Az amerikai vállalat elismerte: a felhasználók jól érzik, a szoftverfrissítés belassítja készülékeiket. Akku-para a háttérben.
Hirdetés
 

Hivatalosan is visszaigazolta az iPhone-tulajdonosok panaszát az almás vállalat. A cég elmondása szerint egy tavaly kiadott szoftveres funkció lassítja be a telefonokat abban az esetben, ha azt bizonyos feltételek indokolják.

Leginkább a lítium-ion akkumulátor öregedése játszik szerepet ebben a folyamatban. Ahogy az energiatároló telepek felett eljár az idő, romlik töltéstároló képességük, és ennél még rosszabb dolgok is történhetnek alacsony töltöttség vagy hideg idő esetén. Ezt akarja megakadályozni a Steve Jobs alapította a vállalat.

Előre programozott jelenség

Intézkedés hiányában a lassulás helyett kellemetlenebb, zavaróbb problémákkal kellene szembenéznie az iPhone-rajongóknak. Az elöregedő telepek ugyanis működési problémákat okozhatnak, vagy akár váratlan rendszerleállást is előidézhetnek, ahogyan azt tavaly az iPhone 6 és 6S tulajdonosok némelyike már megtapasztalhatta. Nagyobb teljesítményt igényelnének ugyanis az okostelefonok processzorai, mint amit az akkuk minden körülmények között biztonsággal ki tudnának szolgálni, aminek következtében a készülékek némelyike egyszerűen kikapcsol használat közben.

Elkerülendő a felhasználói panaszok özönét, az Apple úgy döntött, hogy iOS operációs rendszerének 10.2.1-es változatától kezdve fejlettebb energiagazdálkodási képességeket alkalmaz. Ez kevésbé eufemisztikusan azt jelenti, hogy visszavesz a CPU teljesítményéből. Szerencsére nem minden körülmények között; csak a már említett hideg környezet és az alacsony akkumulátor-töltöttség idézi elő a programozott jelenséget.

És, hogy mely készülékek tulajdonosai találkozhatnak a visszafogott lovakkal? Amint azt már említettük, az iPhone 6 generáció (6, 6 Plus, 6S és SE modellek) birtokosai egy éve szembesülhettek először ezzel a képességgel. Az Apple idén az iPhone 7 és 7 Plus tulajok számára vezette be a felhasználói élményt fokozó funkciót, és a jövőben várhatóan minden újabb készülék meg fogja kapni, mihelyst úgy dönt a vállalat, hogy az elöregedő akkumulátorok gondot okozhatnak.

Előbb-utóbb tehát az iPhone X is sorra kerülhet, igaz, addig még 2-3 évnek el kell telnie. A gyakorlatot valószínűleg csak az akkumulátortechnológia cseréje szünteti majd meg.

Van hardveres megoldás is

Érthető módon magától nem reklámozta volna annyira fejlesztését az amerikai vállalat. Pár napja azonban a Geekbench processzorteljesítmény-mérő alkalmazást fejlesztő Primate Labs jelentése hívta fel a figyelmet a jelenségre. A cégalapító John Poole blogbejegyzésében közölte a nyilvánossággal ezirányú felfedezéseiket, rámutatva arra, hogy a felhasználók az akkumulátor állapotától függetlenül mindig ugyanazt a teljesítményt várják el telefonjaiktól – közben azonban igenis van kapcsolat a két tényező között.

Nem mai az iPhone tulajdonosok teljesítménycsökkenésre vonatkozó panaszkodása; az hivatalosan meg nem erősített tény volt, hogy az új modellek megjelenésével a régebbi példányok belassulnak. Egészen mostanáig úgy gondolták az összeesküvés-elméletben hívők, hogy ennek gazdasági okai vannak. Vélekedésük szerint az Apple direkt lassította be a korábbi generációkat (ez a feltételezés igaznak is bizonyult), azért, hogy az embereket a legújabb készülékek, és így a vásárlás felé tereljék (ez viszont most megdőlni látszik). Utóbbi feltételezést az Apple egyébként a kezdetektől cáfolta.

Cikkünk kitartó olvasói hepiendet kapnak jutalmul: a probléma ugyanis egy-az-egyben megszüntethető. Igaz, nem ingyen: a felhasználói szinten bonthatatlan készülékházakat egyénileg nem teszik lehetővé az akkucserét, de az Apple – 79 dollár fejében – vállalja ezt a feladatot. Új készülék vásárlása helyett tehát elegendő az energiatároló telepet lecseréltetni, és pár évig száműzhető a készüléklassulás problémája.

Mobilitás

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.