Drámaian visszazuhantak a korai szakaszban lévő finanszírozási fordulók a 2014-es csúcshoz képest.

Rossz idők járnak a korai fejlődési szakaszukat élő startupokra – derül ki a Techcrunch által összerakott statisztikákból. Az unikornisok számának a gyarapodása miatt (a The Wall Street Journal listáján most 168 ilyen cég szerepel) az indulókra egyre kevesebb pénz jut.

A statisztikák szerint a befektetési fordulók 2014-ben voltak a csúcson, akkor 19 ezer befektetési fordulót tartott nyilván a PitchBook adatbázisa, míg az idén már csupán 10 ezerrel számolnak. A lap szerint a tendenciában az a legaggasztóbb, hogy a befektetők aktivitása az ún. seed, azaz magvető és a korai fázisban csökkent. Míg 2014-ben 13 ezer ilyen szakaszú befektetést jegyeztek fel, idén várhatóan már a hatezret sem éri el.

A csökkenés minden régiót érint. A legkisebb arányú visszaesés az Egyesült Államokban volt, ott a 2014-es 9200 befektetési kör után idén 5300-at várnak, Európában viszont felére (5200-ról 2600-ra), míg az összes többi régióban együttvéve még nagyobb arányban (4600-ról 2100-ra) csökkent a befektetési fordulók száma.

Eközben a globális tőkebefektetések volumene gyakorlatilag folyamatosan nőtt. 2012-ben még csak 36,6 milliárd dollárt költöttek a kockázati befektetők startupokra, tavaly pedig már több mint 100 milliárd dollárt.

De mi történt a háttérben?

Meglehet, csupán az történt, hogy azok a technológiák, melyek felpörgették 2010 után a startup-alapítási kedvet, a helyükre kerültek. A Techcrunch három olyan területet talált, amely a 2014-es csúcs utáni visszaeséshez vezethetett.

 
TC VC-befektetésk 01
Infogram


A 2010 utáni fellendülés egyik oka az az okostelefonok elterjedésével, az iOS- és az Android-ökoszisztéma kiépülésével függött össze. Rengeteg startup csapott le arra a lehetőségre, hogy a felhasználók kezébe egy univerzális eszköz került, és a pénzügyektől kezdve az egészségügyön vagy a kereskedelmi alkalmazásokon át számtalan megoldás jelent meg, melyek megpróbálták kihasználni ezt az új csatornát. Ennek a területnek a finanszírozása 2014-től meredeken csökkenő tendenciát mutat.

Hasonló tendencia figyelhető meg a SaaS (Software as a Service) jellegű megoldásokban gondolkodó startupok esetében is. 2014-ben még mintegy ötezer befektetési forduló történt ezekbe a cégekbe, míg idén épp hogy átlépi a háromezret.

A legérdekesebb, hogy az utóbbi pár év slágerterületéln, a fintech startupoknál is visszaesést mutatnak a fordulók. Igaz, a visszaesés ezen a területen a legkisebb: nem érte el a 10 százalékot.

De hova lett a pénz?

A statisztikák azt mutatják, hogy a befektetési fordulók számánál sokkal kisebb mértékben csökkent a befektetett összeg. A befektetők az új technológiákkal kapcsolatos kezdeti lelkesedés lecsengése után sokkal megfontoltabbakká váltak. Érdeklődésük éppen ezért a korai stádiumú – értelemszerűen a legkockázatosabb – befektetési szakasz helyett a késői stádiumú cégek felé fordultak. Ez utóbbi befektetések az elmúlt három évben 55 milliárd dollár körül mozogtak.

 
TC - VC 02
Infogram


Ezzel párhuzamosan a kockázati tőke egyre kisebb mértékben és megfontoltabban volt csak hajlandó az indulókat finanszírozni, nem kis részben amiatt, mert ezeknél meglehetősen nagy veszteségeket szenvedtek el. Ez a cégalapítási kedvre is kihatott. A cikk szerint érzékelhetően csökkent a startup-indítási kedv, hiszen elapadtak azok a források, amelyekre az ötletek megvalósítását lehetett finanszírozni.

Piaci hírek

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.