Egyre keményebb hangot üt meg a Western Digital és a Toshiba egymással.

Magasabb szintre emelkedett a Toshiba Western Digitallal zajló jogvitája. A japánok kvázi megfenyegették az amerikai csipgyártót, azt követelve, hogy fejezzék be a mintegy 20 milliárd dollárosra becsült memóriagyártó részleg értékesítésének megfúrását.

Egyesül a WD és a SanDisk
2015-ben a merevlemez-gyártó bejelentette, hogy 19 milliárdot adna a SanDiskért, amely minden nehézsége ellenére a flash-piac egyik legfontosabb szereplője volt.

Ugyan a részvényesek egy része sokallta a 19 milliárdos vételárat, a WD menedzsmentjének sikerült meggyőzni a kétkedőket. A WD részvényeseinek 90 százaléka, majd a SanDisk részvényeseinek 98 százaléka is megszavazta az akvizíciót.

Közös lónak...

Ahhoz, hogy megértsük, miért van ennyire rosszban egymással a két vállalat, kicsit bele kell ásni közös történetükbe. A japánok és az amerikaiak (pontosabban eredetileg a SanDisk) közös leányvállalatot hoztak létre annak érdekében, hogy erőfeszítéseik egyesítésével az egyik legsikeresebb memóriagyártóvá válhassanak a piacon. Ez be is következett, azonban a Toshiba az utóbbi években eléggé megszorult anyagilag.

A lejtmenet 2015 tavaszán kezdődött, amikor kiderült, hogy a vállalatnál súlyos mérleghamisítást követtek el. Akkor úgy próbáltak meg úrrá lenni a presztízsveszteség, a lezáratlan pénzügyi év és a hatalmas bírságok okozta válságon, hogy eladták egészségügyi berendezéseket szállító részlegüket a Canonnak 5,9 milliárd dollárért.

Az intézkedések kezdetben eredményesnek tűntek, a Toshiba részvényeinek árfolyama az alagsorból lassan elkezdett visszakapaszkodni a korábbi szintre. Tavaly azonban kiderült, hogy több milliárd dolláros értékcsökkenési leírás néz ki a nukleáris üzletágnál, ráadásul újabb könyvelési visszaélések felbukkanásáról is hallani lehetett. A cég papírjai az év végén újabb meredek zuhanásba kezdtek, és azóta is folyamatosan gyengülnek.

Kormányzati szintű támogatás

Ebből a gödörből próbál meg azzal kilábalni a japán cég, hogy értékesíti memóriagyártó részlegét. Azonban a Western Digital ezt nem nézi jó szemmel; különösen azért nem, mert remekül teljesít a divízió. Független elemzők is a Toshiba vállalatbirodalom "koronaékszereként" tekintetek a közös vállalatra, nem véletlen, hogy szerte a világból érkeztek ajánlatok megvásárlására.

A WD és a Toshiba közötti feszültséget növeli, hogy utóbbi oldalán nemrég a japán kormányzat is beavatkozott. A lassan nemzeti üggyé avanzsáló eladás során azt szeretnék elérni a szigetország vezetői, hogy Japán egyik büszkesége a lehető legnagyobb árat kapja üzletrészéért. És közben az Toshiba ügyvédei sem tétlenkednek: azzal vádolják az amerikai vállalatot, hogy szándékos lejárató kampányt folytatnak a csipgyártó üzletág eladásának megakadályozása érdekében.

Az erőteljesebb fogalmazás, a vállalatok közti vita továbbfejlődése egyelőre a Toshibának kedvez, legalábbis a részvénypiacokon. A japánok papírjainak értéke kedd délutánra 4,4 százalékot erősödött (mondjuk volt honnan).

Exkluzív tárgyalási jogok

Azután mérgesedett el igazán a helyzet, hogy a WD április elején levelet küldött partnere igazgatótanácsának, melyben exkluzív tárgyalási jogokat követelt magának. Emellett azzal fenyegetőzött, hogy a közös vállalkozás eladása a Western Digital engedélye nélkül a két fél által kötött korábbi megállapodás felrúgását jelentené. Ezt a vádat a Toshiba visszautasította, és azzal fenyegette meg az amerikaiakat, hogy meg fogja akadályozni a WD alkalmazottait a Toshiba ellenőrzése alatt álló helyiségekbe való bejutásban és hálózatokhoz, adatbázisokhoz való hozzáférésben.

Amennyiben a Western Digital továbbra sem tanúsít együttműködést, a Toshiba Memory Company számára nem marad más választás, mint saját szellemi tulajdonjogának megvédése, olvasható a japánok levelében. Ügyvédi irodájuk másik levele szerint a SanDisk hozzájárulása nem szükséges az értékesítéshez. Utóbbi volt a Toshiba eredeti partnere, mely a tavalyi évben került a Western Digital tulajdonába (lásd keretes írásunkat).

Ki ad többet?

Habár a Toshibánál erős a kormányzati nyomás arra, hogy belföldi kézben maradjon a gyártás, a divízióért három külföldi vevő is hajlandó lenne minimum 2000 milliárd jent, azaz nagyjából 18 milliárd amerikai dollárt adni. A bátor licitálók között ott van a dél-koreai SK Hynix, az amerikai Broadcom, illetve a Foxconn.

Utóbbinak nem csak azért lehet jó esélye az üzlet megkötésére, mert az ottani ajánlat akár a 3000 milliárd jent is elérheti, hanem azért is, mert a nehéz helyzetben lévő Toshibának sürgősen pénzre van szüksége. A félvezetőgyártásban már most is érdekelt másik két céggel sokkal nehézkesebb lenne az eladás lezárása, hiszen azt komolyabb versenyjogi vizsgálatoknak kellene megelőznie.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.