Új rendszer tesztelésébe kezdett a Microsoft: a céleszközökre szabott frissítési eljárással jelentősen kevesebb adatnak kell majd a jövőben eszközeinkre letöltődnie.

Megkezdte annak az új frissítési rendszernek a nyilvános tesztelését a Microsoft, amitől az egyes eszközök és a Microsoft szerverei közötti adatforgalom jelentős csökkenését várja a vállalat. A Unified Update Platform (UUP) névre keresztelt eljárás kezdetben a Windows Insider felhasználói közül azoknak lesz elérhető, akik a Windows 10 14959 buildjét használják.

A UUP minden, jelenleg támogatott Windows-t futtató eszközön elérhető lesz: PC-n, tableteketen, okostelefonokon, HoloLens-en és IoT eszközökön egyaránt bevezeti Redmond. Tulajdonképpen pont ez a lényeg; hogy a vállalat által „differenciális letöltéseknek” nevezett technika révén csak azokkal a frissítésekkel traktálja a rendszer az érintett eszközöket, amikre azoknak valóban szüksége van. Például ha egy olyan szoftverhiba szorul javításra, ami csupán néhány komponens változtatását igényli, akkor csak ezek kerülnek frissítésre az adott környezetben. Jelenleg a Windows Update az érintett csomag komplett, frissített másolatát tölti le és telepíti.

Az alapoktól való újratelepítés helyett a felhasználónak csak az utolsó frissítés óta eltelt idő alatt bekövetkezett változtatásokat kell majd beszereznie, bontotta ki a program részleteit Bill Karagounis (képünkön bal oldalt), a Windows Insider programmenedzsere. Ezzel a Microsoft szerint átlagosan 35 százalékkal lehet mérsékelni egy-egy frissítést a jelenleg érvényben levő gyakorlat helyett.

„Nem kell félnetek, jó lesz”

Annyira biztos a sikerben a redmondi szoftverfejlesztő gigász, hogy a UUP hamarosan mindenki számára elérhetővé válik. Pontosabban nem csak elérhető, hanem kötelező lesz használata: a jövő év elején esedékes Windows 10 Creators Update megjelenésével vonul be a megújuló frissítési rendszer az általános gyakorlatba.

A frissítések lábnyomának csökkentésével a Microsoft szerint a UUP érezhetően csökkenti majd a (biztonsági) frissítések letöltésének és telepítésének idejét.

A UUP használatával, amikor a felhasználó eszköze frissítések után keres, a Windows Update szolgáltatás fel fogja mérni, melyekre van szükség az adott készülék esetében. Ezt követően csak ezeket az update-eket fogja elküldeni az eszköz számára. Mivel a feldolgozás java a szolgáltatáson belül megy végbe, ez gyorsabbá teszi a frissítési ellenőrzési procedúrát” – foglalta össze Karagounis.

Ígéretek szerint a megújuló frissítési eljárás tovább egyszerűsíti a szűz operációs rendszerek aktuálisra való patch-elését is.

Felfrissülő frissítés

A Unified Update Platform egyike azoknak a változásoknak, amiket a Microsoft frissítései és patch-ei kezelésében végzett. Idén egyszer már hozzányúlt ezekhez az eljárásokhoz a szoftverfejlesztő: Monthly Rollup patch-rendszere révén az összes biztonsági és stabilitási célokat szolgáló javítása egyetlen csomagba került, a külön-külön való letöltögetés helyett. Az augusztusban bemutatkozott technika az elmúlt hónapban mutatkozott be a nyilvánosság számára.

Biztonság

Az internetnek nem lenne muszáj ilyennek lennie

Legutóbb az új-zélandon elkövetett rasszista mészárlás világított rá arra, hogy a net milyen nyomorult módon működik abban a formában, ahogy a kétezres években felfutott online vállalatok felépítették.
 
Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelők.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.