Bekeményít a Google: teljesítményük alapján (is) rangsorolja az okostelefonos alkalmazásokat Play áruházában. Így az egyébként népszerű, de akkumulátort nagyon merítő appok lecsúszhatnak a listák elejéről.

Változásokat jelentett be a Google mobilalkalmazás-boltjában használt algoritmusai kapcsán. Az amerikai keresőgigász közlése értelmében a Play Store-ban kialakuló toplisták helyezéseit a közeljövőben már erőteljesen befolyásolni fogják az appok energiaigényei is. Vagyis a túl sokat fogyasztó szoftvereket – általános kedveltségük ellenére – hátrébb fogja sorolni a vállalat a találati listákon, hogy javítsa az okostelefon-élményt (és rákényszerítse a fejlesztőket a hatékony kódok létrehozására).

Csalódást okozó appok

Nem csupán az energiazabáló, de a lefagyásra hajlamosabb, lassabban betöltődő alkalmazások is lejjebb szorulnak a ranglistákon. Azok a fejlesztők tehát, akik odafigyelnek arra, hogy jobb minőségű terméket állítsanak elő, előnybe kerülnek társaikhoz képest – és pontosan ez a terve a változtatásokkal az Android tulajdonosának.

A cég elégedettebb felhasználókat szeretne látni saját mobiltelefonos ökoszisztémájában, melyért önmaga lassan már nem tud többet tenni. Az Android platformjának folyamatos optimalizációjával elérhető felhasználóiélmény-javulásban rejlő tartalékok elfogyni látszanak, ahhoz, hogy a Google OS-ét futtató telefonok tulajdonosai még elégedettebbek legyenek, kénytelen a fejlesztőkre hatni. A Play Store-ban megjelenő kínálat ugyanis nagyon változatos; vannak szinte hibamentes, szépen optimalizált alkalmazások, de bőven akad olyan összetákolt app is – köztük kedvelt üzenőprogramok –, amik funkcionalitásuk tekintetében ugyan sokak érdeklődését kiváltják, de folyamatos lefagyásaik és/vagy az akkumulátoridő lerövidítése miatt (folyamatos) csalódást okoznak felhasználóinak.

Ez tehát változást jelent a korábbi hozzáálláshoz képest. Eddig ugyanis egy app népszerűsége felül tudta írni a vele szemben támasztott minőségbeli kifogásokat. Vagyis hiába kapott alacsony értékelést és sok negatív véleményt egy-egy mobilalkalmazás a Google online áruházában, ha a kevésbé népszerűbb, de jobban teljesítő riválisokat könnyedén elnyomta óriási letöltésszámával.

Telepítés nélküli appok
Letöltés és telepítés nélkül, közvetlenül a felhőből használható alkalmazások az okostelefonokon - megkezdődött az Android Instant Apps tesztje.

Egy mai mobil app használatához legelőször is le kell tölteni az alkalmazást, majd telepíteni kell az okostelefonra, tabletre. Ez a folyamat gyakorlatilag megszűnik az Instant Apps használatával, hiszen utóbbiak egy weboldal betöltődésének idejével és sávszélesség-igényével érnek fel. Külön előny, hogy ehhez telepíteni sem kell az alkalmazásokat, azok a felhőből, felhőben futnak.

Már zajlik az átállás

A keresővállalat kifejtette, hogy azután döntött az algoritmusok változtatása mellett, miután rájött, hogy a Google Play Store alkalmazásaihoz kerülő egycsillagos értékelések nagyjából fele nem a funkcionalitással kapcsolatos, hanem stabilitási hibák miatt született meg. Az első visszajelzések pedig igazolták elképzelését.

A felhasználók egy kis hányada ugyanis már a megújult algoritmusokkal keresi az appokat, akik zöme így a jobb minőségű okostelefonos szoftverek felé fordult. Az uninstallálások számában is visszaesést mért a Google, ami egyértelműen jelzi, hogy az adott programot telepítők nagyobb százaléka elégedett (és ezért nem dönt a törlés mellett).

Az androidos készülékeket használók java viszont még nem élhet a változás előnyeivel, de nem kell sokat várniuk. A tervek szerint folyamatosan zajlik az átállás, a következő héten globálisan is bemutatkoznak a megújult keresőalgoritmusok. Ennek következtében pedig várhatóan vagy eltűnnek/visszaszorulnak a gyengén muzsikáló appok, vagy pedig fejlesztőik észbe kapnak és javítanak minőségükön.

Folyamatos a felhasználók védelme

Nem ez az első lépés, amellyel az üzemeltető igyekszik az androidosok kedvében járni. Júliusban például a Play Protecttel rukkolt elő a vállalat; a Google Play új funkcióját az eszközökben kárt okozni képes alkalmazások kiszűrésére fejlesztette ki, illetve azért, hogy több információval szolgálhasson az adott eszköz biztonságosságáról.

Mindez persze nem menne pusztán humán erőforrásokra, tapasztalatokra alapozva. A Google 50 milliárd(!) alkalmazáson futtat gépi tanulási folyamatokat, hogy felfedezze a gyanús tevékenységeket, illetve a kártékony kódokat. Ezzel veszi elejét annak, hogy digitális kártevővel fertőzött appok özöne árassza el mobilapp-áruházának kínálatát. A rendszer persze nem tökéletes, néha egy-egy malware át tud csusszanni a szűrőn. Szerencsére számos külső, IT-biztonsággal foglalkozó kutató vizslatja a termékpalettát, így előbb-utóbb ezek a renegát alkalmazások is eltávolításra kerülnek.

Mobilitás

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.