Project Scorpio munkanév alatt fut a Microsoft új konzolja, melyről azt állítja a vállalat, hogy közel ötször erősebb lesz elődjénél.

Tegnap jelent meg a Microsoft Xbox Twitter oldalán az a bejegyzés, mely szerint a vállalat játékkonzoljának legújabb változatáról le fog hullani a lepel az E3 játékshow keretei között. A Los Angelesben tartandó esemény június 11-i napján, helyi idő szerint délután kettő órakor kerül sor a bejelentésre.

Pontosabban ezt így direktben nem közölte a Microsoft; a fent látható képről következtethetők ki a részletek. A Project Scorpio kódnév alatt futó fejlesztés bemutatására utaló fotó ugyanaz, ami a tavalyi E3 keynote végén volt látható. Ezen egy ultranagy felbontást (4K) támogató chip látható; ezt a felbontást pedig az Xbox jelenlegi generációja nem támogatja.

 

 

Vehetünk 4K-s televíziót

A Microsoft közlése szerint az idei év negyedik negyedében érkező Project Scorpio egyaránt lesz az Xbox utódja és a valaha készült legerősebb játékkonzol. Az eddig kiderült információk alapján elsősorban nem új játékokkal fogja csábítani megjelenésekor a leendő vevőket a masina, hanem azzal, hogy a régebbi játékokat sokkal nagyobb felbontás mellett lesz képes futtatni. A változatlan játékélmény és a szebb grafika a Microsoft szerint elegendő hívószó lesz arra, hogy az Xboxot kedvelők táborát újbóli vásárlásra csábítsa.

Ugyanakkor nem kispályás az aktuális generáció sem, hiszen az Xbox One 1080p-s, azaz full HD felbontást kínál a játékosok számára. A Project Scorpio azonban – a Microsoft állítása szerint – az elődhöz képest nagyjából 4,5-szer nagyobb teljesítményre lesz képes. Ennek köszönhetően a 4K-s felbontás megjelenítése sem lesz gond; az ígéretek szerint zökkenőmentes, 60 képkocka per másodperc tempójú látványvilággal találkozik majd az, aki az új konzolra szavaz.

Ehhez persze bőven kell számítási kapacitás; de a hivatalos adatok alapján úgy tűnik, ezzel nem lesz probléma. A Microsoft 6 teraflop teljesítményt ígér, 320 GB/s memóriasávszélesség mellett. A jövő játékgépének lelkét adó processzorban 8 mag foglalkozik majd a számítási feladatokkal.

Generáción belüli fejlődés

Úgy tűnik tehát, hogy legalább hardveres fronton véget ér az Xbox foltozgatása. A Microsoft többször is kibővítette Xbox One játékgépét: amint arról írtunk, ez főleg a háttértár területének megnövelését jelentette. Emellett sort kerített egy új kontroller bemutatására is, ami abban hoz újat, hogy került az aljára egy 3,5 mm-es jack csatlakozó. Ezzel megoldhatóvá válik, hogy a játék közben használt headset ide csatlakozzon, amivel sokkal egyszerűbb lesz a hangerővel, mikrofonnal, illetve egyéb audio jellemzőkkel kapcsolatos játékbeállítás.

Konzumer tech

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.