Bárki által reprodukálható, durva hibára bukkantak a cég videós hívásokat biztosító alkalmazásában, a FaceTime-ban. Az Apple először a hétre ígérte a javítást, majd inkább lekapcsolta a szolgáltatást.

Hiába a seregnyi szakember és a milliónyi tesztóra, még a legnagyobbakkal is megesik, hogy durván arcra esnek. A nem éppen filléres készülékeiről elhíresült Apple esetében több szempontból is különösen kellemetlen, hogy egy olyan hiba marad bent a végleges szoftverben, mint amilyenre most derült fény.

Halló, ki beszél? És miért?

A videohívásokra kitalált FaceTime egy ideje csoportos beszélgetések lebonyolítására is alkalmas. Éppen ez utóbbival akadtak komoly gondok. Amennyiben a telefonáló a hívás kezdeményezése után saját magát hozzáadja a beszélgetéshez, azonnal hallani lehet a hívott fél telefonja által rögzített hangokat, miközben az még fel sem vette a készüléket. Azon túl, hogy adatbizonsági és adatvédelmi szempontból teljesen tarthatatlan állapotról van szó, azt sem kell túlságosan ecsetelni, egy ilyen hiba milyen kellemetlen esetekhez vezethet.
 


De a történet gyorsan ennél is cifrább fordulatot vett, mivel kiderült, hogy bizonyos körülmények között nem csak a hangot, de a kamera képét is megkaphatjuk a fel nem vett mobilról, ahogy ez a MacRumors fentebbi videójában is látszik. Ráadásul a probléma platfromfüggetlen, mivel nem csak iPhone-ok egymás közötti kommunikációjánál működik a trükk, hanem például egy Macet hívva is "kémkedhetünk".

Az Apple-nél természetesen nem sok idő volt arra, hogy egy ennyire könnyen kihasználható hiba hírét kommentár nélkül hagyják terjedni a világban. Némi kapkodás látszik is a céges reakciókon, hiszen első körben csak annyit közöltek, hogy dolgoznak a javításon, amit még a héten kiadnak a probléma kezelésére. Ezt követően nem sokkal azonban egy drasztikusabb lépésről is döntöttek: a cég egyszerűen elérhetetlenné tette a csoportos hívások funkciót. Utóbbi egyébként valóban a legegyszerűbb módja annak, hogy biztosak lehessenek benne, senki nem fut rá az aknára, amíg a javított kód nem áll rendelkezésre.

Visszanyalt a fagyi

Az eset önmagában is elég kellemetlen a gyártó számára, de az még pikánsabbá teszi a történteket, hogy az Apple vezetője az utóbbi hónapokban folyamatosan azzal igyekszik jobb fényben feltűntetni vállalatát, hogy - ellentétben a konkurenciával - ők maximálisan tiszteletben tartják a felhasználók magánéletét és személyes információit. Azokkal nem üzletelnek és természetesen megfelelően vigyáznak is rájuk.

 

 

A nagy adatvédelmi PR-hadjáratba még egy méretes trollkodás is belefért. A legutóbbi CES helyszínén (ahol az Apple egyébként nem vett részt) egy óriási épületreklám hirdette a látogatóknak, hogy "ami az iPhone-odon történik, az ott is marad". Kivéve persze az olyan eseteket, mint a mostani, mert ilyenkor speciel nem marad ott...

Biztonság

Ennyi sok pénz megy el a viselhető eszközökre

Jövőre már az 50 milliárd dollárt is bőven meghaladhatja a hordható elektronikai eszközök piaca, az igazán nagy üzlet azonban így is a kapcsolódó adatszolgáltatásokban lesz majd.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.