Eddig külön kellett megvenni, a kutya sem kereste; most processzorba integrálják a soros busznál négyszer gyorsabb tempót diktáló szabványt. Hazavágják az USB eszközök piacát?
Hirdetés
 

2011 óta próbálja partnerei figyelmét felkelteni az Intel a nagysebességű adatátvitelt kínáló Thunderbolt technológia iránt. Ám a Mac-ek vagy a drága PC-k tulajdonosain kívül valószínűleg ebből semmit sem vett észre a többség; hiszen a digitális eszközök zömén USB port(ok) várják a csatlakoztatást.

Négyszer gyorsabb a soros busznál

A háttérben egy triviális ok húzódik meg: túl sokba kerül alkalmazása. Az elmúlt hat évben ugyanis csak úgy lehetett Thunderbolt csatlakozót szerelni egy laptopra vagy desktop gépre, hogy ahhoz meg kellett vásárolni az Inteltől az azt vezérlő, különálló chipeket. Ezen változtatna az Andy Groove alapította lapkagyártó vállalat. Bejelentette, hogy a jövőben beépíti a technológia támogatását processzoraiba, vagyis annak használata extra költség és különálló chipek alkalmazása nélkül is lehetővé válik.

De miért döntene bárki is úgy, hogy a közismert és széles körben elterjedt USB portok helyett inkább a Thunderboltra szavazzon? Elsősorban adatátviteli okok miatt: a soros port maximális átvitele másodpercenként 10 gigabitnél tetőzik (ez ráadásul elméleti érték), miközben riválisa 40 gigabitet ígér másodpercenként.

A négyszer nagyobb tempó számos, az elmúlt egy-két évben tényezővé váló alkalmazás számára nyújtana könnyebbséget, például több, 4K felbontású monitor meghajtásakor vehetné hasznát a felhasználói közösség. De ideális átviteli közeg lehetne külső videokártyák csatlakoztatásához, nagymennyiségű kép és videó külső meghajtóra való másolásához vagy hálózati dokkolóhoz történő kapcsolódáshoz. Akár a virtuális valóság élményét kínáló headsetek is profitálhatnak belőle, hiszen a nagyfelbontású, ráadásul kétképernyős kialakítás gyakori képfrissítést igényel – a fejmozgást azonnal le kell követni, ha kifogástalan VR-t akar a felhasználó.

Eltörlendő licencdíjak

A fenti előnyök ellenére az Intel mindezidáig csak kommunikáció szintjén igyekezett a Thunderbolt technológia széleskörű elterjesztéséért tenni. Ez a döntés, a vezérlés processzorokba való integrálása azonban végre tényleg elhozhatja azt a lökést, amire a Thunderbolt népszerűvé válásához szükség lenne.

A gyártókat nem kellene külön meggyőznie, hiszen mind az Apple, mind a Microsoft nagy rajongója a technológiának. Az almás vállalat az elsők között vette alkalmazásba a Thunderboltot, de Redmond sem hanyagolja a témát. Creators Update-je például továbbfejlesztette a szabvány támogatását, és ennek a folyamatnak a kiterjesztését ígérte be nemrég a szoftvervállalat.

Ha valóra válik az Intel bejelentése, akkor a chipgyártó a továbbiakban nem kér extra licencdíjat a Thunderbolt használatáért. Ezzel a döntéssel a szabványt támogató külső meghajtók, monitorok és dokkolóállomások ára is csökkenhet, ami szintén javítja a technológia elterjedésének ütemét. Különösen annak ismeretében, hogy az új, Thunderbolt 3 ugyanazt a portot használja, amit az USB-C, tehát még nagy átalakításokra se lenne szükség csatlakozótéren.

Jön az USB végkora?

Noha a Thunderbolt sokkal elfogadottabbá válhat, a közeljövőben mégsem fog minden szegmensbe eljutni. Telefonokban, tabletekben, autók médiaközpontjaiban, TV-kben, set-top boxokban, routerekben és fényképezőgépekben egyelőre ne számítsunk robbanásszerű terjedésére. Vagyis rövid távon az USB-nek nincsen félnivalója, aki nemrég ruházott be valamilyen soros buszt támogató eszközbe (pendrive-ba, külső merevlemezbe stb.), annak sem kell aggódnia készüléke gyors elavulásától.

Ennek fő oka az, hogy az USB nyújtotta lehetőségek a legtöbb ember számára bőven elegendőnek bizonyulnak. A 10 Gbps adatátviteli sebesség megfelelő tempót jelent az állományok mozgatásához, nem is említve a soros buszon keresztüli elektromos töltési funkciót. Napjaink legtöbb okostelefonja ezen a közegen keresztül látja el akkumulátorát energiával, vagyis csak ezen a téren milliárdos bázist tudhat magáénak az USB.

Ráadásul a Thunderbolt processzorokba integrálására is várni kell még: az Intel közlése szerint a jövő év során osztja meg technológiáját az iparral. A Thunderbolt-képes CPU-k megjelenésére vonatkozóan pontos dátumot nem árult el a vállalat.

Konzumer tech

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.