Rájár a rúd az Apple-re: szinte minden információ kiszivárgott az új csúcstelefonról. Ráadásul a gyártási tempó is csapnivaló - hónapokig csak papíron lesz új iPhone-élményünk?

Kiszivárgott az iOS 11 firmware, amiből rengeteg információra lehet következtetni arról, milyen lesz az új iPhone. Ha ez nem is lőtt el minden puskaport a mai hivatalos bemutató előtt, de azért jócskán mérsékelni fogja a meglepetésfaktort. Az Apple természetesen mindent megtesz, hogy kiderítse a szivárogtató kilétét.

Van arcu(n)k hozzá

Pár nappal a mára időzített iPhone 8 bejelentés előtt került ki az almás vállalat féltve őrzött titka, az iOS 11 firmware, melynek köszönhetően számos érdekességre fény derült. Például az abban rejlő adatok szerint a küszöbön álló, tizedik generációs okostelefon csúcsmodelljét iPhone X-nak hívják, ami egyaránt utal a 10 évvel ezelőtti bejelentésre, és arra, hogy ezt a verziót kifejezetten a prémiumkategória után érdeklődők számára fejlesztették.

Face ID – úgy tűnik, hogy erre a névre fog hallgatni az Apple új, biometrikus jegyeket vizsgáló felhasználó-azonosítója. Mivel a hírek szerint nem sikerült megbízhatóan a kijelző alá rejteni az ujjlenyomat-olvasót, a hátlapra pedig nem akarta tenni a vállalat, ezért nagy valószínűséggel a csúcskészülékben csupán az arcjegyek felismerésére alapuló megoldás biztosítja majd a biometrikus beléptetést.

Az ujjlenyomat-rögzítéshez hasonlóan az arcmintázatot is több irányból kell rögzíteni, megkönnyítve az azonosítást. A Face ID ráadásul nem csak a telefon feloldására használható a kiszivárgott információ szerint, hanem az Apple Pay is használható lesz vele. Ezzel párhuzamosan azonban a pletykák szerint eltűnik a Home gomb – a funkciót fizikai és virtuális formában egyaránt nélkülöznie kell a csúcskészülékre vágyóknak.

Hat mag, animált emojik és jöhet az USB-C

Kevésbé lényeges, de érdekes újítás az animált emotikonok használata. Ezek nem csupán rövid animációkat lesznek képesek eljátszani, hanem a Face ID segítségével a felhasználó arckifejezéseit is közvetíthetik, ráadásul a telefon tulajdonosának hangján beszélnek a címzetthez.

Ennél valamivel fontosabb változás lehet, hogy az Apple mérnökei hozzányúltak a vezetékmentes zenehallgatást lehetővé tevő AirPods fülhallgatókhoz is. Tavaly nagy port kavart a mini Jack aljzat száműzése a telefonokról. Az Apple helyhiányra hivatkozva szüntette meg a lehetőséget, ezzel párhuzamosan pedig bevezette AirPods termékét, melyek használatához semmilyen kábel nem kell. Idén ezek töltése változik valamelyest: az energiabevitelt jelző fény a töltő külső felületére került, így többé nem kell felnyitni azt, hogy a felhasználó láthassa a töltöttségi szintet.

És ha már csatlakozók: azt is kihámozták az iOS 11-ből, hogy a vállalat felhagyhat a saját fejlesztésű Lightning port használatával. Ennek hátterében az USB-C port növekvő népszerűsége állhat.

A tavalyi generációban jelent meg először az Apple saját processzora; a céget a Samsunggal való felemás viszony késztette arra, hogy önerőből alkosson mobil CPU-kat. A 2016-os modellekben négymagos központi vezérlőegységek gondoskodtak az iPhone-ok számítási kapacitásáról, az idén már hat magja lesz a készülékeknek.

Még nem pörgött fel a gyártás?

Hogy a fentiekből mi igaz, és mi a helyzet például a vezetékmentes töltéssel, pár órán belül kiderül. Addig azonban van egy rossz hírünk: a mindig jól értesült Ming-Chi Kuo szerint gyártási nehézségek vannak a csúcskategóriás iPhone-okkal. A KGI Securities elemzője úgy tudja, hogy napi szinten kevesebb mint 10 ezer példányt tudnak jelenleg az amerikai vállalat távol-keleti szerződéses partnerei előállítani. Valószínűleg az új technológiák jelentette gyártási nehézségek állhatnak a háttérben.

Ha ez a becslés igaznak bizonyul, akkor hosszú hónapokig tarthat még, mire maradéktalanul ki tudja majd az Apple elégíteni a fogyasztói igényeket.

Mobilitás

Nyerészkedni akartak az AMD processzorhibáinak felfedezői?

Az izraeli kutatók nem tartották be az ilyenkor szokásos 90 napos türelmi időt - vélhetőleg azért, mert a megdőlő részvényárfolyamból nyereségre akartak szert tenni. Az AMD közben alig pár hét alatt előállhat a javításokkal.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.