Miután megkdte az új kinai gyár építését, a vállalat egy technológiai felvásárlással is erősített. Ezzel pedig még mélyebbre lökte akkugyártó partnere, a Panasonic részvényeit.

A Tesla hétfőn jelentette be, hogy 218 millió dollárért (illetve ennek megfelelő saját részvénycsomagért) felvásárolja a San Diegó-i Maxwell Technologies-t. Az ultrakondenzátor alapú energiatároló és -továbbító eszközöket fejlesztő vállalat technológiái elsősorban a nagyobb kapacitású és hosszabb élettartamú akkumulátorok fejlesztésében segíthetik a járműgyártót, amely közvetlen és közvetett módon maga is jelen van a napelemek és villamosenergia-tároló egységek piacán.

A tranzakció értéke a Maxwell aktuális piaci kapitalizációjának bő másfélszerese, amit a kommentárok azzal magyaráznak, hogy a Tesla elsődleges célja most a termelés költségeinek csökkentés, ebben pedig szüksége van a Maxwell szakértelmére és szabadalmaira. A cég idén januárban jelentett be például egy száraz elektródának nevezett megoldást, amelynek révén a Tesla nem csak megnövelhetné jelenlegi akkumulátorainak energiasűrűségét, de akár meg is duplázhatná élettartamukat.

A beszámolók szerint itt már kobaltmentes, a mostanihoz képest akár 20 százalékkal olvcsóbban előállítható akkumulátorokról beszélünk. A Maxwell ultrakondenzátoros tárolói ráadásul éppen az elektromos járművek kapcsán további előnyökkel is kecsegtetnek a Li-ionos akkumulátorokhoz képest, mivel ezek az energiafelvétel- és leadás tekintetében sokkal rugalmasabbak, ami jól jön a gyorsításkor vagy mondjuk a fékezések során a visszatáplálásnál.

A Tesla is egyre komolyabb versenytársakat kap

A Maxwell januárban még arról beszélt, hogy az idei első félévben stratégiai együttműködések kialakítását tervezi az új technológia kapcsán. Ez nyilván gyors lépésekre ösztönözte a Teslát is, különösen, hogy egyre erősebb piaci és technológiai versenyben kell folyamatosan növelnie a termelését. Erre jellemző, hogy csak az elmúlt néhány hónapban is egy marék gyártó, köztük az Audi, a hyundai, a Kia vagy a Jaguar jelentett be új elektromos hajtású modelleket. 

Az akkumulátorgyártó kapacitás ugyancsak félelmetes ütemben növekszik világszerte, ami a kereslet ugyanilyen ütemű felfutását jelzi. A Benchmark Mineral Intelligencepéldául azt prognosztizálja, hogy nagy piaci szereplők, így a kínai BYD, a dél-koreai LG Chem vagy a japán Panasonic és amarikai partnere, a Tesla összességében 1300 GWh fölötti termelésre lesznek képesek 2028-ra, ami majdnem pontosan a tízszerese annak, ahogy a 2018-as évet kezdték.

Maga a tesla is már javában építi harmadik nagy gyártóüzemét, a Gigafactory 3 nevű létesítményt, amely nem csak járműveket, de akkumulátorokat is előállít majd – bár a teljes üzembe csak jövőre kezdődne, az új Gigafactory már az idén megkezdi a termelést. Ennek kapcsán a Teslát irányító Elon Musk helyi szállítók bevonásáról beszélt, ami alaposan betett a Tesla eddigi kizárólagos partnerének: a Panasonic amúgy is gyenge forgalommal zárta a legutóbbi negyedévet, ez pedig az amerikaiak terveivel együtt azonnal 6,5 százalékos részvényárfolyam-csökkenést eredményezett a japán vállalatnál.

A Maxwell Technologies felvásárlását a Tesla közleménye szerint még az idei második negyedévben lezárják, és onnantól a Maxwell kvázi-önállóan, a Tesla leányvállalataként működik majd tovább.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.