Alap az elektronikus csatorna, a lakossági üzletben is mindent ehhez igazítanak. A korábbinál nagyobb választást adnak moduláris csomagjaikkal.

Mind a mai napig az OTP Bank a legerősebb a lakossági számlatermékek piacán. Részesedése 44 százalék. Az utóbbi években annak ellenére tudta növelni piaci részesedését, hogy közben az MNB kimutatásai szerint közel félmillió lakossági folyószámla tűnt el a piacról – mondta el új lakossági számlakínálatának bemutatásakor Takács Domokos, a bank termékfejlesztési és értékesítési vezetője. A folyószámla-állomány csökkenését Takács elsősorban az alacsony kamatkörnyezettel és a tranzakciós illeték bevezetésével magyarázta. Ez olyan helyzetet teremtett ugyanis, hogy egyre kevésbé volt kifizetődő több bankban is folyószámlát fenntartani.

Változnak az igények

Az OTP lépésváltását az indokolta, hogy a fintech cégek megjelenésével egyre nagyobb az igény a személyre szabott ajánlatokra. Egy kutatás alapján három fontos elvárást azonosítottak: a személyre szabott ajánlat mellett az ajánlatok átláthatósága, egyszerűsége, valamint rugalmassága is nagyon fontos a bankolóknak.

Ezzel kapcsolatban Fábián Tamás pszichológus, aki pénzügyi területről váltott lélekgyógyászatra, arról beszélt, hogy a pénzügyek – és ezzel együtt a banki szolgáltatások használata – terén is tetten érhető, hogy az emberek egyfajta egyensúlyra törekszik. Az egyensúly bonyolult mechanizmus során, több tényező eredőjeként jön létre, de Fábián szerint van néhány fundamentális elem: az életciklus (ez általában korfüggő), az élethelyzet (egyedülálló valaki, családja van, felelősséggel tartozik valaki iránt stb.), a biztonságra törekvés és a kontroll iránti igény, azaz annak az érzése, hogy a döntés a kezünkben van. Ezeknek a tényezőknek a szubjektív megéléseként alakul ki pénzügyeinkben kapcsolatban az elégedettség vagy épp az ellenkezője.

Az ellenőrzés kézben tartásának fontosságáról beszélt a Wyze nevű startupot képviselő Barits János is. (Az automatikus személyi pénzügyi menedzsert fejlesztő cég szerepelt a CIO Hungary Startup a nagyvállalatban szekciójában is.) Egy OECD-kutatásra hivatkozva a 18 – 25 éves fiatalok pénzkezelési szokásairól beszélt. Ez a korosztály a pénzügyi döntéseikben is mind többször támaszkodik appokra, mert ez illeszkedik legjobban az életstílusukhoz. Részben az ő hatásukra, részben pedig a lehetőségek bővülése miatt ez az igény más generációkban is megerősödött, így a szolgáltatóknak alkalmazkodniuk kell ehhez.

Kimaxolva a modularitás

Az OTP új számlaválasztó szolgáltatásában összesen 288 ajánlatból lehet összerakni egy adott személyes igényhez jól illeszkedő egyéni csomagot. A bank számlaválasztó oldalán az életkor megadása után lehet válogatni egy viszonylag könnyen értelmezhető felületen a különböző ajánlatokból, és a kiválasztott elemet „húzd és ejtsd” módon lehet hozzáadni az ún. Bázis folyószámlához, amely számlavezetést, betéti kártyát és az internetbankot tartalmaz. A felület azzal is segíti az egyéni csomag összeállítását, hogy figyelmeztet, ha két elem kizárja egymást.

Két dolgot azonban továbbra sem úszhat meg a szerződő: hogy elolvassa az ÁSZF-et, azaz az általános szerződési feltételeket, illetve hogy a szerződéskötéshez személyesen bemenjen irataival a bankba. Jó hír viszont, hogy az ÁSZF mindössze hat oldal, és abban is sikerült haladást elérni, hogy jogi szövegekhez kevésbé vonzódó földi halandó is megértse.

Takács azt állította, hogy az elektronizálásnak köszönhetően a szerződéskötési procedúra időigényét a korábbi felére, a papírfelhasználást pedig az ötödére sikerült leszorítaniuk.

Jön a PSD2, támadnak a fintechek

Bár az OTP – már csak hagyományaiból és méretéből adódóan is – a konzervatív utat követi, láthatólag igyekszik megtalálni a saját válaszait arra a kihívásra, amit a PSD2 (Revised Payment Service Directive) és a fintech cégek együttesen jelentenek. Az Európai Unió irányelvét a tagállamoknak 2018. január 13-ától kell alkalmazniuk. Ez ugyanis rászabadítja a bankokra a már komoly piaci súlyt szerző fintech cégeket, mivel megfelelő engedélyek birtokában hozzáférhetnek azokhoz az információkhoz, melyek birtokában például fizetési szolgáltatásokat kínálhatnak a bankok ügyfeleinek.

Az OTP-nek mindenesetre bejött: a szolgáltatás fél éve alatt 58 ezer ügyfél választotta az új lehetőséget, közülük mindössze hatezren szerződtek át más csomagról a bankon belül.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.