Tőzsdére menetel helyett a hálózati óriásba olvad a dolgok internetében utazó Jasper Technologies.

A felvásárlásoktól sosem ódzkodó Cisco Systems erősen kezdte az évet, hiszen a tegnapi bejelentés szerint 1,4 milliárd dollárért megszerezte magának a 2004-ben alapított Jasper Technologiest. Az eddig magánkézben lévő vállalat a dolgok internetére (Internet of Things - IoT) alapuló, dinamikus növekedés előtt álló szegmensben szélesíti majd a Cisco portfólióját.

Erős adalék

A Jasper legfontosabb "hozománya" az IoT-platformja, amellyel az ügyfelek nem csak különböző eszközöket, szenzorokat tudnak egyszerűen összekapcsolni a cloudban, de szoftverszolgáltatásként azok menedzselését is könnyebbé teszi. A mintegy 400 főt foglalkoztató Jasper 27 távközlési partner segítéségével jelenleg 3500-as nagyságrendű ügyfélkörrel rendelkezik szinte a világ összes pontján.

Az akvizíció hivatalosan valamikor még idén, várhatóan a harmadik negyedévben lezárulhat. Ezt követően pedig a Jasper első számú embere csatlakozik a Ciscóhoz, ahol rögtön egy új üzletág, az IoT Softwer Business élére kerül. Az ő feladata lesz, hogy a két, korábban külön úton járó fél erősségeit ötvözve bővítse a dolgok internetéből többet kihozni szándékozó nagyvállalati ügyfélkört.

Érdekesség, hogy a Jaspernél éppen a tőzsdére menetel előkészítése folyt, amikor befutott a Cisco vételi ajánlata. Úgy tűnik, a közel másfél milliárd biztos dollár vonzóbb volt a tulajdonosoknak, mint a mindig bizonytalan kimenetelű megmérettetés a parketten. 

Menekülés előre

A hagyományosan switcheket és routereket forgalmazó Ciscónál a cloud computing beköszönte korlátozta a mozgásteret, hiszen a szerverek és azok infrastuktúrája egyre kevésbé marad a vállalatok falain belül, helyette inkább adatközponti szolgáltatóknál koncentrálódik. A hálózati óriás szerencséjére az új felállás egyben új lehetőségeket is teremt, különösen az egyre nagyobb léptékben jelen lévő dolgok internete esetében. Ennek megfelelően a cég igyekszik minden lehetőséget megragadni az érvényesülésre ebben a szegmensben.

A Cisco saját becslése szerint 2020-ra már 25 milliárd eszköz - az autóktól kezdve az egészségügyi szenzorokon át a közterületi sőt otthoni lámpatestekig - kapcsolódik össze, kommunikál egymással az internet segítségével. A cég szakértői számítása alapján az IoT hatása a világgazdaságra elérheti a 19 ezer milliárd dollárt. A független piackutató IDC pedig azt közölte, a dolgok internetének közvetlen forgalma három év múlva 1300 milliárd dollárosra hízhat.

Van hely mindennek és mindenkinek

A felvásárlások és a házon belüli fejlesztés mellett a Cisco partnerségekkel is igyekszik megerősíteni állásait. Ennek egyik leglátványosabb epizódja a tavaly ősszel az Ericssonnal aláírt, több területet felölelő együttműködés. A felvásárlással kapcsolatban felvetődött, hogy az így részben ütheti a svédekkel kötött megállapodást, ám a Ciscónál biztosak voltak benne, hogy ez a terület olyan gyorsan bővül, hogy minden megoldásnak és minden együttműködésnek "jut hely" benne.

A nemrégiben saját wifi-szabványt is kapó IoT valóban futótűzként hódítja meg a világot: legyen szó közlekedésről, kockázatelemzésről, vagy éppen néha nem is annyira okos termosztátokról. Nem csoda, hogy más nagy cégek is igyekeznek megragadni a kínálkozó lehetőségeket. Az IBM például tavaly tavasszal jelentette be, hogy az elkövetkező négy évben 3 milliárd dollárt invesztál a területbe. Ennek az összegnek a felét a Cisco most egyetlen szerződéssel letudta.

Cloud & big data

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.