Tízből kilenc eszközt gyakorlatilag már hazai gyártók szállítanak, akik most kezdhetik el letarolni a környező régiókat is.

A Counterpoint Research friss statisztikája szerint a kínai okostelefon-piac, amely teljes forgalmát tekintve már Észak-Amerikát is évekkel ezelőtt túlnőtte, a leszállított készülékek darabszámát tekintve 3 százalékos éves növekedést produkált az idei második negyedévben. Az év eleji trendet követő bővülés szinte kizárólag a hazai gyártók nyomulásának volt köszönhető, amelyek már amúgy is elsöprő fölényben vannak a külföldi márkákkal szemben.

Saját gyártók az első négy helyen

A négy legnagyobb piaci szereplő, a Huawei, az Oppo, a Vivo és a Xiaomi az áprilistól júniusig terjedő időszakban az összes szállítás 69 százalékát jegyezte, ezzel még tovább erősítve vezető helyét a Kínában egyre gyengébben muzsikáló Apple-lel és Samsunggal szemben. Az előbbi 8,2 százalékon, az utóbbi pedig már csak 3 százalékon áll, ami az Apple esetében enyhe visszaesés, a Samsungnál viszont a forgalom közel 60 százalékos csökkenése.

 

Kínai okostelefon-piac, 2017 Q2
Infogram


A kínai piac jelentőségét jól mutatja, hogy az előző évben már 133 milliárd dollárnyi bevételt termelt a szállítóknak, szemben mondjuk Észak-Amerika 71 milliárdjával vagy a nyugat-európai 53 milliárddal. Ez nem jelenti, hogy a kínai gyártók a haszonkulcsot tekintve is ennyire sikeresek, miután 2016-ban is például a teljes piac 14,5 százalékát uraló Apple-nél kötött ki a globális profit 79 százaléka, vagyis valódi pénzt szinte csak ők kerestek.

Zéró összegű játékra készülhetnek

Ennek ellenére a Kínából való kiszorulás alaposan megtépázza a külföldi gyártók növekedési lehetőségeit, míg az alacsony (időnként negatív) profitrátával dolgozó, feszített árversenyt diktáló kínai cégek lassan már reális veszélyt jelentenek az ő hagyományos piacaikra. Kínában egyébként nem csak a négy legnagyobb hazai gyártó ül a forgalom 69 százaléká, de ha közelebbről megnézzük a 27 százalékot kitevő "egyéb gyártók" kategóriát, akkor kiderül, hogy a Kínában eladott okostelefonok 87 százaléka (!) otthoni márka.

Az elemzők mindezzel együtt arra figyelmeztetnek, hogy a kínai piacot már stabilan uraló hazai gyártók sem számíthatnak már látványos az egyre lassabban bővülő okostelefonos szegmensben. Most, hogy a Xiaomi is kijött a regresszív spirálból, és újra növekvő eladásokat produkált, a verseny még erősebb lesz az így is telített piacon, amit tulajdonképpen már egy zéró összegű játéknak lehet felfogni.

Ez a Counterpoint Research szerint azt eredményezi, hogy a jellemzőan csak odahaza erős márkák (Oppo, Vivo, Xiaomi) az év második felében az eddiginél sokkal agresszívabb külpiaci offenzívába kezdenek. Ez első körben Indiát, Dél-Ázsiát és Afrikát jelenti, ahol a kínai gyártók biztosítani próbálják forgalmukat és részesedésüket.

Piaci hírek

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.