A Nagy Kék sem akar lemondani a hatalmas piacról.

A múlt héten jelentette be az IBM, hogy a Bluemix platformja elérhető lesz Kínában. A szolgáltató azonban nem közvetlenül az IBM lesz, hanem egy kínai szolgáltató, a 21Vianet Group, amely a távol-keleti ország egyik legnagyobb gyártófüggetlen adatközpont-szolgáltatója. A megállapodás szerint az IBM adja a Bluemix technológiát, a 21Vianet pedig az infrastruktúrát, és felel a szolgáltatás en-to-end működéséért.

Tavaly az amerikai vállalat már tett egy kísérletet, hogy felhős szolgáltatásaival megvesse lábát az óriási piacon. Akkor üzleti információk elemzésével foglalkozó céggel, a Shanghai Winddel kötöttek megállapodást felhős kockázatelemzési szolgáltatásra. Az azonban nem igényeli az amerikai cég jelenlétét az országban: A Shanghai Wind az összegyűjtött publikus adatokat átküldi át az IBM-hez, ahol elvégzik a kockázatelemzést, majd visszaküldik az eredményeket.

Sok mindent bevállal az IBM

A mostani bejelentés után viszont az is kiderült, hogy az IBM komoly vállalást is tett azért, hogy megerősíthesse jelenlétét a kínai piacon. Hozzáférést ad bizonyos szoftverei kódjához a kínai kormányzatnak bizonyítandó, hogy nincsenek benne olyan hátsó kapuk, melyeken keresztül például az amerikai kormányzat belenézhetne kínai rendszerekbe.

Az IBM arra azonban garanciát vállalt, hogy a kínaiak valóban csak a kódokba kapnak betekintést, az ügyféladatokba nem. Mint arra a Bloomberg is utalt, hasonló kezdeményezéssel már a Microsoft is próbálkozott: 2003-ban még Bill Gates írta alá azt a Government Security Programnak nevezett megállapodást, melynek értelmében a kínai állami szervek hozzáférést kaptak a Windows forráskódjához. A megállapodás persze nem akadályozta meg abban a kínaiakat, hogy egy évtizeddel később kitiltsák a Windows 8-at a kormányzati gépekről.

Kína a biztonságra hivatkozik

Az utóbbi időben Kína egyre-másra hozott olyan szabályokat, amely megnehezítette külföldi, főként amerikai cégek informatikai eszközeinek és szolgáltatásainak értékesítését az országban. A külföldi cégek ezt részben a kormánynak tett engedményekkel, részben partneri megállapodásokkal próbálnak ellensúlyozni. A közelmúltban több ilyen megállapodásról is beszámoltunk.

A Microsoft szeptember végén egyezett meg a Baiduval, hogy a kínai keresőóriás segítségével terjesztené a Windows 10-et az országban, cserébe lemond arról, hogy az új böngészőben, az Edge-ben a Bing legyen az alapértelmezett kereső, és helyette Kínában a Baidu lesz beállítva.

A Dell szintén partneri megállapodásban döntene a kínai piacra 125 milliárd dollárnyi befektetést, és oda vinné egy sor k+f tevékenységét is.

Az IBM mostani lépésével azonban nem ad teljesen szabad kezet a kínai kormánynak. A tervek szerint szigorúan szabályozott körülmények között, úgynevezett bemutató központban lenne lehetőség a kód ellenőrzésére úgy, hogy sem a kódok másolására, sem pedig módosítására ne legyen lehetőség. A szoftverekben felhasznált szabadalmakat úgy védenék, hogy a kód alapvető jellemzőibe engedne betekintést, a szabadalmi védettséget élvező algoritmusokat azonban nem mutatná meg.

A visszafejtés veszélye persze ettől még megvan. Volt is rá példa szép számmal. De a szakértők szerint egy szoftvert sokkal nehezebb reprodukálni, mint például egy hardvertechnológiát.

Kínának is szüksége van rá

Persze ezek a gesztusok nem csak a külföldi szállítóknak előnyösek. Bár a szabályokat Kína hozza, egyre inkább úgy tűnik, hogy az új gazdaságélénkítési programhoz az országnak is szüksége van a fejlettebb nyugati technológiákra, illetve az ezeket a technológiákat birtokló vállalatokra. A gazdaság gyorsítását ugyanis elsősorban a technológiai ipar fejlesztésétől várja az ország vezetése. Jól mutatja ezt a nagy állami vállalat-konglomerátum, a Tsinghua Holding bevásárlási láza, legutóbb a Western Digitalban vásároltak részesedést. Korábban pedig a Micronra vetettek szemet, de mivel kétséges volt, hogy az amerikai hatóságok áldáukat adnák a felvásárlásra, végül elálltak az üzlettől.

Másrészről az IBM-mel kötött egyezségnek másodlagos hatása is van: újabb befektetőket vonzhat az országba, amelyek nagyobb biztonságban érezhetik magukat egy IBM által is felügyelt adatközpontban, mint egy tisztán helyi szolgáltatónál.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Hirdetés

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.