Így építhet akár egy hagyományos technikai sportra is modern céget digitális eszközökkel. (x)

Családi tradíciókon alapuló huszonegyedik századi vállalkozás – így lehetne jellemezni a Motomarvel motocross iskolát. Nátó Csaba és Nátó Ildikó tulajdonosok egy teljesen offline tevékenységre, egy technikai sportra építettek igazán modern céget. Kreativitással és elhivatottsággal és a digitális világ vívmányait okosan használva.

Offroad motoros iskolát álmodott a Nátó család legfiatalabb tagja, Csaba. Versenyzői pályafutásának befejezése után nem sokkal indította el a családi vállalkozását. Célja az volt, hogy biztosítsa a tanulási és fejlődési lehetőséget azoknak, akik kipróbálnák magukat hobbistaként vagy versenyzőként az offroad motorozás világában.

A fizikai és technikai felkészültséget is igénylő sportág népszerűsége ezzel növelhető a leginkább – ez volt Csaba és üzlettársa cégfilozófiája. A motocross-képzések 2015 tavaszán kezdődtek meg, de ezt csaknem másfél évnyi tervezés és előkészítés előzte meg.

– Üzleti tervet írtunk, módszertant állítottunk össze. Ezzel párhuzamosan a Motomarvel brand meghatározó arculati elemeinek (logó, színek, betűtípus, arculati fotók stb.) megtervezésére és legyártására továbbá a honlap elkészítésére szakembereket kértünk fel. Mindvégig az járt a fejünkben, hogy leendő tanítványaink akár az ország másik feléből is eljönnek hozzánk. Ezért a hatékonyság kiemelten fontos volt – mesélt a kezdetekről Nátó Csaba. A hatékonyság az esetükben azt jelenti, hogy sem az elméleti, sem a gyakorlati képzésben nem lehet minőségi kompromisszum, mégis biztosítaniuk kellett, hogy a képzés e feltételek mellett a lehető legkisebb terhet jelentse a tanítványoknak.

Tudatosan építkeztek. – Mi sem gondoltuk volna, hogy egy jó logó mennyire meghatározza, mit gondolnak rólunk az ügyfeleink. De azt sem, hogy ez nekünk is mindig igazodási pont lesz, akárcsak a filozófia, amit a kezdet kezdetén megalkottunk – hoz példát a tudatosságra Ildikó. Már a kezdet kezdetén tudatosan építettek márkát is, méghozzá olyat, amely nem a motokrosszversenyző család egyébként ismert nevére épül. Az efféle gondolkodás terjedése nagyon fontos lenne a magyar kisvállalkozások körében. Az ehhez szükséges tudást teszi érthető módon elérhetővé a kisvállalkozásoknak készülő Hellobiznisz.hu.

– Két év alatt már több mint 110 gyermek és felnőtt motoros vett részt a képzéseken és országszerte a Motomarvelnek jelenleg 45 állandó tagja van. A tanítványok és a sportág iránt érdeklődők a motocross esetében valódi közösséget jelentenek, ezért a kezdettől fogva a Facebookon és az Instagramon építettünk közösséget. Ez az egyik legerősebb marketingeszközünk – mondta Nátó Ildikó. – Mára az alapoktól felépített oktatási programokat és szolgáltatásokat biztosítunk gyermekek és felnőttek részére, legyenek amatőrök vagy a profi versenyzés várományosai.
 


A közösségi médiára épülő marketinget tudatosan használják üzletfejlesztésre. Mindez azonban hitelesség nélkül mit sem ér. Igaz, ebben nincs is hiba, hiszen a családban tradíció a motocross. Csaba édesapja, Nátó János a hatvanas évektől neves versenyző, majd edző és oktató volt. A hazai és a nemzetközi sikerei ismeretében törvényszerű volt, hogy két fia, Csaba és Krisztián is motorra ült.

– Az élet minden területén fegyelmezetten, céltudatosan és szorgalmasan kell dolgozni a célok eléréséért. Amit tanultunk a motocrossban, az éppúgy igaz akkor is, ha valaki vállalkozást indít. Az immár fél évszázados tapasztalatot és tudást ötvözi a Motomarvel – mondja Csaba. Időközben elindították a Motomarvel Graphic Design – stílusos terepmotor & quadvédelem – motor- és quadmatricákat gyártó és forgalmazó üzletágat, amellyel szintén jó piaci rést találtak.

Csabáék folyamatosan figyelik, mivel tehetnék jobbá a vállalkozásukat, jelenleg épp a webshopot építik újjá. Már az indulásuk után egy évvel rájöttek, hogy a webshop nekik nagyon hasznos, ám az első fejlesztés után látták csak igazán, merre kellene fejlődni az internetes értékesítésben. Most a gyakorlati tapasztalatok érnek össze tudatos fejlesztéssé, s reményeik szerint még sikeresebb üzletté.

Mobilitás

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.