Nem csak a technológiai szektor vonzza a kockázati tőkét – de minden nagy deal mögött ott a technológia.

Megvan, melyik volt az öt legnagyobb kockázati tőkebefektetés idén az első negyedévben. Az ötből négy Ázsiában – három Kínában, egy Indonéziában – történt, egy pedig az Egyesült Államokban. Bár a befektetésekben túlsúlyban vannak a technológiai cégek, most mégsem ez a szektor vitte el a legnagyobb pénzt. A CB Insights és a PwC kockázati befektetésekkel foglalkozó negyedéves jelentése, a MoneyTree Report főleg az amerikai kockázatitőke-piacra koncentrál, de a globális trendekkel is elég részletesen foglalkozik.

Az elemzés készítői kigyűjtötték például a világ öt legnagyobb befektetését az idei első negyedévből. Egy éve még 500 millió dollárral is be lehetett jutni ebbe a körbe.

Az öt legnagyobb deal

1. Beijing Easyhome Furnishing, Kína. Itthon valószínűleg nem sokan ismerek, de Kínában nagy név az Easyhome, amelynek két körben összesen közel 2,1 milliárd dollárt adtak befektetők. A cég Kína második legnagyobb lakberendezés- és bútorláncának üzemeltetője. A vállalatnak semmi köze a technológiai szektorhoz, de ha megnézzük a befektetőket, akkor mindjárt világosabb, honnan az adakozó kedv. A legnagyobb pénzt, közel 900 milliót ugyanis az Alibaba tolta bele a cégbe, amivel 15 százalékos részesedést tudott szerezni. Ha a miértre keressük a választ, akkor elég visszalapozni ide. A világ két legnagyobb e-kereskedelmi vállalkozása, az Amazon és – némi spéttel – az Alibaba ugyanazt az utat követi, és igyekszik kiterjeszteni fennhatóságát a fizikai kereskedelmi láncokra és azt azokat kiszolgáló gyártókra is.

2. GO-JEK, Indonézia. Indonézia jelenleg legértékesebb unikornisa, mintegy 5 milliárd dollárra becsülik az értékét. Eddig kilenc befektetési körön van túl, de a legnagyobb tőkét, 1,5 milliárd dollárt idén februárban kapta. A befektetői konzorciumot a Tencent hozta össze, és még a Google-t is sikerült meggyőzni, hogy adjon pénzt. A 2010-ben alapított GO-JEK mobil appra épülő logisztikai és fizetési szolgáltatásokat nyújt.

3. Uber, USA. Bár csak a harmadik helyen, de még dobogós az Uber, amely elég komoly és elhúzódó válságon esett át, és továbbra is hatalmas veszteségeket termel. A korábbi befektetők azonban továbbra is bíznak a vállalatban: a SoftBank Group vezetésével újabb 1,25 milliárd dollárt kapott arra, hogy folytassa a munkát.

4. Mobike, Kína. A sanghaji kerékpár-megosztási szolgáltatás 1 milliárd dollárt kapott. A cég az egyik legígéretesebb ezen a piacon, tavaly ősszel már Németországban is megjelent. Jelenleg 11 országban – Európában a németek mellett az olaszok, a hollandok, a britek használhatják egyes városokban – van jelen. Nincsenek hozzá rögzített dokkolók, csak kijelölt kerékpár-tárolók, ahol felvehetők és lerakhatók a biciklik. A cég rövid idő alatt futott fel minden szempontból. 2015-ben alapították, és három év alatt teljesen nemzetközi lett. Tíz befektetési fordulón van túl, az utolsó körben a Tencent tett bele egymilliárd dollárt.

5. Chehaoduo, Kína. A lista ötödik helyére 820 millió dollárral befutott pekingi cégről valószínűleg szintén kevesen hallottak itthon. A Chehaoduo (korábban Guazi) cég a használtautó-piacra fejleszt olyan mobilról is jól használható platformot, amely közvetlenül kapcsolja össze az eladókat és a vevőket. Ez autóvásárláshoz különböző hitelkonstrukciókat is felajánl. A vezető befektető most is a Tencent volt, de olyanok is láttak fantáziát a cégben, mint az IDG Capital, a Sequoia vagy a DST Global, pedig egyelőre platform csak Kínában használható.

Ázsia kifejezetten szereti a nagy befektetéseket

Nem csak ebből a rövid listából, hanem a MoneyTree Report hosszabb távú negyedéves összesített adatokból is az a kép rajzolódik ki, hogy Ázsia – értelemszerűen elsősorban Kínára kell gondolni – lényegében évek óta fej-fej mellett halad Amerikával a nagy összegű befektetések tekintetében, sőt 2016-ban meg is előzte. Hozzájuk képest Európa szerepe elenyésző a 100 millió dollárt meghaladó befektetésekben.

 
MoneyTree Report 2018 Q1
Infogram


A teljes jelentés az alábbi linken érhető el.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.