Az internetezők körében az Android már teljesen a Windows nyakán van, és nemsokára teljesen ledolgozza a korábban behozhatatlannak tűnő hátrányát.

A tegnapi hírekből már mindenki értesült róla, hogy a Windows megnyerte az úgynevezett desktop-háborút, vagyis egyeduralkodóvá vált az asztali számítógépeken, és a mai napig dominálja a piacot. Időközben azonban odébb húzták a csatateret, és ma már az internetre csatlakozó számítógépek operációs rendszereiről beszélünk a desktop OS-ek helyett, ha a különböző platformok piaci jelenlétéről van szó.

Mindjárt itt a trónfosztás

Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a Windowst belátható időn belül ilyen összehasonlításban sem fenyegeti veszély: a StatCounter 2012-es adatai szerint még akkor is a felhasználók 82 százaléka netezett windowsos gépekről, míg az Android részesedése mindössze 2,2 százalékon állt. Ehhez képest 2017 februárjában a Windows 38,6 százalékkal vezeti a mezőnyt, éppen hogy megelőzve a 37,4 százalékos Androidot.
 

forrás: StatCounter


A desktop és laptop gépek, tabletek és okostelefonok kombinált mezőnyében tehát a Windows már lőtávolságon belülre került az Androidtól, amihez nyilván hozzájárult az iOS lassú emelkedése is. A Microsoft rendszerét egyre lejjebb nyomja, hogy a mobil eszközök felfutásával párhuzamosan zsugorodik a hagyományos desktop PC-k piaca, ezen belül pedig Ázsia egyre nagyobb befolyással bír a globális részesedés alakulására.

Európa a Windowst szereti

A Windows Európában a legerősebb, ahol a Microsoft rendszerének összes verziója együttesen 51,8 százalékon áll – ez több mint kétszerese az Android 23,5 százalékának.  Ázsiában viszont az Android részesedése 51,8 százalékos, szemben a Windows 29,8 százalékával. Észak-Amerikában a Windows 40,7 százaléra jó, de ott az iOS a második 24,9 százalékkal, az Android pedig 20,3 százalékkal csak a harmadik.

A StatCounter egy másik érdekes februári mérése szerint Amerikában a Windows 10 részesedése most februárban nőtte túl a Windows 7-et. Az asztali és laptop PC-k területén egyébként továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Windows uralma, amely világszerte az internetre csatlakozó gépek 84,1 százalékán fut. Ugyanakkor 2016 októbere óta már többen neteznek okostelefonról és táblagépről, mint desktop és laptop PC-ről, így nem csoda, ha a Windows részesedése is folyamatosan csökken.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.