Go mobilos játékkal ismerhette meg közelebbről a világ. Idén pedig még több ilyen applikáció jelenhet meg: az Apple mobil operációs rendszere, az iOS legújabb verziója például alapból támogatja, hogy további információval lehessen ellátni bármit, amit a telefon kamerája felvesz. Emiatt sokkal egyszerűbb és elérhetőbb lett iOS-re AR-appokat fejleszteni, így még több ilyen megjelenésére számíthatunk – legyen szó játékokról, vagy például az útvonalat a telefon kamerájának képére vetítő navigációs megoldásokról.

Hódít a mesterséges intelligencia, fókusz az adatok védelmén

Deep learning

A deep learning a gépi tanulási technológiák egyik alterülete, amely óriási modellek és hatalmas adatmennyiségek elemzésével érti meg a világot, és visz közelebb a mesterséges intelligencia megvalósításához. A gépi mélytanulás forradalmi áttörést hoz különböző feladatok automatizálásában, beleértve a képek, szövegek és a beszéd feldolgozását. A deep learning nagyméretű mesterséges neurális hálózatokat használ: e számítógépes rendszerek működése az emberi agy ideghálózataiéhoz hasonló.

A mesterséges intelligencia (MI) és különösen a deep learning, vagyis a gépi mélytanulási technológiák olyan "varázslatnak" számító szolgáltatásokat tesznek lehetővé, mint a vezető nélküli autók vagy az arcfelismerés. Míg eddig ezek a technológiák főleg az internetes óriáscégeket szolgálták, Sandberg szerint 2018-ban újabb piacokon is megjelennek majd: például az egészségügyben, az energiaiparban, a szállítmányozásban és a telekommunikációban. Ugyanakkor a sikerhez rengeteg munkára lesz szüksége a cégeknek, és bizonyosan sokan elbuknak majd, ha nem mérik fel helyesen az MI és a mélytanulás lehetőségeit, vagy épp készen kapható varázseszközként tekintenek ezekre, nem pedig folyamatosan fejlesztendő technológiaként.

Az Európai Unió 2018 közepétől hatályos Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) több változást hoz az adatvédelem terén. Az egyik legfontosabb, hogy innentől maguk a felhasználók számítanak majd a digitális szolgáltatások használatakor keletkezett adatok tulajdonosainak. Az új szabályozás a jelenleginél szigorúbban védi az európai felhasználók adatait, lényegében visszaadja a kontrollt a vállalatoktól a magánszemélyeknek, és például azt is meghatározza, hogyan kérhetnek a cégek engedélyt az adatok használatához. Emiatt az általános szerződési feltételeket (ÁSZF) is meg kell újítani, és bár az új szabályozás az európai felhasználókra vonatkozik, Sandberg szerint valószínű, hogy az olyan globális óriások, mint a Google és a Facebook az egész világon új ÁSZF-fel állnak elő a következő években – amiket a felhasználók tényleg el is fognak majd olvasni

Trendek a közösségi médiában és a blokklánc technológiában

A Telenor Research prognózisai szerint az idén a Facebookon egyre kevesebb tartalmat fogunk megosztani, és folyamatosan visszaszorul majd a hírfolyamban megjelenő, releváns információk aránya, amelyek helyét leginkább fizetett tartalmak veszik majd át. Ugyanakkor a facebookozók az álhírek elharapódzása miatt egyre óvatosabban kezelik majd az eléjük kerülő tartalmakat, de még az is elképzelhető, hogy a Facebook helyett új platformokat keresnek majd hírfogyasztáshoz. A Facebook erre reagálva már be is jelentette, hogy a következő hónapokban változások várhatóak a hírfolyamban, hogy a felhasználók értékesebben tölthessék el a Facebookon töltött időt.

Blockchain technológia

A blockchain/blokklánc tulajdonképpen titkosítással összekapcsolt és biztosított adatblokkok fokozatosan növekvő sorából – tehát blokkláncból – álló elosztott adatbázis. Miután minden egyes blokk tartalmaz egy hivatkozást az előtte lévőre, egy időbélyeget és az adott tranzkcióval kapcsolatos adatot, bárminemű módosítást vissza lehet keresni benne, és emiatt a technológia ellenáll az illetéktelen módosításoknak. A blokkláncot elsőként a Bitcoin, a világ első digitális valutájának kialakításához és működtetéséhez használták fel, de azóta más kriptovaluták fejlesztéséhez is alkalmazták.

A tavalyi év történései alapján úgy tűnik, hogy a blockchain, vagyis a blokklánc technológia egyelőre képtelen kitörni a kriptovaluták bűvköréből. A Bitcoin a blockchain működési elvének köszönheti, hogy a hagyományos valutákkal ellentétben központi felügyelőszerv nélkül képes működni, és garantálni a tranzakciók valódiságát. A technológia módosításokkal szembeni ellenállása azonban kihívást is jelent, mivel megnehezíti, hogy más célokra is lehessen használni. A széles körben való elterjedéséhez tehát tovább kell fejleszteni, amihez a Telenor Research vezetője szerint széles körű iparági megállapodásokra lesz szükség. Ez központi irányítás híján komoly feladat lesz, de remélhetőleg 2018 a várható viták mellett megoldást is hozhat erre az ellentmondásra.

Konzumer tech

First person shooter videókat gyárt a londoni rendőrség a Facebooknak

Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.