Az Unió zöld fényt adott a cégek egyesülésének. Az Oracle jövő szerdára időzítette azt az eseményt, amelynek keretei között még több részletet árul el a Sun Microsystemsszel kapcsolatos útitervéről.
Jelezve az Oracle főhadiszállásán rendezendő esemény fontosságát, a házigazda maga a vállalat első embere, Larry Ellison lesz. Ő és a vállalat vezetése itt vázolja majd fel a Sun beolvasztása utáni terveket, beleértve a termékekkel kapcsolatos pontos elgondolásokat is. Az esemény jövő szerdán magyar idő szerint 18 órától előreláthatólag 5 órán át tart majd, és webcast formájában is közvetítik.

Piaci aggodalmak
Az Oracle még tavaly áprilisban jelentette be határozott szándékát a Sun Microsystems felvásárlására vonatkozóan, és már akkor nyilvánosságra hozta a vételárat is, összesen 7,4 milliárd dollár értékben. A hír hallatán azonnal megindultak a találgatások a Sun jelenlegi termékeivel kapcsolatban - a Sparc szerverek mellett a legnagyobb kérdőjel a nyílt forráskódú adatbáziskezelő, a MySQL mellé került. Ez utóbbival kapcsolatban már a piaci versenyt vizsgáló hatóságok is akcióba léptek, hiszen a belépő szintű MySQL megszerzésével az Oracle tulajdonképpen piaci dominanciát is elérhet ezen a területen.

Az Egyesült Államok versenyhivatala végül jóváhagyta az ügyletet, ám az Európai Unió illetékesei már nem voltak ilyen engedékenyek, és egészen máig nem engedélyezték a felvásárlást. Korábban is valószínű volt, hogy az Oracle igyekezetét végül siker koronázza, és az EU részéről is lehetséges a megegyezés - a döntés végső határideje pont jövő szerdára esett, tehát az Oracle egyfajta utolsó ütőkártyaként próbálhatta volna meggyőzni a kétkedőket a tervezett eseményen. Az Oracle és a Sun mai közleménye szerint az uniós szabályozó testület mégis a határidő előtt jóváhagyta a felvásárlást, így az ellenzők legutolsó védelmi vonala az orosz és a kínai versenyfelügyelet maradt.

Tökéletes összeolvadás?
A szóban forgó ellentábor kétségei ennek ellenére továbbra is tartják magukat a piac egyes szereplőinek szemében. Ellison azon kijelentését sokan vizsgálják gyanakodva, amely szerint az Oracle-t csak a Sun Java és Solaris technológiái érdeklik - többen úgy vélik, hogy a felvásárlás után a Sun hardveres részlegeit egyszerűen bezárják majd. A jövőbeni vevő azonban igyekezett eloszlatni a félelmeket, melyek természetesen főleg a Sun eddigi hardveres vevőkörét érintik a legérzékenyebben. Ellison őket próbálta megnyugtatni, amikor kijelentette: nem zárják be a hardveres divíziókat, és a vállalat egyértelmű szándéka, hogy továbbra is fejleszti és támogatja a Sparc processzorokat és a hozzájuk kapcsolódó szervermegoldásokat.

A hardveres félelmekre rácáfolva a két vállalat már útjára is bocsátotta közös fejlesztésű új szerverét, ami főleg az adatparkok és online tranzakciók kezelése terén jeleskedhet. Az Exadata Database Machine 2 nevű megoldásban az Oracle adatbáziskezelő és tároló szoftverei találkoznak a Sun Intel alapú szerver technológiájával és flash memóriáival. A bejelentéssel célja egyértelműen az volt, hogy megmutassák a kétkedőknek: az "összegyúrt" vállalatóriástól ilyen és hasonló, mindkét oldal fejlesztéseit felhasználó termékek kerülnek majd piacra.

Megválaszolatlan kérdések
A jövő héten esedékes bemutatónak kiemelt témája lesz tehát az is, hogy a két vállalat összeolvadása után hogyan fésülik össze a termékvonalakat. Az Oracle meghívójában az a megfogalmazás szerepel, amely szerint "megmutatják a résztvevőknek, hogyan profitál az új vállalat abból, hogy a két cég minden eddigi tudását - hardvert, operációs rendszert, adatbáziskezelőt, middleware termékeket és alkalmazásokat - tökéletesen összehangolja".

Persze kérdések így is maradtak bőven: nem tudni például, hogy melyik Sun szerver-termékvonalak maradnak meg a jövőben, és hogy alakul például a Sun alkalmazásszerver- és személyazonosság-kezelési szoftvereinek, valamint nagy várakozással kezelt felhő-alapú terveinek sorsa.

Egyelőre csak maszatolnak, hogy ki kontrollálná a Facebook Libra valutáját

Az egyre erősödő politikai ellenállás szempontjából érdemes lenne rá válaszolni, hogy miként ellenőrizhetnek magánvállalatok egy általános fizetőeszközt, de a Facebook egyelőre csak a jóhiszeműségét bizonygatja.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.