Az egészségügy, a közigazgatás és a kereskedelem lesz a jövőben (is) a legfőbb hajtóereje a mobiliparnak, ami három-négy éven belül már közel 2 ezer milliárd dolláros piacot jelent majd.

A mobilitás ma már jóval többet jelent az okostelefonoknál és a mobil alkalmazásoknál. A technológia új felhasználói modelleket hoz, amivel a munka világát is jelentősen átalakítja. Emiatt globálisan mind a a vállalatok, mind pedig a lakosság évről-évre többet költ mobil eszközökre, mobil szoftverekre és mobil szolgáltatásokra a következő időszakban – olvasható az IDC új mobilitási jelentésében A mobilipar piaca 2019-ig évi 2,7 százalékkal bővül. Ennek a szegmensnek a mérete 2015-ben 1,66  ezer milliárdos dollár volt, 2019-re pedig az ilyen célú globális költés elérheti az 1,85 ezer milliárdot.   

A konzumer tudást hasznosítja az üzleti világ

A mobilitás vitathatatlanul az egyik leglátványosabban fejlődő része marad a jövőben is a gazdaság fejlődésének annak ellenére, hogy már az érett technológiák között jegyzik. Ez főleg az üzleti modelleknek köszönhető. A mobilitás üzleti koncepciója a kezdetben meglehetősen egyszerű volt, arra szolgált, hogy az alkalmazottakat kimozdítsa íróasztalhoz kötöttségükből. Ma már azonban cégek sora igyekszik a konzumer piacról megszerzett mobilitási tudást az üzleti életben is kamatoztatni, azt a vállalkozások digitális transzformációjában hasznosítani.

Az IDC három iparágat említ, amelyek a mobilitás fő növekedési szegmensei lehetnek: első helyen az egészségügyet, aztán a közigazgatást és a kereskedelmet. Az egészségügy annak köszönheti kiemelt szerepét, hogy a világ számos fejlettebb pontján már ma is az egyik legdinamikusabban növekvő ágazat. (A viselhető okoseszközök egészségügyben betöltött szerepével legutóbb egy kattintásnyira foglalkozunk.)

Összességében elmondható, hogy az iparági megfelelőségi követelmények szigorodása, az egyre specializáltabb eszközök, szoftverek iránti kereslet, az adatok biztonságos tárolása iránt növekvő igény állítja az egészségügyi szolgáltatókat a mobilitás generálta változások élére. Az IDC előrejelzése szerint az egészségügyi cégek 2019-ben globális szinten több mint 30 milliárd dollárt költenek mobilitási megoldásokra, ami a következő évekre évi 7,2 százalékos bővülést jelent.

A kisvállalkozásokat is versenyképesebbé teheti

A mobil IT fontos alkotóelem lehet a közigazgatás digitális átalakulásában. A világ kormányai négy év múlva összesen mintegy 30,6 milliárd dollárt fordítanak majd a mobilitásra, ami az egészségügyi szegmensnél valamivel szerényebb évi 5,7 százalékos növekedést jelez.

A kereskedelem az mCommerce révén már eddig is kivette a részét a mobilitásból. Az IDC szakértői azonban úgy gondolják, hogy az ágazat a jövőben is erős felhasználói szegmense marad a mobiliparnak. Főleg a fejlődő piacokban van még potenciál, ahol az éves növekedési ütem elérheti az 5,6 százalékot. A technológia generálta értékesítési modellváltások révén a kisebb, jobban szakosodott kereskedők is növelhetik a jövedelmezőségüket, ezzel együtt akár a versenyképességüket is a bolti infrastruktúrájuk korszerűsítésére törekvő nagyobb piaci szereplőkkel szemben.

A mobilitásra fordított költések szempontjából az ideális vállalatméret az IDC várakozásai szerint a mikro- és kisvállalkozások, vagyis a 9 fő alatti cégek lehetnek. Ilyen cégekből több mint 70 millió van a világon, ezek a mobilitási képességeiket vagy iparágspecifikus mobil alkalmazásokkal növelik, vagy a fejlődő világ startupjaiként kialakítják a saját, mobilra specializált szervezeteiket, készülékekkel és alapszolgáltatásokkal együtt.  

A szolgáltatók nagyot hasítanak

Ami a költségek földrajzi megoszlását illeti, a mobil szoftverbiznisz legjobban Ázsiában, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában pörög majd. Ugyanakkor a szolgáltatási szegmens lesz a legnagyobb, ebből 332 milliárd dollár Ázsiában, 249 milliárd dollár az USA-ban realizálódik. A hardverszállítók sem járnak rosszul, főként ha Ázsiában, az USA-ban és Nyugat-Európában akarják értékesíteni eszközeiket. Ez a három régió adja majd 2019-ben a közel 690 milliárd dolláros eszközpiac 71 százalékát. Mindeközben a közép-kelet-európai régió a Közel-Kelettel és Afrikával egyetemben a leggyorsabban bővülő mobileszköz vásárló lesz a világon.

Mobilitás

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.