A német cég frissen bejelentett Battery in the Cloud szolgáltatására meg is van az első ügyfél: a "kínai Uber", azaz a Didi Chuxing.

Az elektromos autózás komolyabb elterjedésének egyik, ha nem legnagyobb akadálya az akkumlátortechnológia jelenlegi állapota. Az áramforrások még mindig túl drágák, nagyok és nem elég strapabírók ahhoz, hogy a kocsitulajdonosok többségénél vonzó alternatívaként tűnjenek fel.

Felhős felügyelet

A német Bosch frissen bejelentett új szolgáltatása a fenti korlátok egy részének lebontására tesz kísérletet azzal, hogy a mesterséges intelligencia és a cloud computing eszközeinek köszönhetően nagyobb hatásfokú, tovább üzemelő akkumulátorokra számíthatunk. A Battery in the Cloud elnevezésű megoldás egy összetett csomag, amely adatgyűjtést, elemzést, optimalizálást és támogatást egyaránt tartalmaz.

A szolgáltatás a járművekben alapból meglévő erőforráskezelő rendszereket egészíti ki abból a célból, hogy az óhatatlan cellaöregedési folyamatot lassítsa. A cég számításai szerint a romlási görbe akár 20 százalékkal is javítható, köszönhetően a folyamatos állapotfigyelésnek, a töltési folyamat finomításának, illetve a sofőrökhöz a kijelzőn keresztül eljuttatott takarékos használattal kapcsolatos tanácsoknak.

A Bosch adatközpontjaiba valós időben befutó információkat a gépi tanulással spékelt algoritmus arra használja fel, hogy pontosan megbecsülje egy-egy telep várható élettartamát és teljesítményét. A mesterséges intelligencia képes felismerni és kezelni az akkumulátort érő egyedi sokkhatásokat, mint amilyen például a gyorstöltés, a gyakori töltés, túlzottan sportos vezetési stílus, vagy éppen az extrém alacsony, illetve magas környezeti hőmérséklet.

A szolgáltatás részét képezik különböző beépített védelmi mechanizmusok. Ilyen mondjuk a százszázalékos feltöltöttség megakadályozása nem megfelelő körülmények között (itt ismételten a nagyon hideg vagy meleg környezet merülhet fel).

Kínai teszt

A projekt szempontjából mindenképpen biztató, hogy a szolgáltatás iránt máris van egy igencsak komoly érdeklődő. A több mint félmilliárdnyi ügyféllel és több tízmillió sofőrrel büszkélkedő Didi Chuxingot szokás a kínai Ubernek is emlegetni. A bőven 50 milliárd dollár felett értékelt autómegosztó szolgáltatás pilotprogram keretében szereli fel Hsziamen városában működő flottáját. Ha az ottani tapasztalatok pozitívak lesznek, az együttműködés kiterjedhet nagyobb szintre is.

Cloud & big data

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.