A Samsung taszította le a trónról. A memóriapiac átalakulása miatt bukott az Intel első helye. A Samsung elsőbbsége azonban kérészéletű lehet – állítja a Gartner.
Hirdetés
 

Elvesztette vezető pozícióját a félvezetőgyártásban az Intel. A Gartner tavalyi évre vonatkozó összesítése szerint a Samsung közel nyolcszor nagyobbat nőtt, mint az Intel, így átvette a vezető pozíciót. A Samsung elsőségét azonban a Gartner kutatási alelnöke, Andrew Norwood átmenetinek tartja. Ha Kínában igazán beindul a memóriagyártás – amit a kutató legkésőbb 2019-re prognosztizál –, az nagyon fog fájni a dél-koreaiaknak.

A teljes félvezetőpiac bevételei tavaly 22 százalékot meghaladó mértékben nőttek az előző évhez képest. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy memóriából származó bevételek – a kialakuló hiány miatt – 64 százalékkal nőttek. Tavaly a memóriából származó bevételek adták a teljes 420 milliárd dolláros félvezetőpiac közel harmadát, 31 százalékát.

Ezen nyert a Samsung

A Gartner alelnöke ezzel magyarázza a Samsung előretörését is. Az elmúlt évben ugyanis a felvezetőkből származó bevételek növekedésének kétharmada a memóriákból származott. Így kerek negyedszázad után a bevételeket tekintve már nem az Intel a legnagyobb félvezetőgyártó.

Az év során a memóriamodulok iránti kereslet olyan mértékben megnövekedett, hogy a kialakuló hiány felhajtotta az árakat. A NAND flash modulok 17 százalékkal, a DRAM-oké pedig 44 százalékkal drágultak tavaly. A keresletet elsősorban a mobilpiac gyors változása növelte, a mobiltelefon-gyártásban már több DRAM-ot használnak fel, mint a PC-gyártásban.

A tavalyi áremelkedés mértéke meghaladta a gyártók tűrőképességét, így megpróbálták a fogyasztókra hárítani az ebből eredő költségeket: a Gartner szerint ennek köszönhető mind a PC-k, mind a mobil eszközök árszintjének az emelkedése is. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy a legtöbb PC-gyártó kénytelen volt év közben újratárgyalni a DRAM-beszállítókkal kötött megállapodásait.

Az adatközpontban az Intel az úr

A Samsung elsőbbségét a Gartner átmenetinek véli. A NAND flash modulok ára ugyanis már az idén csökkenni fog, jövőre pedig a DRAM-piacon is komoly árcsökkenés várható, főleg ha Kína jelentős mértékben tudja növelni a termelését. És mivel már 2015 végén politikai szinten is meghirdették, hogy Kínának 2020-ra a világ harmadik legnagyobb chipgyártójává kell válnia, jó eséllyel lehet számolni a gyártás felfutásával.

Az Intel ennél biztosabb alapokra épít: bevételeinek növekedése elsősorban a felhő- és telekommunikációs szolgáltatók igényeinek függvénye, és az egyelőre növekszik. A vállalat tavalyi bevételeinek növekedése tükrözte is ezt. Az adatközpontokban szánt processzorokból származó bevételei 6 százalékkal nőttek. Ezzel szemben a PC-processzorok csupán 1,9 százalékkal hoztak többet, mint 2016-ban.

 
Gartner Worldwide Semiconductor Revenue 2017
Infogram


Még egy fontos piacalakító tényezőre hívja fel a figyelmet az amerikai piackutató: a félvezetőipar felvásárlási szempontból 2017-ben viszonylag csendes volt, de olyan üzletek vannak kilátásban, melyek átrendezhetik a gyártók közti erőviszonyokat.

Broadcom – Qualcomm – NXP

Bár megvalósult több kisebb felvásárlás is, egyetlen jelentősebb üzletet kötöttek, amely a piaci erőviszonyokat is befolyásolta (az ARM-SoftBank üzlet ebből a szempontból indifferens): a Qualcomm összesen 47 milliárd dollárért szerezte meg az NXP-t. Pontosabban egyelőre csak szeretné megszerezni. A tranzakciót ugyanis a tervek ellenére nem sikerült lezárni, mert az Unió trösztellenes hatósága vizsgálatot indított.

A levegőben lóg ugyanakkor minden idők legnagyobb IT-ipari üzlete: a Broadcom 105 milliárd dollárt ígért a Qualcommért. Az ajánlatot egyelőre utóbbi vállalat igazgatótanácsa elutasította, de azzal az indokkal, hogy a kínált ár alábecsüli a Qualcomm valódi értékét.

Ha a Broadcomnak sikerül megvalósítani a tervét, és a kínai félvezetőgyártás is beindul, a Samsung akár már jövőre is könnyen a harmadik helyen találhatja magát.

Piaci hírek

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.