Letöltésszámban egyre jobban elhúz a Google appboltja, de a pénzt továbbra is inkább az almás fejlesztések hozzák.

Az App Annie immár hagyományosan elkészíti negyedéves jelentését az appok teljesítményéről. A felmérés alapját a cég monitorozó rendszere adja, amellyel 400 ezer ügyfelük mintegy 800 ezer mobil alkalmazásának eredményeit követik. A legfrissebb, idei második negyedévre vonatkozó anyaguk főbb megállapítása az, hogy az appboltok frontján a helyzet (majdnem) változatlan.

Darabra a Google a nyerő, pénz viszont az almában van

Az App Annie mérései szerint a második negyedévben világszinten 85 százalékkal több alkalmazást töltöttek le a Google Play áruházából, mint az Apple App Store-jából. Ez a fölény már egy ideje fennáll, ám a mértékében nagy változás ált be egyetlen negyedév alatt. Az első negyedévben ugyanis még "csak" 70 százalékos volt az Android hivatalos boltjának az előnye. A Google mobil operációs rendszere elsősorban a feltörekvő országokban megmutatkozó kereslet miatt tudott még jobban elhúzni a nagy riválistól.

Mivel az Android mennyiségi fölényét elsősorban a rengeteg gyártó által készített olcsó kategóriás készülékek adják, így nem lehet csodálkozni azon, hogy a bevételek tekintetében továbbra is az Apple a nyerő. Ezen a téren szinte tökéletesen ellentétes arányok látszanak, hiszen az App Store bevételei 70 százalékkal haladják meg a riválisét. Az Apple ezzel tartja korábban mért kedvező pozícióját, elsősorban a kínai piacon mutatott felfokozott aktivitásnak köszönhetően. A távol-keleti országban regisztrálták a legnagyobb arányú bevételnövekedést negyedév per negyedév alapon.

Más ország, más szokások

A felmérés néhány érdekes lokális helyzetre is felhívja a figyelmet, amelyek alapvetően eltérnek a globális trendektől. Németország például különlegesen erős fellegvára az androidos alkalmazásoknak, hiszen egyike azon kevés országoknak, ahol a Play áruház többet termel, mint az App Store. De a németeknél is kedvesebb Tajvan a Google-nek (és az androidra fejlesztő cégeknek). A szigetország érte el a legnagyobb éves növekedést bevételek szempontjából. Elsősorban azért, mert megőrülnek a játékokért, szinte ebből az egyetlen kategóriából jött össze a világszinten is kiemelkedő forgalom.

Appboltok legjobb piacai (2015/Q2) | Create infographics

Ahogy a fenti táblázatból is kitűnik, a két ökoszisztéma területileg meglehetősen eltérő helyeken tudja a legjobb eredményeket elérni. Ebből a szempontból az Apple ranglistája a konzisztensebb, hiszen náluk az öt legtöbb letöltést összehozó országból négy szerepel a legnagyobb bevételeket hozó régiók listáján is. Ezzel szemben a Google-nél teljesen máshonnan jön a letöltési aktivitás, és megint máshonnan a pénz.

 

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.