Összesen 18 milliárd forint fölött rendelkeznek, és főleg korai fázisú vállalkozások kiforrott és piacképes ötleteit támogatnák.
Hirdetés
 

A Drukka Startup Studio és a Baconsult közös rendezvénye újabb bizonyítékát hozta annak, hogy vannak források a hazai startupok támogatására. A rendezvényen bemutatkozó hét magyar inkubátor – melyekhez egy varsói is csatlakozott – összesen közel 18 milliárd forint forrás fölött rendelkezik. Többségük a GINOP 2.1.5 és az ÖKO_16 pályázatok nyerteseiként jutott forrásokhoz. A pénzből a következő három-négy évben a hazai startupok új generációja épülhet fel. (Utóbbi pályázat működéséről Balogh Péter, a Baconsult vezetője, beszélt lapunknak.)

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a rendezvényen bemutatkozott inkubátorokat.

Baconsult: angyalbefektető társaság. Állami forrásból 470 millió forint támogatást osztanak ki előreláthatólag tíz csapatnak. Alapító ügyvezetője az ex-NNG-s Balogh Péter. Elsősorban erős kapcsolati hálót, személyes tapasztalatokon alapuló tudást és ötleteket kínálnak a Baconsult által támogatott startupoknak. Elsősorban olyan, a digitális oktatás, a HR-technológiák, az autóipar vagy az e-kereskedelem területén működő startupokat várnak, amelyeknek már van működő termékük vagy szolgáltatásuk. Baloghék molyan modellben gondolkodnak, melyben az alapítók viszik sikerre a céget.

Design Terminal: Ács Zoltán szakmai igazgatása alatt inkubációs ökoszisztémaként működik, mentorprogramot biztosít korai fázisú startupoknak. 600 millió forintot fektet kb. 15 cégbe a következő bő három évben. Elsősorban az egészség, a sport, a tanulás, a munkavállalás, a mobilitás és városfejlesztés területén keresik az ígéretes befektetési lehetőségeket. A 600 milliós támnogatást nem a Design Terminál, hanem a tulajdonosai és külső befektetők által közösen létrehozott, és szintén Ács által írányított Arete Befektetési Zrt. nyújtja. Ács szerint a Design Terminál potenciális ügyfélkört is tud vinni a támogatott startupoknak.

Intellitext Hardver & IoT Akcelerátor Kft.: januárban indult, és egyelőre az előkészítési fázisig jutott a Szigetlaki Zsolt alapította akcelerátor. 700 millió forintot terveznek befektetni legalább 8, de ha akár 10-15 projektbe. Nemzetközi piacokon is sikerre esélyes hardverfejlesztési projekteket keresnek. Bármilyen fázisban és érettségi szinten lévő vállalkozást támogatnak folyamatos mentorálással, infrastruktúrával és kapcsolatrendszerrel.

MKB Fintech Inkubátor: Az MKB Bank innovációs laborja és startup akcelerátorja korai fázisú fintech startupokat keres a teljes közép-kelet-európai régióban. Elvárás a rátermett csapat, a letisztult üzleti modell és a fejlesztés alatt álló termék. A következő inkubációs program 2018 februárjában indul, és 8 startup kaphat egyenként 25 ezer euró befektetést, amiért a bank 6 százalékos tulajdonrészt kér. A program végén két startup kap további 75 ezer euró befektetést. Az inkubációs csomag része egy szakmai program és a mentorálás, valamint a banki fejlesztési-együttműködés lehetőséget is felkínálják az arra rátermett startupoknak.

OXO Labs: Az Oszkó Péter verbuválta OXO csoport innovatív, korai fázisú technológiai vállalkozások jelentkezését várja. A kiválasztottaknak 20-70 millió forint közti befektetést nyújt. A kiválasztásnál vizsgálják az ötlet kiforrottsága, a benne rejlő üzleti potenciált, valamint a csapat összetételét is. Atovábblépési lehetőség is adott, a csoporthoz tartozó, hozzávetőlegesen 50 millió eurót kezelő OXO Ventures 10-20, átlagosan 3 millió eurós befektetést szeretne megvalósítani a jövőben. A befektetésen túl mentori lehetőséget is adnak a startupoknak.

Smartware Tech: összesen 600 millió forintot fektet be várhatóan 12 startupba. Elsősorban IoT-vel kapcsolatos hardveroldali fejlesztésekkel foglalkozó startupokat mentorálna. A Smartware Tech négy cégből és egy inkubációs vezetőből állt össze, legnagyobb erősségüknek a befektetői- és startupper tapasztalataikat tartják többek között prototipizálás, gépgyártás, szoftver- és hardver-termékfejlesztés területén.

Startup Campus Berlin: szintén nemzetközi piacokra tervez, berlini akcelerátor és kockázati tőke társaságokkal dolgozik együtt. Lényegében egy nemzetközi tanácsadói szolgáltatás, amelynek célja, hogy a közép-kelet-európai országokból érkező startupok részévé váljanak a berlini ökoszisztémának A programba kerülő startupok neves nemzetközi akcelerátorok mentoraival és befektetési alapok szakembereivel konzultálhatnak egy háromnapos ún. "validation tour" során.

Természetesen a két fentebb említett pályázatból ennél jóval több inkubátor program indult, egyesek, mint például az IND Groupot sikeresen eladó Vinnai Balázs fémjelezte BnL Start Partners, kifejezetten a regionális startupok támogatását karolják fel.

Piaci hírek

Jönnek az 5G frekvenciák, mire számíthatnak a hazai szolgáltatók?

Készülnek már a szolgáltatók az 5G-korszakra. Az ehhez szükséges frekvenciák értékesítése is egyre több országban indul el. A téma hazai vonatkozásairól egy éve beszélgettünk Dr. Vári Péterrel, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesével. Hol tartunk most?
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.