Erőteljesen keresleti a piac, drágulnak a memóriacsipek és az ipari félvezetők. A gyártók negyedéves bevétele összességében meghaladja a 100 milliárd dollárt.

Összesítve rekord negyedévet zár a félvezetőipar: az április-júniusi időszak értékesítése 6,1 százalékkal haladta meg az első negyedévit, ami 2014 második negyedéve óta a legnagyobb arányú növekedés – írja az IHS Markit friss jelentése. A londoni kutatócég éves növekedési adatot nem közöl, így az információ némileg férevezető is lehet, mivel nem számol a szezonális hatásokkal. A teljes vére vonatkoztatva ugyanakkor kétségtelen a fellendülés, a piackutatók az 11-12 százalék közötti növekedést jósolnak 2016-hoz képest.

A DRAM és a NOR viszi a prímet

A második negyedévben az iparág teljes bevétele 101,4 milliárd dollár volt az évinditó három hónapban elkönyvelt 95,6 milliárd után. A memóriacsipek piacán átlagon felüli, 10,7 százalékos volt a növekedés, ami 30 milliárd dollárt meghaladó bevételi csúcsot hozott a gyártóknak. A memóriacsipek második negyedéves konjunktúrájában vezető szerepet játszik a DRAM és a NOR flashmemória iránti kereslet látványos élénkülése, az előbbi 14, utóbbi 12,3 százalékkal bővült negyedéves összehasonlításban.

 
IHS Markit Top5 Semiconductor Companies 2017 Q2
Infogram


A DRAM piacon kialakult fejleményeket az IHS a korábbi negyedévekben kialakult helyzettel magyarázza. Az előző év harmadik és negyedik negyedévében meglehetősen szűkös volt a kínálat, ami nyugtalanította a vevőket. Erre a legtöbben erőteljes készletezéssel reagáltak, ami további nyomást gyakorolt az amúgy is nehéz helyzetben lévő piacra. Emiatt a szakértők bevételi rekordot várnak idénre a DRAM szegmensben, ami könnyen átlépheti akár a 60 milliárd dolláros küszöböt is.

A NOR szegmensben is kihegyezett a kereslet és a kínálat viszonya, ami felnyomja az árakat és a bevételeket. Az IHS elemzői szerint ez az érett memóriatechnológia már évekkel ezelőtt lejtmenetre váltott, de most néhány szállító ki akar lépni erről piacról, vagy csökkenteni akarja a gyártás volumenét, ami rövid távon felborította a kereslet és a kínálat egyensúlyát.

Új trendek is megjelentek

A legfontosabb felhasználási területek közül a szórakoztató elektronikai ipar és az adatfeldolgozás igénye nőtt a legintenzívebben, ami a második negyedévben a félvezetőgyártók forgalmában az előbbi ágazat jóvoltából 7,9, utóbbiéból 6,8 százalékos növekedést generált, negyedéves összehasonlításban. A bevételek növekedése elsősorban az árak emelkedésének köszönhető, mert a kínálat továbbra is szűkös.

A második negyedévben az ipari félvezetők piaca volt a harmadik leggyorsabban növekvő szegmens, az értékesítés az első negyedévhez képest 6,4 százalékkal nőtt.  A keresletélénkülés mögött ott van az egyre jobban digitalizálódó ipari és szolgáltató szektor, a harci és a polgári repüléstől kezdve a hálózatfelügyeleti és okos mérő rendszereken át az egészségügyi informatika számos ágáig.

 
Statista Semiconductor Sales Revenue Worldwide 2010-2019
Infogram


Az ipari félvezetők piacán megfigyelhető másik trend a gyártásautomatizálás. Ez önmagában komoly növekedést segítő tényező. Ezen a piacon 2021-ben már legalább 8 milliárd dollárt kereshetnek a félvezetőgyártók a 2015-ös 5,7 milliárd után.

A gyártói élbolyban nem sok változás következett be az elmúlt időszakban, a piac első számú szereplője továbbra is az Intel, de szorosan ott van a nyomában a Samsung Electronic. A Top 20 gyártóból a legnagyobb negyedéves ugrást, 24,7 százalékkal az AMD érte el, de az Nvidia is szépen teljesített a maga 14,6 százalékos növekedésével.

Piaci hírek

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.