Csalódást keltettek az egykori HP-tól a vállalati palettát megöröklő HPE legutóbbi negyedéves számai.

Úgy tűnik, annál a cégnél, ahol Meg Whitman ül a vezetői székben, egy dolog biztos, a folyamatosan nehéz körülmények. Az egykori HP, majd az abból leválasztott Hewlett-Packard Enterprise (HPE) vezérigazgatója a legfrissebb pénzügyi jelentés eredményeinek megmagyarázásakor is a kihívásokkal teli piaci környezetet jelölte meg a vártnál rosszabb számok fő okaként.

Zúgó mínuszok

A vállalati ügyfelekre építő informatikai vállalatnál január végén zárult a 2017-es üzleti év első három hónapja. A kérdéses időszakban 11,4 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el a cég, ami kerek 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ami a nagyobb gond, hogy az előzetes szakértői becslés konszenzusa ennél jóval többet, 12 milliárd feletti forgalmat tartott reálisan elérhetőnek.

A visszaesésben a HPE szinten minden divíziója és azon belül az egyes részlegek is "hozzátették a magukét". A sorakozó kétszámjegyű bevételcsökkenések között egyedül az összbevétel szempontjából nem túl jelentős pénzügyi szolgáltatások üzletág tűnik ki a maga 6 százalékos növekedésével.

Ami a nyereséget illeti, ott már nem annyira borús a kép. A nettó profit 267 millió dollár lett, ami gyakorlatilag centre megegyezik az egy évvel korábbi eredménnyel, azaz a jövedelmezőségi mutató javult. Ha az egyszeri tételektől megtisztított adatokat nézzük, akkor egy részvényre 45 centes profitot tud felmutatni a vállalat, ez pedig egy hajszállal még túl is szárnyalja a pénzügyi guruk várakozásait.

Ha ennyiben megáll a történet, akkor talán a befektetők sem nyomnak rá a pánikgombra, ám a cégvezetés a közeljövőre vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban sem tudott meggyőzőnek mutatkozni. A most zajló második negyedévre a nem GAAP szerinti egy részvényre jutó nyereséget 41 és 45 cent közé teszi a menedzsment, aminek még a felső határértéke is elmarad az elemzők által remélt 47 centes szinttől. A csalódottságot jól mutatja, hogy a tegnapi zárást követő kereskedésben több mint 6 százalékkal estek a HPE papírjai.

Ellenszél volt, van és lesz

Meg Whitman a visszaeső bevételek jelentőségét igyekezett csökkenteni, és azt hangsúlyozta, hogy az eddig megtett lépések hosszú távon termőre fordulnak majd, a HPE pedig jó irányban halad. A piaci helyzetet a már-már állandó szófordulatává váló significant headwinds kifejezéssel jellemezte. A vezérigazgató a hivatkozott komoly ellenszél forrásaként például a növekvő alapanyagárakat, illetve az erős dollárt jelölte meg. (Utóbbi valóban sokat rontott a bevételeken, hiszen az árfolyamhatás 6 százalékot magyaráz a tényleges 10-ből.)

Rövid távon azonban még a kincstári optimizmust árasztó Whitmen sem kecsegtetett sok jóval. Szerinte az elkövetkező három-négy negyedévben megmaradnak a globális piacon meglévő nehézségek, ami kihívásokkal teli, nehezen előrejelezhető időszakot jelent a cég számára.

Kavarják a kártyákat

Ha valamivel, akkor tétlenséggel viszont egyáltalán nem lehet vádolni a HPE vezetőségét. A cég 2015-ös megalakulása óta igyekszik megtalálni helyét a porondon. Első körben az adatközponti hardver- és szoftvermegoldásokra koncentráltak, de azóta általánosságban a cloud infrastruktúra került fókuszba. A profiltisztítás keretei között a cég megszabadult szoftveres részlegétől, szolgáltatási üzletágát pedig kiszervezte egy vegyesvállalatba.

De nem csupán a karcsúsításról szólt az elmúlt másfél év. Kisebb célpontok felvásárlásával igyekszik a HPE a számára fontos területken megerősíteni helyzetét és portfólióját. Legutóbb például alig néhány hete volt hír, hogy 650 millió dollárért a céghez kerül a hiperkonvergens infrastruktúrával foglalkozó SimpliVity.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.