A vállalat rekord profittal zárta a legutóbbi negyedévet. Nagyon fogynak a memóriachipek, kapkodják a Galaxy Note 8-ast is.

A dél-koreai elektronikai óriás pénteken jelentette be, hogy az idei harmadik negyedévében minden idők legmagasabb működési nyereségét termelte. A július és szeptember között keresett 14,5 ezer milliárd won (12,8 milliárd dollár) majdnem háromszorosa a tavalyi harmadik negyedév 5,2 ezer milliárdos profitjának. Az összeg nem csak az idei második negyedév aktuális rekordot jelentő, 14,07 milliárdos nyereségét haladja meg, de stabilan felette van a harmadik negyedévre vonatkozó elemzői várakozásoknak is.

Az előzetes adatok szerint vállalat összes bevétele is közel 30 százalékkal magasabb a 2016-os harmadik negyedévinél (62 ezer milliárd won), bár hivatalos számokat csak a hónap végén, az igazgatótanács által is jóváhagyott pénzügyi jelentésben találunk majd. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a társaság nyereségessége új szintre emelkedett: a pénteki közlés alapján 23,4 százalékos profitrátával működtek az előző három hónapban, szemben a tavalyi 12,4 százalékkal.

Kedvező piaci helyzetben vannak

A Samsung Electronics kiemelkedő eredményét elsősorban a profit kétharmadát termelő memóriachipek eladásainak köszönheti, ami már az előző negyedévben is a társaság legjövedelmezőbb tevékenysége volt. A memóriapiac szereplői alapból is egyre növekvő kereslettel számolhatnak a cloud adatközpontok szaporodásával, amelyekbe ráadásul a felső kategóriába tartozó, drágább chipeket szállítják. Eközben pedig már komoly kapacitáshiány alakult a piacon, még tovább hajtva felfelé az árakat.

A kijelző panelek ezzel szemben kevésbé voltak nyereségesek, mint korábban, ezen a területen az LCD-k csökkenő árával és az OLED panelek amúgy sem túl magas haszonkulcsával kell megküzdenie a dél-koreaiaknak. A mobil eszközök üzlete viszont egyre erősödik, állítólag nagyon fogy a rossz emlékű Galaxy Note 7-et váltó, szeptember közepén bemutatott Galaxy Note 8. Ez nem csak anyagilag, de a márkapresztízs szempontjából is helyére billentheti a tavalyi fiaskó után megroppant mobil divíziót.

A Galaxy Note 8-as modellekre a Samsung hazai piacán is 850 ezer előrendelést adtak le, ami több mint duplája a Galaxy Note 7-esek előrendeléseinek. Így az sem megelpő, hogy a vállalat mobil üzletága 3-3,5 ezer milliárd won körüli profitról fog nemsokára beszámolni. Az októbertől decemberig tartó negyedévtől a lelkes elemzők újabb rekordokat remélnek: a dél-koreai szakértők már 70 ezer milliárd won forgalomról és 17 ezer milliárd won működési nyereségről értekeznek a negyedik negyedévre vonatkozóan.

Most érdemes átadni a kormányt

Ide tartozik, hogy a Samsung egy másik, szintén pénteki közleményben bejelentette a félvezetőgyártásért is felelős Device Solutions Business vezetőjének küszöbön álló távozását. A cég alelnöki és a Samsung Display vezérigazgatói tisztségét is betöltő Kwon Oh-hyun ennek alapján az igazgatótanácsba sem jelölteti magát újra, vagyis 2018 márciusában távozik a Samsung irányító testületéből.

Az alelnök ezt a kívülről-belülről feltámadt krízisekkel indolkolja, amelyek nyomán úgy látja, hogy a Samsungot új szellemiséggel és megfiatalított menedzsmenttel adhat megfelelő válaszokat a gyorsan változó IT-ipar aktuális kihívásaira. Kwon ebben a pillanatban a Samsung Electronics formális irányítója, miután a vállalatbirodalom örökösét és tulajdonképpeni vezetőjét, Jay Y. Lee-t ötéves börtönbüntetésre ítélték a dél-koreai államelnököt is elsöprő vesztegetési ügyben.

Piaci hírek

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.